Main menu

header

Poftă de viaţă după o cură de ţelină

  Ţelina, o plantă des folosită în glumele ce privesc potenţa sexuală, dar prea puţin cunoscută pentru adevăratele ei proprietăţi medicinale. Dacă oamenii le-ar cunoaşte şi ar folosi ţelina ca pe un medicament şi nu doar ca pe un aliment, multe dintre boli ar fi oprite din evoluţie.  Ideală pentru bolnavii de gută Cele mai cunoscute proprietăţi ale ţelinei sunt: antireumatismală, depurativă, regeneratoare sangvină, diuretică, antiscorbutică, drenatoare pulmonară şi hepatică.
  Un consum frecvent de ţelină dizolvă sărurile depuse la încheieturi (deci foarte bună pentru gută), dar şi mai bine este ca aceasta să facă parte din alimentaţia obişnuită, profilaxia fiind mai uşoară decât tratarea bolilor. Este indicată folosirea ei cât mai des, sub formă de suc şi salate, adică nepreparată termic. 
  Alungă reumatismul, aduce supleţe
  Read more: Poftă de viaţă după o cură de ţelină

Vitamina A, vitamina creşterii

   Vitaminele sunt substanţe organice necesare creşterii şi bunei funcţionări a organismului, pe care acesta le fabrică în cantitate insuficientă pentru a-şi acoperi nevoile sau pe care nu le poate sintetiza. Vitamina A este extrem de importantă pentru un organism sănătos, pentru că măreşte rezistenţa la infecţii a cartilajelor, mucoaselor şi pielii, ajută la adaptarea vizuală, la dezvoltarea normală a scheletului şi a smalţului dentar, precum şi la buna funcţionare a ficatului, tiroidei şi a altor organe.
   Vitamina A contribuie la reglarea somnului şi a tensiunii arteriale şi este vitală în sănătatea pielii, cât şi în stimularea creşterii. Carenţa duce la orbire Insuficienţa vitaminei are grave urmări, ce se răsfrâng asupra organismului. Retinolul are un rol deosebit în buna funcţionare a organelor vizuale, carenţa ducând la scăderea capacităţii de adaptare a ochilor la lumina difuză, putând apărea o ulcerare a mucoasei oculare şi chiar a corneei, fapt ce poate provoca opăcirea cristalinului şi orbirea.
   Beta-carotenul menține sănătatea Datorită antioxidanţilor pe care îi conţine, beta-carotenul face să fie redus cu o treime procesul de înrăutăţire a stării de sănătate, precum şi procesul de instalare a diferitelor afecțiuni cardiace.
   Efectele benefice ale carotenului au fost determinate în cazul morcovilor, al spanacului şi al verzei. Sfat:Pentru păstrarea proprietăţilor vegetalelor cu caroten se recomandă ca vasele în care se face fierberea să nu fie oxidante, ci să fie perfect emailate sau făcute din sticlă.
Claudia Stan

Seminţele, panacee la îndemâna oricui

  „Ia seminţe, neamule! De floare şi de dovleac”, aşa strigă femeile prin pieţe şi mai ales pe stadioane.
  Hulitele „bomboane agricole” nu sunt doar bune de ronţăit la film sau la meciuri. Deşi poate nu vă vine să credeţi, au numeroase utilizări în medicina naturistă. Floarea-soarelui reduce riscul de îmbolnăvire a inimii Seminţele de floarea-soarelui conţin, spre exemplu, vitaminele B și E, acid folic, magneziu, cupru şi seleniu. Astfel, datorită magneziului şi a vitaminei B, consumul seminţelor de floarea-soarelui este bun pentru menţinerea unui bun tonus psihic.
  Vitamina E este considerată un excelent antioxidant, fiind de trei ori mai puternic decât vitamina C. Pentru a beneficia de aceste calităţi, trebuie să ştiţi că seminţele trebuie mâncate crude, neprăjite şi, mai ales, nesărate! Pot fi consumate fie ca atare, fie adăugate în salate (100-150 g pe zi). Read more: Seminţele, panacee la îndemâna oricui

