Main menu

header

Acacia dizolvă cheagurile de sânge

  Aşa cum îi spune şi numele, acacia senegal este un arbore ce creşte în Africa, adeseori atingând o înălţime de maximum şase metri. Pomul are crengile ramificate, scoarţa sa fiind galbenă sau maro. Coloritul frunzelor este diversificat, de la cenuşiu la verde, ceea ce-l face ideal în peisagistică, mai ales că florile sale emană un miros foarte plăcut. Acacia este rezistent la temperaturi ridicate, nerezistând însă la îngheţ.

Distruge toxinele

  Din acacia senegal se obţine guma arabică, fiind folosită din cele mai vechi timpuri în alimentaţie, în medicina umană, dar şi în cea veterinară. Astăzi este un element Read more: Acacia dizolvă cheagurile de sânge

Nucile şi dieta mediteraneană

  Dieta mediteraneană, bogată în fructe şi legume, contribuie la obţinerea unui surplus de beneficii nutriţionale, potrivit unui studiu al cercetătorilor spanioli.

Combat sindromul metabolic

  Consumul zilnic de nuci aduce mari beneficii persoanelor în vârstă, care suferă din cauza sindromului metabolic, un grup de afecţiuni definit prin obezitate, un nivel ridicat al colesterolului, hipertensiune arterială şi diabet, a declarat Jordi Salas-Salvado de la Universitatea „Rovira i Virgili”, din Spania, principalul autor al studiului. „Rezultatele cercetărilor demonstrează că o dietă tradiţională mediteraneană, cu o valoare energetică mică, dacă este îmbogăţită cu nuci, care conţin grăsimi nesaturate, reprezintă o soluţie eficientă de combatere a sindromului metabolic”, au declarat autorii spanioli.
Read more: Nucile şi dieta mediteraneană

Cimişirul întăreşte sistemul imunitar

  Cimişirul, merişorul sau Buxusul este un arbust cu frunziş des, pe care îl vedem folosit mai ales în peisagistică. Frunzele sunt ovale, de un verde strălucitor, devenind roşii toamna, iar florile au culoarea galbenă. Puţină lume ştie însă că banalul arbust ornamental are şi întrebuinţări… terapeutice. Un preparat numit Buxină (denumirea ştiinţifică a plantei fiind Buxus sempervirens), obţinut din scoarţa arbustului, este utilizat în medicină, pentru întărirea sistemului imunitar.

Utilizat în terapiile antidrog
Read more: Cimişirul întăreşte sistemul imunitar

3 ponturi pe săptămână (202)

- Simptomele cistitei se pot ameliora consumând zilnic o jumătate de litru de apă, amestecată cu o linguriţă de bicarbonat de sodiu (de două ori pe zi) şi 300 ml de suc proaspăt de mere;

- Dacă aveţi dureri de stomac sau vi se umflă abdomenul, presăraţi pe tot ce mâncaţi puţin tarhon tocat sau faceţi o infuzie, pe care o beţi după masă. Se opăreşte o linguriţă cu plantă cu o cană cu apă şi se lasă să stea zece minute;
Read more: 3 ponturi pe săptămână (202)

Pufuliţa cu flori mici, contra ulcerului

  Destul de puţin cunoscută ca plantă medicinală, pufuliţa cu flori mici (Epilobium parviflorum) are calităţi deosebite, ignorate de multă lume. De aceea vă vom face cunoscute doar câteva dintre proprietăţile acestei plante, dar şi bolile ce se pot vindeca însă cu ajutorul ei.

De folos în ciroze

  Partea aeriană a pufuliţei - Epilobium hirsutum -, ce se culege în luna august, este cea care se foloseşte în scop terapeutic. Înainte de a fi utilizată, planta se usucă la umbră, în locuri foarte bine aerisite. Afecţiunile ce sunt tratate cu preparate pe bază de pufuliţă cu flori mici sunt: boli de ficat, prostată, afecţiuni ale tractului urinar şi ale rinichilor. Cei mai mulţi dintre suferinzi utilizează pulberea, ce se obţine prin măcinarea părţii aeriene. Această pudră (într-o doză de o linguriţă, de patru ori pe zi) se ţine circa un sfert de oră sub limbă şi apoi se înghite cu apă.
  În fazele precirotice şi în ciroză pulberea de pufuliţă se combină, în părţi egale, cu anghinare şi pelin. Se administrează în aceeaşi cantitate (o linguriţă, de patru ori pe zi), înainte de mese.  
Read more: Pufuliţa cu flori mici, contra ulcerului

Spuneţi adio constipaţiei cu ceai de urzică

  Conform DEX, constipaţia e o „stare patologică caracterizată prin dificultatea sau imposibilitatea de eliminare a materialelor fecale”. Stare cu care, din nefericire, destul de multe persoane s-au întâlnit. Din cauză că această stare nu este tocmai confortabilă (nu ştiu cui i-ar plăcea să care după el acel „bagaj” nedorit), vă vom recomanda câteva metode de a scăpa de constipaţie.

