de Gabriela Bunea
Consumate în exces, unele grăsimi duc la apariţia bolilor cardiovasculare, a diabetului sau cancerului. Uleiurile vegetale însă, obţinute din seminţele şi sâmburii plantelor, au efecte uimitoare asupra organismului.
Read more: O alternativă sănătoasă: uleiurile vegetalede Cristina Cristache
Muştarul e folosit pe post de condiment în gastronomie, datorită gustului şi aromei intense, însă popoarele lumii au descoperit în timp şi proprietăţile sale terapeutice. Se poate găsi sub trei forme - alb, negru şi brun, acesta din urmă fiind mai puţin utilizat în scop terapeutic. De la cel alb şi cel negru, în fitoterapie se folosesc seminţele fie pisate, sub formă de cataplasmă, fie întregi, administrate intern. Specialiştii spun că ideal este muştarul alb, căci este mai slab şi nu provoacă iritaţii, dar şi celelalte varietăţi pot fi la fel de utile în tratarea unor afecţiuni diverse.
Read more: Băile cu muştar fac minuni în reumatismde Cristina Cristache
Alimentele viu colorate ne pot proteja de la cancer până la boli de piele, îmbătrânire prematură, ne pot detoxifica, ne pot ţine departe de infecţii şi chiar pot creşte apetitul sexual. Iată ce nu ştiţi despre minunile în culori ale gastronomiei şi nutriţiei.
Read more: Alimentele colorate ţin bolile la distanţăde Cristina Cristache
Floarea de hibiscus este de-a dreptul superbă, de o culoare roşie intensă şi catifelată, gustul este acrişor, asemănător cu măceşele sau afinele, mirosul plăcut, iar beneficiile nenumărate.
Read more: Ceaiul de hibiscus scade tensiuneade Diana Georgescu
Prin efectul său diuretic şi depurativ, care reglează activitatea glandelor ce secretă în mod natural cortizon, ceapa verde este considerată drept un important antialergic natural. Pentru a preveni erupţiile pe piele şi fenomenele respiratorii specifice alergiei, se recomandă consumarea zilnică a şase-zece fire de ceapă, mai ales în perioada polenizărilor, dar şi atunci când organismul este expus căldurii şi prafului.
Read more: Ceapa verde, antialergic naturalde Carmen Ciripoiu
Inflamaţie a măduvei osoase, osteomielita este cel mai des întâlnită la copiii cu vârste între 5 şi 15 ani, dar poate apărea şi la adulţi şi bătrâni, sub forma unei recidive a unui proces inflamator osos mai vechi. Foarte utile în ameliorarea şi chiar vindecarea bolii, tratamentele naturiste trebuie începute încă de la primele simptome.
Read more: Coada-şoricelului luptă cu osteomielitade Dana Purgaru
Noua armă împotriva cancerului de prostată nu e un medicament sofisticat, ci banalul morcov. Oamenii de ştiinţă susţin că acesta are capacitatea de a slăbi puterea tumorilor de a distruge ţesuturile sănătoase.
Read more: Morcovii combat cancerul de prostatăde Carmen Ciripoiu
Stare caracterizată prin oboseală accentuată, ce se poate manifesta prin scăderea capacităţii de concentrare, cefalee, iritabilitate sau somnolenţă, surmenajul intelectual cedează în faţa tratamentelor naturiste.
Read more: Varza creaţă alungă oboseala intelectualăMariana Borloveanu
- leacuri mănăstireşti
Cei care trăiesc mai mult în natură decât în încăperi închise au întotdeauna o sănătate aparte, un tonus diferit faţă de cei care, în virtutea împrejurărilor, trebuie să petreacă cea mai mare parte a timpului în medii lipsite de aer şi lumină naturală. Maica Rafaila de la Celic Dere, la cei 84 de ani pe care îi are, cum dă firul ierbii începe să adune din bogăţiile verzi ale pădurii dobrogene. Ea spune că „un cocteil verde te face ca nou”, în sensul că, prin aportul de vitamine şi minerale pe care îl conţine, ajută la detoxificarea organismului, prevenirea bolilor cardiovasculare şi neutralizeazarea tuturor aditivilor şi otrăvurilor pe care le preluăm din atmosferă sau dintr-un mod de hrană deficitar.
Read more: Cocteilurile verzi revigorează organismulde Gabriela Niculescu
Cea mai importantă sursă de vitamine şi minerale o oferim organismului nostru din fructe şi legume proaspete. Acestea ar trebui să nu ne lipsească niciodată, mai ales la trecerea în sezonul rece, când devenim vulnerabili. Pe lângă multitudinea de fructe cunoscute mai există o altă paletă bogată de specii ce se găsesc în diferite locuri ale globului pământesc. Şi acestea sunt ideale pentru a ne întări imunitatea şi pentru a ne ajuta să ne ferim de boli. Am ales doar cinci specii rare de fructe dintre cele mai bogate în vitamine, pe care vi le prezentăm în rândurile ce urmează.
Read more: Vitaminizare cu 5 fructe rarede Diana Georgescu
Consumul, înainte de masă, a unei linguriţe cu mărar verde tocat este un excelent stimulent al secreţiei de sucuri gastrice şi de bilă, care ajută procesul digestiv.
Mărarul este folosit ca adaos în mâncăruri, dar şi ca medicament, din cele mai vechi timpuri, aşa cum atestă un papirus egiptean de acum peste 4.000 de ani.
Atât frunzele, cât şi seminţele sau rădăcina de mărar sunt folosite în scop terapeutic, sub formă de infuzii, de tincturi şi de uleiuri. Planta este o sursă importantă de antioxidanţi, de proteine, carbohidraţi, minerale, fitoestrogeni şi de aminoacizi.