Remedii naturiste cu ovăz

  Având mai multe proteine decât grâul măcinat şi orezul brun, ovăzul nu numai că ne reduce nivelul de colesterol, dar ne aduce vindecarea în foarte multe afecţiuni. Stop oboselii cronice! În cazul persoanelor care suferă de oboseală cronică, specialiştii în medicină naturistă recomandă următorul tratament: un pahar cu ovăz se spală de opt ori cu apă rece, apoi se pune la fiert în 500 ml de apă, până când aceasta scade la jumătate. Se adaugă două linguri cu miere şi se mai lasă câteva minute la fiert.
  Tratamentul se poate folosi cu succes şi de cei care suferă de tuberculoză, afecţiuni stomacale şi intestinale. Un alt remediu excelent este cel care se obţine dintr-un pahar cu ovăz sau cu fulgi de ovăz la un litru de apă fierbinte. Se fierbe până când amestecul capătă consistenţa smântânei. Se adaugă în decoct aceeaşi cantitate de lapte şi se pune din nou la fiert. După ce s-au răcit se amestecă cele două decocturi şi se dizolvă în ele trei linguri cu miere. Băutura obţinută se bea călduţă, în doze de câte un pahar de două-trei ori pe zi, ca mijloc fortificant. 
  Alungă insomniile
  Consumat sub formă de supă, ovăzul ne scapă de artroză, astenie, astm, insomnie, dureri de rinichi, spondiloză, reumatism, tuse şi poate fi un excelent adjuvant în lupta cu cancerul. La fel de eficient este şi decoctul, ce se prepară în felul următor: 20 Read more: Remedii naturiste cu ovăz

3 ponturi pe săptămână (192)

  - Cataplasmele cu infuzie concentrată din volbură (două linguri la cană) sunt excelente pentru tratarea abceselor, dar şi a furunculelor;
  - Cefaleea cauzată de o activitate continuă cerebrală poate afla ameliorare în tinctura sau infuzia de ienupăr;
  - Aplicaţiile fierbinţi cu fiertură de tulpini uscate de roşii (adunate toamna, după cules) fac minuni în cazul reumaticilor.

Cătina, cea mai bogată sursă de vitamina E

  Cătina este una dintre plantele ce au efecte extraordinare asupra pielii. Boabele ei portocaliu-translucide secretă un ulei cu proprietăţi miraculoase. În primul rând, acest ulei gras, ce se extrage prin procedee industriale, disponibil în farmacii, este substanţa naturală cea mai bogată în vitamina E din lume. 
  Planta tinereţii Vitamina E mai este numită şi „vitamina tinereţii”, pentru că ajută la menţinerea elasticităţii ţesuturilor şi favorizează un ritm accelerat de înlocuire a celulelor îmbătrânite cu altele noi. Studiile arată clar faptul că vitamina E este foarte greu administrată de organism, iar consumarea fructelor şi administrarea pastilelor nu sunt suficiente pentru a avea un organism căruia să nu îi lipsească necesarul zilnic de acest tip de vitamină. De aceea, nu trebuie să uităm de efectele miraculoase pe care plantele le au asupra organismului nostru.
  Uleiul, tonic muscular Administrarea a 30-50 de picături din acest ulei de trei ori pe zi, în cure de minimum o lună, ajută la redobândirea tonusului, a elasticităţii şi a fermităţii epidermei. Aplicat pe piele, uleiul de cătină constituie o protecţie excelentă, mai ales în anotimpul rece împotriva frigului, umezelii şi a radiaţiilor ultraviolete. 
Ana-Maria Cocea

