de Ana Trifan
Cordiceps sinensis, o ciupercă folosită de mii de ani în China datorită efectelor sale miraculoase pentru sănătate, a început în ultimii ani să capete o recunoaştere binemeritată şi la nivel internaţional. În plus, numeroase studii au demonstrat că această ciupercă are, într-adevăr, calităţi medicinale.
Stimulează şi întăreşte sistemul imunitar
Ciuperca Cordiceps stimulează producţia de „celule-ucigaşe”, care sunt responsabile pentru modul în care corpul uman răspunde la atacul virusurilor şi al bacteriilor. Mai multe studii au arătat că aceasta acţionează eficient în cazul persoanelor care suferă de leucemie.
Creşte libidoul
Ciuperca îmbunătăţeşte funcţiile sexuale la bărbaţi şi creşte libidoul prin stimularea producerii de hormoni sexuali. Poate fi folosită şi pentru tratarea infertilităţii la femei, însă tratamentul trebuie să fie de durată (cel puţin o jumătate de an).
Rezistenţă mai mare la efort
Cercetările realizate de specialiştii chinezi au arătat că ciuperca stimulează dezvoltarea musculaturii şi îmbunătăţeşte performanţele fizice. Sportivii chinezi care au consumat Cordiceps au avut rezultate mai bune la competiţii, comparativ cu cei care nu au luat această ciupercă, potrivit rapoartelor cercetătorilor.
Cordiceps acţionează ca un antioxidant şi stimulează formarea celulară, în special la persoanele în vârstă. De asemenea, oferă un somn liniştit, calmează sistemul nervos şi reduce anxietatea, acţionând ca un sedativ.
Vine de hac bronşitei şi astmului
Ciuperca îmbunătăţeşte şi funcţiile respiratorii. Tratamentul cu Cordiceps a arătat rezultate bune în combaterea tusei, a bronşitelor cronice şi a astmului, deoarece relaxează pereţii bronhiali şi are proprietăţi antiinflamatoare.
De asemenea, creşte fluxul de oxigen către celule. De acest lucru beneficiază întregul corp, care are parte, în acest fel, de mai multă energie şi de vitalitate. De efectele Cordiceps beneficiază şi sistemul vascular, deoarece ciuperca îmbunătăţeşte circulaţia, reglează presiunea sângelui şi întăreşte muşchii inimii. De asemenea, protejează ficatul şi rinichii (Cordiceps îmbunătăţeşte fluxul sangvin către aceste organe, stimulând activitatea şi abilitatea ficatului şi rinichilor de a lupta cu bolile, inclusiv hepatita şi bolile renale cronice).
Maximum 9 grame pe zi
Sunt mulţi cei care consideră ciupercile drept dezgustătoare şi nu suportă ideea de a le consuma. Aceştia pot sta însă liniştiţi, pentru că se găseşte în comerţ şi sub formă de pulbere, tablete sau capsule. 2-4 g din această ciupercă (se pot lua până la 9 g), zilnic, timp de una-două luni, sunt îndeajuns pentru ca efectele să devină vizibile.
- Cordiceps este o variantă de tratament ideală pentru cei care nu mai au încredere în pastilele clasice.
- Ciuperca nu are efecte secundare, însă nu e indicată femeilor însărcinate, celor care alăptează şi nici copiilor, deoarece nu s-au făcut încă studii care să demonstreze dacă aceste categorii de persoane pot fi afectate în vreun fel.
de Liliana Simidon
Tromboza reprezintă formarea de cheaguri în interiorul unui vas de sânge. Dacă cheagul se formează la nivelul unei artere coronare, atunci consecinţele pot fi foarte grave, respectiv poate surveni un infarct miocardic. Dacă însă cheagurile (numite şi trombi) se formează la nivelul unei vene a piciorului, aceasta va da naştere unei tromboflebite. Astfel, fluxul sangvin prin vena respectivă va fi blocat total sau parţial, provocând dureri spontane precum şi senzaţia de încălzire locală. În cazul în care situaţia nu este tratată, ci este lăsată să se agraveze, gamba se umflă, starea generală a organismului poate fi afectată de febră, ţesuturile aferente nu mai sunt hrănite corespunzător şi pot apărea varice.
Read more: Ceaiul de salcie previne trombozade Daniela Anton
Deşi ceapa roşie este mult mai bogată în substanţe necesare organismului uman decât cea albă, calităţile sale terapeutice fiind nenumărate, la noi nu se bucură de aceeaşi popularitate precum cea albă. Românii preferă ceapa albă din obişnuinţă, pentru că este ceva mai ieftină ori pentru că nu ştiu prea multe despre ceapa roşie. Aceasta ar putea fi o soluţie pentru prevenirea bolilor de inimă, după cum arată cercetătorii din Hong Kong.
