de Liliana Simidon
Denumită popular „aprindere la plămâni”, pneumonia se manifestă prin inflamaţia căilor respiratorii sau a ţesutului pulmonar. Poate fi de origine virală, bacteriană sau micotică. Foarte rar poate apărea şi pneumonia toxică, aceasta fiind cauzată de inhalarea unor substanţe nocive.
Read more: Remediu cu 13 produse din natură contra pneumonieide Ana Trifan
În ultima vreme se vorbeşte numai despre radiaţii. Fie că provin din Japonia, în urma daunelor provocate de recentele cutremure la centrala nucleară, fie că pătrund prin nou descoperita „gaură” din ozon, care va afecta şi ţara noastră, acestea sunt deosebit de nocive asupra sănătăţii pe termen lung. Iată că, din fericire, există plante care ne pot proteja de influenţa lor devastatoare.
Read more: Scutul din calea radiaţiilor: spirulinade Elena Nedelcu
Migdalele, rude cu nucile, reprezintă un aliment extrem de bogat din punct de vedere nutriţional, de aceea sunt o alegere perfectă pentru gustări. Sâmburii sunt bogaţi în proteine (6 g de proteine la 30 g de migdale), fibre (despre care se ştie că au rol protector pentru inimă şi previn diabetul), minerale (benefice sănătăţii oaselor), grăsimi şi acizi graşi esenţiali. De asemenea, migdalele sunt cea mai importantă sursă de calciu dintre toate produsele vegetale, dar şi o excelentă sursă de magneziu. Aceste două minerale sunt esenţiale în organism pentru menţinerea integrităţii oaselor.
Read more: Migdalele protejează inimade Anda Postolache
Bolnavii de gută acuză dureri ale articulaţiilor, apărute „ca din senin”. Această afecţiune se manifestă, în general, la bărbaţii cu vârste cuprinse între 35 şi 55 de ani şi la femeile care au trecut de 45 de ani.
Read more: Infuzia de mesteacăn, inamicul guteide Eugenia Golub
Socul este un arbust care creşte pe lângă case şi garduri, în pădurile de deal şi de câmpie, în luminişuri sau la marginea pădurilor. În scopuri medicinale se utilizează florile culese la începutul înfloririi, când 75% dintre acestea sunt înflorite. Se pun apoi la uscat la soare puternic, care le păstrează culoarea alb-crem, cu florile în sus, într-un singur strat, acoperite cu hârtie. Nu se folosesc flori proaspete la prepararea decoctului şi a ceaiului.
Read more: Duşmanul gripei: ceaiul de socde Eugenia Golub
Napul e originar din Europa de Nord şi este folosit în alimentaţie încă din epoca primitivă. Are proprietăţi curative, conţine vitaminele A, B şi C, dar şi iod şi cupru. Se poate folosi atât crud, în salate, cât şi preparat, în supe ori ciorbe.
Read more: Medicament pentru afecţiunile respiratorii: napulde Dana Purgaru
Sucul de rodii are componente ce opresc migrarea celulelor canceroase în organism şi le slăbesc reacţia la stimulii chimici care duc la răspândirea lor, potrivit unui studiu american efectuat recent.
Read more: Rodia opreşte răspândirea tumorilorde Liliana Simidon
Din ce în ce mai des auzim cuvântul „stres”, asociat cu viaţa cotidiană din ce în ce mai agitată. De fapt, acesta este termenul folosit pentru a descrie incapacitatea organismului de a răspunde în mod optim stimulilor emoţionali sau fizici. Cu ajutorul plantelor şi al unui stil de viaţă echilibrat puteţi scăpa de această neplăcere.
Read more: Leac antistres: ţelinade Mariana Borloveanu
Dintre toate trufandalele primăverii, ceapa verde este de departe cea mai întâlnită legumă verde de pe mesele românilor. O cură cu aceasta detoxifică organismul şi reglează activitatea multor glande, ceapa fiind considerată şi un valoros antialergic natural. De asemenea, are în componenţa sa substanţe ce favorizează dezvoltarea şi consolidarea ţesutului osos, fiind benefică şi în afecţiunile oncologice, hepatice, dermatologice sau respiratorii. Maica Serafima, de la Mănăstirea Dealu, ne-a dezvăluit câteva leacuri pe bază de ceapă, pentru tămăduirea mai multor boli.
Read more: Leacuri mănăstireşti: Ceapa verde vindecă numeroase afecţiunide Elena Şerban
Morcovul porcesc este o plantă care are nume multe şi deosebit de ciudate - topinambur, măr-de-pământ, picioică, nap porcesc sau pere iernatice. A fost vreme îndelungată tratată doar ca furaj pentru animale, până când un grup de oameni de ştiinţă nemţi a început să studieze această plantă, numită ştiinţific Helianthus tuberosus. Rezultatele au fost mai mult decât surprinzătoare, pentru că morcovul porcesc are o serie de calităţi terapeutice care ar umple de invidie multe dintre suratele sale.
Read more: Morcovul porcesc, benefic în lupta cu obezitateade Cătălina Tăgârţă
Mesele copioase, luate în grabă, vă pot da mari bătăi de cap, mai ales dacă aveţi o bilă leneşă, care nu-şi face treaba ca la carte. Dacă prezentaţi greţuri, balonări sau dureri stomacale ar fi cazul să luaţi măsuri. Fie mergeţi la medic, pentru a vă prescrie un tratament pentru dischinezie biliară, fie apelaţi la remedii naturiste şi eliminaţi din alimentaţie produsele care vă pot face rău.
Read more: Fiertura de păpădie revigorează bila „leneşă“