Camforul descongestionează căile respiratorii

  Camforul este obţinut din răşina unui copac originar din sudul Chinei, înrudit cu arborele din care se obţine scorţişoara. Arborele de camfor este un adevărat fenomen: ajunge la vârste de peste două mii de ani, atinge cincizeci de metri înălţime, secretă substanţe antibiotice şi antimicrobiene atât de puternice, încât este practic invulnerabil la boli.
  Reglează nivelul hormonal Camforul reglează activitatea inimii şi a sistemului nervos, descongestionează căile respiratorii şi plămânii şi scade cu succes febra. Se mai spune că această răşină are proprietatea de a transporta şi de a difuza în tot corpul principiile vindecătoare ale celorlalte plante. Se face o cură de camfor (îl găsiţi la farmacii) de trei luni, cu trei săptămâni de pauză, după care se reia de câte ori este nevoie. De Read more: Camforul descongestionează căile respiratorii

Sfecla roşie distruge tumorile cancerigene

Sfecla roşie este nutritivă, energizantă, răcoritoare, antianemică, mineralizantă, hipotensoare, stimulatoare a activităţii ficatului. Frunzele sunt deosebit de bogate în vitamine, fiind o sursă sigură de calciu şi fier natural. De reţinut că prin fierbere se distrug o parte din principiile active, iar prin conservare în oţet de mere, sfecla roşie se îmbogăţeşte în vitamine prin procesul de fermentaţie.

  Aliment nutritiv  
  Consumată coaptă sau crudă, ca salată, cât şi sub formă de suc simplu sau în amestec cu alte ingrediente, sfecla roşie este un aliment extrem de nutritiv, deoarece, pe lângă gustul deosebit de plăcut, are avantajul că este uşor digerabilă, fiind bogată în vitaminele A, B, C şi PP, potasiu, fier, calciu, proteine, hidraţi de carbon, zaharuri, glutamină. Dieta bazată pe consumul zilnic de sfeclă roşie durează o săptămână şi se poate mânca sub diferite forme: în supa de legume, crudă în salată de zarzavat, fiartă şi conservată, împreună cu murături şi ciuperci. Este deosebit de gustoasă datorită glucidelor pe care le conţine.
Read more: Sfecla roşie distruge tumorile cancerigene

Murele alungă durerile de cap!

  Murele sunt fructele de toamnă de care ar trebui să profităm din plin, deoarece conţin foarte multe vitamine şi antioxidanţi. Pot fi  folosite ca remedii în multe boli, de la dureri de cap până la hipertensiune arterială. Recent, cercetătorii britanici au realizat un studiu din care reiese că murele au rezultate bune în tratarea cancerului de plămâni.  Fructele de mur conţin apă (84%), acid izocitric, succinic, oxalic şi malic, monoglucidă cianidică, zahăr, materii grase, proteine, tanin, flavone, un principiu colorant, săruri minerale, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, însă diferă în funcţie de solul pe care au fost crescute. De asemenea, vitaminele A, B1, B2, B5, B6, C, E.

  Ţin în frâu diabetul
  Murele sunt un bun tonic, dar au şi acţiune astringentă, laxativă, depurativă şi, în acelaşi timp, reglează acţiunea melaninei, ceea ce le face utile în tratarea unor boli de piele (vitiligo). Murele redau acuitatea vizuală, refac celulele lezate ale tubului digestiv şi, mai ales, sunt bune în ţinerea sub control a diabetului de tip II.  Mai sunt recomandate contra aftelor, amigdalitei, anemiei, anginei, bolilor de colagen, renale, dar şi a bronşitelor, cancerului, ciclului menstrual neregulat, constipaţiei cronice, colitei de putrefacţie. Murele acţionează ca un bun dezinfectant intestinal, fiind util contra diareii, a enterocolitei şi a fisurilor anale.  Sucul de mure poate fi folosit ca un remediu în orice maladie menţionată. Sucul poate fi băut în orice cantitate, în funcţie de toleranţa fiecărei persoane, şi se prepară simplu, prin stoarcere, fiind recomandată o cură de o lună, câte un pahar de 200 ml de trei ori pe zi. Se poate bea în amestec cu orice alt suc.
 Anda Postolache