Uitaţi de dulciuri şi de lactate

  Printre simptomele acestei stări se numără senzaţia de stomac plin şi tare, abdomen umflat, mai puţin de un scaun la trei zile, golirea cu dificultate a intestinului, „bobiţele ca de oaie“.
  Pentru a nu suferi de constipaţie, aveţi grijă la alimentaţie, faceţi ceva mişcare (chiar şi o scurtă plimbare e bună) şi, dacă situaţia neplăcută deja s-a instalat, consumaţi anumite ceaiuri de plante.
  Astfel, printre alimentele care trebuie reduse sau chiar îndepărtate din regimul nostru zilnic se află: lactatele, prăjelile, grăsimile saturate, alimentele condimentate sau picante, zahărul şi dulciurile, ceaiul şi cafeaua, pâinea albă, pastele făinoase, gutuile şi alcoolul.
Read more: Spuneţi adio constipaţiei cu ceai de urzică

Creţuşca, aspirina naturală

  Creţuşca este o plantă hermafrodită, ce preferă solurile luminoase, argiloase şi umede. Planta este utilizată de medicină, dar şi în preparatele culinare, aromatizând hrana.

Excelent leac pentru gută

  Această plantă rezistentă la îngheţ are o lungă istorie de folosire, fiind considerată sacră în trecut. Frunzele şi tulpinile sunt antiinflamatoare, antiseptice, aromatice şi mai ales tonice. Creţuşca este un valoros medicament în tratamentul diareii, mai ales la copii. Este, de asemenea, considerat a fi un aperitiv util în tratamentul hiperacidităţii, al arsurilor la stomac, gastritei şi ulcerului digestiv. Read more: Creţuşca, aspirina naturală

Elixirul tinereţii: ceaiul roşu african rooibos

  Planta rooibos provine din Africa de Sud, unde este folosită pentru prepararea ceaiului ce poate fi băut cu lapte şi zahăr. Gustul este dulce, uşor picant şi are o aromă plăcută. Mai este numit şi ceaiul roşu, iar de ceva timp a apărut şi în farmaciile şi în magazinele de la noi. Cercetătorii japonezi l-au numit „ceaiul vieţii lungi”, datorită efectelor benefice pe care le are asupra întregului organism.

Favorizează dezvoltarea memoriei

  Ceaiul rooibos favorizează dezvoltarea memoriei şi creşte puterea de concentrare, reduce stările de iritabilitate şi de tensiune nervoasă. Se poate trata cu el şi febra foarte mare. Ceaiul calmează şi induce un somn liniştit. Este perfect contra durerilor de cap.
Read more: Elixirul tinereţii: ceaiul roşu african rooibos

Cânepa vă scapă de reumatism

  Nu cred că există persoană care să nu fi auzit de banala cânepă. Deosebit de populară mai ales datorită utilizării în industria textilă, cânepa are şi câteva calităţi terapeutice. Seminţele acestei plante, presate la rece, dau naştere unui produs extrem de valoros pentru practica medicală: uleiul de cânepă.
Istoria utilizării uleiului de cânepă îşi are începuturile în China. Cu aproximativ 3.000 de ani î.H., seminţele erau folosite pentru combaterea inflamaţiilor pielii şi erau considerate ca fiind tonice, regenerative, laxative diuretice şi excelente pentru eliminarea limbricilor la nou-născuţi. În zilele noastre, cercetările au extins aria beneficiilor acestui produs, începând de la echilibrarea hormonală şi imunitară până la tratarea problemelor cardiovasculare sau ale artritelor.

Trei reţete magice

  Din străbuni se păstrează încă diverse tratamente pe bază de seminţe sau frunze de in. Pe acestea vi le vom dezvălui şi dumneavoastră:
Read more: Cânepa vă scapă de reumatism

Nuca de cedru, duşmanul colesterolului

  Nuca de cedru este mult mai aromată decât nuca obişnuită, datorită răşinilor pe care le conţine. Sămânţa nucii de cedru este mai degrabă un veritabil medicament decât un aliment, având, pe lângă o valoare calorică destul de mare (nucile de cedru sunt mai consistente decât carnea), şi un conţinut ridicat de nutrienţi, ce ajută organismul să învingă o mare parte din boli. Pentru a simţi pe îndelete efectul curativ, consumaţi seminţele de nucă de cedru pe stomacul gol, ca gustare, cu o oră înainte de masă. Doar aşa sunt cel mai bine asimilate mineralele şi vitaminele din compoziţia lor, iar grăsimile nesaturate şi aminoacizii îşi vor face datoria. Nu consumaţi mai mult de 30-50 g de sămânţă, pentru a nu vă irita stomacul!

Vine de hac afecţiunilor gastrointestinale

  Pentru a obţine un desert aromat şi foarte sănătos, aveţi nevoie de trei linguri cu nucă de cedru măcinate fin cu râşniţa electrică de cafea şi de trei linguri cu miere lichidă de salcâm sau de coriandru. Acestea se amestecă Read more: Nuca de cedru, duşmanul colesterolului

Agrişele scad tensiunea

  Sub formă de arbust, agrişul este des întâlnit în păduri şi în tufişuri din zonele montane, până în cele subalpine. De la acest arbust se folosesc agrişele, ce se recoltează de două ori într-o perioadă relativ scurtă. Prima oară, aceste fructe se pot culege înainte de a se coace complet, pentru a se face dulceaţă sau pentru a se congela. Când sunt coapte, agrişele se culeg pentru a se consuma proaspete. Lunile de cules sunt iunie-iulie.

Îmbunătăţeşte digestia grea

  Această plantă nu este deloc pretenţioasă. Are nevoie doar de un loc cu soare, unde să aibă parte de un pământ uscat. Roadele sale nu sunt foarte bogate, însă, dacă beneficiază de un sol umed, ce conţine var şi humus, fructele vor fi mult mai mari. Dacă solul nu este foarte umed, el trebuie udat destul de frecvent primăvara. De asemenea, pentru ca recolta să fie mai Read more: Agrişele scad tensiunea