Read more: Ceapa roşie, puternic diureticde Gabriela Niculescu
Anotimpul de dinaintea iernii ne oferă posibilitatea începerii unei cure cu struguri, cu excelente proprietăţi detoxificante şi depurative, antioxidante, ce ajută la creşterea imunităţii organismului, revitalizante, energizante, în vederea pregătirii pentru anotimpul rece. Ţinută în sezon, cura cu struguri este recomandată atât persoanelor care vor să se menţină sănătoase, cât şi celor care suferă de anumite afecţiuni. Acţiunea benefică a strugurelui se datorează compoziţiei sale, deoarece conţine numeroase săruri minerale (calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu, iod, fluor, cupru, cobalt, zinc), enzime, vitaminele A şi C, precum şi cele din grupa B, zaharuri, taninuri, polifenoli şi fibre.
Read more: Strugurii ţin tumorile la distanţăde Cătălina Tăgârţă
E vedetă în bucătărie, întrucât dă un gust inconfundabil sosurilor sau salatelor cu roşii, poate fi utilizat ca plantă decorativă, în vază, dar şi ca plantă-„medicament”. Şi asta deoarece, dacă e consumat zilnic timp de trei săptămâni, se pare că busuiocul creşte viteza de metabolizare a unor toxine provenite din alimentaţie cu circa 25%-35% şi scade efectul nociv al nicotinei pătrunse în sânge, prin inhalare sau ingestie, cu circa 5%-7%. Este bogat în vitaminele A şi C, dar conţine şi fier şi calciu, iar datorită aromei sale puternice, în timpuri străvechi era folosit la trezirea din leşinuri, dar şi pentru vindecarea stărilor de greaţă. Iată însă şi alte şapte motive pentru care trebuie să consumaţi busuioc cât mai des.
Read more: 7 motive ca să consumaţi busuiocde Anda Postolache
Sciatica este o boală provocată de iritarea nervului sciatic, ce dă dureri şi disconfort în zona lombară şi se coboară, uneori, de-a lungul piciorului. În cazul în care afecţiunea are o formă mai uşoară, puteţi încerca unul dintre următoarele remedii naturiste.
Read more: 5 remedii utilizate în sciaticăde Gabriela Niculescu
Toamna aduce cu ea o mulţime de fructe şi legume cu proprietăţi binefăcătoare. Nucile, o gustare delicioasă şi plină de vitamine, previn cancerul de sân. Rezultatele unui studiu efectuat de oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea „Marshall” din Virginia de Vest sunt destul de promiţătoare. Iată ce spun specialiştii!
Read more: Nuci versus cancer de sânde Liliana Simidon
Mătreaţa este, în primul rând, o problemă estetică, ce poate cauza multe neplăceri persoanelor afectate, care ajung în situaţia în care le este ruşine să aibă capul descoperit. Situaţia nu este însă pe atât de gravă pe cât pare şi poate fi remediată cu ajutorul câtorva ponturi, dar şi a leacurilor din natură.
Read more: Remediu antimătreaţă: seminţele de schindufde Ana Trifan
Pojarniţa este renumită pentru efectele antidepresive pe care le are. A fost folosită timp de mii de ani în medicina populară ca analgezic sau ca sedativ, precum şi pentru a trata pielea afectată de arsuri, schimbările de dispoziţie, problemele cu somnul, malaria, afecţiunile rinichilor şi plămânilor, tuberculoza, crampele uterine, sindromul premenstrual, hemoroizii, ulcerul peptic, afecţiunile gastrointestinale, dificultăţile de respiraţie, mahmurelile şi alcoolismul. Studii aflate în desfăşurare au arătat că pojarniţa poate fi eficientă şi în tratarea psoriazisului, a tusei cronice, a sindromului de oboseală cronică, a artritelor, a depresiilor, a anxietăţii şi a problemelor psihice.
Read more: Leac naturist pentru depresie: pojarniţade Gabriela Niculescu
Afecţiunile digestive sunt din ce în ce mai frecvente, iar stomacul are cel mai adesea de suferit de pe urma stresului cotidian, alimentaţiei dezechilibrate, cafelelor tari, băute des, alcoolului şi tutunului. Medicamentele destinate tratării gastritelor, ulcerelor şi altor boli stomacale au efecte adverse pentru alte organe, cum ar fi pancreasul sau ficatul. Cu ajutorul plantelor însă, aceste afecţiuni pot fi combătute rapid şi uşor, fără a vă fi afectate alte organe sănătoase.
Read more: Doctorie din natură pentru bolile de stomacde Dana Purgaru
Bradul este îndrăgit de toată lumea atât pentru aspect şi miros, cât, mai ales, pentru valoarea terapeutică a răşinii, scoarţei, cetinii şi conurilor. Din acestea se prepară infuzii, decocturi, alifii, siropuri, tincturi şi cataplasme, eficiente în caz de răceli şi gripe.
Read more: Vraciul verde: bradul