Vitamina K prelungeşte viaţa

  Vitamina K se găseşte în special în legumele cu frunze verzi, cum este salata, în lapte, iaurt, gălbenuşul de ou şi untura de peşte. Din păcate, vitamina K se asimilează foarte greu, într-o proporţie ce variază între 10% şi 80%, în funcţie de ponderea de lipide în alimentaţie.

  Esenţială pentru buna funcţionare a colonului
  Persoanele care consumă alimente cum sunt grăsimile în principal (cârnaţii şi prăjelile) obţin prea puţină vitamină K din hrană, iar un asemenea meniu perturbă şi flora intestinală. Astfel, lipsa vitaminei K poate avea urmări grave asupra colonului. Producţia proprie de vitamină nu poate merge bine fără o alimentaţie sănătoasă şi astfel apar inevitabil dereglările. Unele simptome, cum sunt durerile menstruale, sângerările de lungă durată şi scaunele negre, consecinţă a hemoragiilor gastrice sau intestinale, trebuie să dea de gândit. În sânge, vitamina K parcurge acelaşi traseu ca şi celelalte vitamine liposolubile: este depozitată în ficat, dar disponibilizată mai rapid decât alte vitamine. Organismul uman are nevoie zilnic între 50 şi 100 de micrograme de vitamină K. Acest aport trebuie reînnoit la fiecare 24 de ore. Ficatul înmagazinează în proporţii aproximativ egale vitamina K provenită din alimente, dar şi pe cea produsă de bacteriile aflate în propria floră intestinală.
Read more: Vitamina K prelungeşte viaţa

Cistita, îndepărtată cu ceai de năsturel

  Năsturelul este o plantă erbacee, perenă, întâlnită pe lângă izvoare, râuri, în locuri cu exces de umiditate, mlăştinoase, pe malul bălţilor, fiind folosită încă din antichitate în tratarea diverselor afecţiuni. Efectul tonic, depurativ şi vitaminizant al năsturelului este dat de conţinutul bogat în vitaminele A, B2, C, PP, heterozide, uleiuri eterice, săruri de fosfor, iod, calciu, fier.

  Penicilină naturală
  În perioada rece, femeile au mai mult de suferit şi răcesc mai uşor, cistitele fiind destul de frecvente, căci frigul favorizează fixarea bacteriilor în vezica urinară. Se recomandă salată şi ceai de năsturel neîndulcit. Uleiul de muştar de năsturel are un efect antibacterian, asemănător cu cel al penicilinei. De asemenea, de ajutor sunt şi lichidele (apă plată în special) băute în cantităţi mari, curăţând vezica urinară.
 
  Stopează căderea părului
  Năsturelul este, de asemenea, util şi în lupta împotriva căderii părului, sucul său fiind utilizat pentru stimularea creşterii podoabei capilare. Se freacă scalpul cu acest suc şi se clăteşte părul după spălare, având un excelent rol tonifiant. Sebumul în exces este şi el combătut cu banalul năsturel. Remediul este simplu. Din plante verzi, zdrobite şi strecurate se obţine un suc cu care se spală zona afectată de acnee. Pe acelaşi principiu se pot aplica frunze şi tulpini pisate, sub formă de cataplasme, direct pe piele: la 30 de grame de frunze zdrobite se adaugă un albuş bătut spumă, se amestecă bine, se pansează porţiunea de piele dorită şi se lasă să se usuce. După 20 de minute se clăteşte cu apă rece. Rezultatele sunt uimitoare.
 Claudia Stan
   Sfat! Năsturelul se utilizează exclusiv proaspăt, deoarece planta uscată îşi pierde proprietăţile.