de Gabriela Niculescu
Este vremea tăierilor de fructificare la viţa-de-vie. Când temperatura aerului depăşeşte 5°C are loc un fenomen pe care viticultorii îl numesc „plânsul viei”. Seva abundentă ce se scurge ca nişte lacrimi din cordiţele lăsate pe butuc poate fi colectată cu grijă şi folosită ca remediu terapeutic. În medicina tradiţională românească, este numită şi „apă vie”, fiind întrebuinţată împotriva durerilor de ochi. Dar există şi alte utilizări cum ar fi în tratamentul pietrelor la rinichi sau al bilei.
Read more: Seva viţei-de-vie alungă afecţiunile ocularede Cristina Tache
O durere puternică şi apăsătoare în torace, ce „strânge” pieptul, cu dificultate în respiraţie, indică o angină pectorală. Pe înţelesul tuturor, afecţiunea este cauzată de faptul că inima nu primeşte suficient sânge cu oxigen.
Read more: Mixtura de ceapă şi usturoi calmează angina pectorală- Pentru a scăpa de mirosul neplăcut al gurii, puteţi să ronţăiţi seminţe de chimen dulce, anason sau cuişoare;
Read more: 3 ponturi pe săptămână (267)de Liliana Simidon
Anturajul în care trăiţi este cel mai bun mijloc de stimulare a stării de voie bună. Vă deschide cheful de a mânca şi bineînţeles de a bea. Întregul aparat digestiv va fi pus la grea suferinţă: intestinul subţire, intestinul gros, vezica biliară, pancreasul şi ficatul, iar acum va trebui să urmaţi anumite indicaţii pentru a nu ajunge să bateţi la uşa medicului şi să vă plângeţi de dureri de stomac.
Read more: Ceaiul din flori de salcâm „stinge” arsurile gastricede Elena Şerban
Unul dintre produsele terapeutice prea puţin utilizate în farmacia populară românească este uleiul de muştar. Acesta este indicat spre a fi folosit mai ales în uz extern, deoarece are proprietăţi curative, iar uleiul volatil conţine o componentă toxică.
Read more: Un excelent factor circulator: uleiul de muştarde Ana-Maria Cocea
Dintre toate mlădiţele verzi de cereale ce apar primăvara, cele ale orzului verde s-au dovedit a fi cele mai active, datorită vitaminelor şi mineralelor. Planta conţine hormoni naturali şi clorofilă, substanţe extraordinar de importante pentru buna funcţionare a organismului.
Read more: Sucul de orz crud combate anemiade Eugenia Golub
Smochinele sunt cunoscute încă din Antichitate, datorită proprietăţilor benefice pentru sănătate. Aceste fructe sunt tonifiante, nutritive, diuretice şi laxative. Ele se recomandă copiilor, adolescenţilor, convalescenţilor, bătrânilor şi sportivilor, pentru conţinutul bogat de fier, potasiu şi fosfor. Trei smochine consumate zilnic oferă 20% din cantitatea necesară de fibre.
Read more: Smochinele înving constipaţiade Ana Trifan
Gulanul (Gynostemma pentaphyllum) este o plantă foarte populară în China şi în Japonia, datorită calităţilor sale adaptogene şi a capacităţii de a revigora ficatul. Aceasta creşte în sălbăticie în Asia şi a fost utilizată de secole în medicina tradiţională din provinciile din sud-estul Chinei. Mărturii legate de capacităţile sale vindecătoare datează încă din vremea dinastiei Ming (1368-1644). Este cunoscută ca „iarba nemuririi” sau „iarba-miracol”, datorită numeroaselor sale calităţi de îmbunătăţire a sănătăţii şi a efectelor antiîmbătrânire. Gulanul este utilizat în Japonia, China şi Thailanda, pentru mai multe proprietăţi terapeutice.
Read more: Inamicul diabetului: gulanulde Anda Postolache
Dacă, pe timpul verii, un ceai de mentă este răcoritor, nici când este mai rece afară nu este de lepădat. „De vină” sunt calităţile sale antiinflamatorii şi antiinfecţioase, ce fac din plantă un remediu contra mai multor afecţiuni.
Read more: O digestie bună cu infuzie de mentăde Claudia Stan
Stellaria media sau răcovina este o plantă medicinală originară din America şi Europa, fiind foarte răspândită în zonele de deal şi de câmpie din ţara noastră. În scop terapeutic, de la ea se folosesc doar frunzele şi florile.
Read more: Răcovina vindecă eczemelede Cristina Tache
Bătăile premature şi anormale ale inimii ce tulbură ritmul regulat al contracţiilor acestora se numesc extrasistole. Acestea sunt cele mai frecvente tulburări de ritm cardiac. De obicei nu sunt percepute de bolnav, fiind resimţite doar sub formă de palpitaţii, ameţeli şi înţepături sau, în cel mai rău caz, prin senzaţia de oprire a inimii, urmată de o lovitură puternică în piept.
Read more: Extrasistolele încetează cu ceai de păducel şi traista-ciobanului