Main menu

header

Cicoarea, energizant natural subevaluat

de Diana Georgescu

Cunoscută în popor şi sub denumirea de doruleţ, spoiş, scai voinicesc sau floarea-secetei, cicoarea este înaltă de până la un metru, cu flori albastre, inconfundabile. Creşte în locuri deschise, cum ar fi fâneţele, pajiştile şi terenurile virane. Are o rădăcină cu un gust amar puternic, în care se depozitează substanţe cu calităţi nutritive şi vindecătoare extrem de eficiente, fiind totodată energizantul preferat în multe gospodării tradiţionale, în absenţa cafelei.

Read more: Cicoarea, energizant natural subevaluat

Tensiune normală cu dovlecel crud

de Cătălina Tăgârţă

Datorită compoziţiei lor, dovleceii sunt foarte importanţi în terapia naturistă. Aceştia sunt bogaţi în apă, în proporţie de circa 95%, iar pulpa, şi mai ales coaja lor, conţine mari cantităţi de vitamine A şi B9, precum şi magneziu, fosfor, potasiu şi fibre alimentare. Dovleceii pot fi consumaţi cât sunt tineri, atât la gătit, cât şi în scop terapeutic -, caz în care e ideal să fie folosiţi în stare crudă.

Read more: Tensiune normală cu dovlecel crud

Porumbul salvează inima

de Mariana Borloveanu

- leacuri mănăstireşti

Cunoscut şi sub denumirea de cucuruz, păpuşoi sau grinişor, porumbul este un remediu naturist bogat în numeroase substanţe hrănitoare, săruri şi vitamine (A, B, C, E şi K). Consumat fiert sau copt, este un adevărat deliciu, iar mătasea şi pulberea obţinută din aceasta tratează şi vindecă numeroase afecţiuni cardiace, renale şi limfatice. Aceste remedii naturiste ni le-a dăruit monahul Cosma de la Mănăstirea Cozia.

Read more: Porumbul salvează inima

Condimentele înlocuiesc cu succes sarea

de Daniela Anton

Aveţi probleme cu inima, iar medicul v-a sfătuit să reduceţi consumul de sare, ca să ţineţi boala în frâu? Nu vă întristaţi, puteţi da gust mâncărurilor cu alte condimente. Vă spunem noi ce să folosiţi ca să aveţi mereu pe masă preparate gustoase.

Read more: Condimentele înlocuiesc cu succes sarea

Sucul de ananas, un bun pansament gastric

de Cristina Cristache

Ananasul este originar din America şi nu este nimic altceva decât un conglomerat de fructe produs din mai multe flori alăturate. Conţine bromelină, acid cinamic, pectine, polizaharide, vitamina C, triptofan, serotonină , minerale şi vitamine. Din punct de vedere medicinal, bromelina este cel mai preţios compus al acestui fruct delicios. Datorită acestei substanţe, fructul de ananas este foarte util în buna funcţionare a tractului gastrointestinal, putând chiar înlocui sucul gastric. Totuşi, în scop fitoterapeutic se utilizează atât frunzele tinere şi fructele, cât şi tulpina.

Read more: Sucul de ananas, un bun pansament gastric

Andivele ajută în ateroscleroză

de Cristina Cristache

Andivele sunt consumate îndeosebi iarna, însă, pentru o siluetă de invidiat în timpul verii, este bine să nu le evitaţi dacă le întâlniţi în supermarketuri. Sunt bogate în vitaminele A, B şi C, dar şi în minerale şi alte elemente vitale. Principala lor calitate este aceea de a detoxifica organismul. Pe lângă beneficiile aduse sănătăţii, o terapie cu andive vă scapă de kilogramele în plus în mod natural, fără stări de rău şi pierderi de energie.

Read more: Andivele ajută în ateroscleroză

Cele mai bogate surse naturale de magneziu

de Gabriela Niculescu

Magneziul este un mineral necesar bunei funcţionări a organismului uman, lipsa lui ducând la dereglări grave. Afecţiunile în care sursele bogate în magneziu pot ajuta sunt dintre cele mai diverse, de la spasme, astenii, gută, artroză, tromboze, anafilaxie până la îmbătrânire, cancer, tremurături, diverse probleme digestive, respiratorii şi hepatice, convulsii sau colite infecţioase. De asemenea, este important de precizat că magneziul se asociază cu potasiul.

Read more: Cele mai bogate surse naturale de magneziu

Pelinul sfidează bolile digestive

de Mariana Borloveanu

- leacuri mănăstireşti

Considerat cel mai puternic tonic amar, pelinul este o adevărată plantă miraculoasă, ce curăţă întregul organism de impurităţi, redând vigoarea şi vioiciunea oricui îl foloseşte. Ceaiul din frunze de pelin este un pansament eficient în bolile de stomac, iar pulberea şi siropul cicatrizează ulcerul cu nişă, stopează balonarea şi contribuie la regenerarea ficatului bolnav. Părintele Gherasim de la Schitul Preajba a învăţat aceste leacuri într-un pelerinaj, de la un călugăr benedictin.

Read more: Pelinul sfidează bolile digestive

Ţelina face minuni în hipertensiune

de Daniela Anton

Ţelina este o legumă folosită în general la gătit, dar şi foarte apreciată datorită virtuţilor sale terapeutice. Este un medicament deosebit de preţios, bogat în vitamine şi în minerale, recomandat în hipertensiune arterială, diabet sau astenie sexuală.

Read more: Ţelina face minuni în hipertensiune

Scăpaţi de răguşeală cu scorţişoară şi cu ridiche neagră

de Daniela Anton

În timpul verii preferăm să consumăm băuturi reci şi îngheţată sau să folosim aparatele de aer condiţionat, sperând că astfel vom suporta mai uşor temperaturile ridicate. Dar acestea pot provoca dureri şi infecţii în gât sau chiar pierderea totală a vocii. Şi astfel se ajunge la răguşeală şi laringită, pe care însă putem să le tratăm cu ajutorul unor leacuri naturiste. Iată câteva dintre ele.

Read more: Scăpaţi de răguşeală cu scorţişoară şi cu ridiche neagră

Oţetul de mărgăritar vă scapă de durerile de cap

de Carmen Ciripoiu

Dincolo de frumuseţea lui, mărgăritarul este adevărat izvor de energie şi de sănătate, fiind considerat medicament natural autentic.

Read more: Oţetul de mărgăritar vă scapă de durerile de cap