de Iulian D. Moleianu
Căldăruşa este o superbă plantă decorativă, folosită cel mai adesea pentru înfrumuseţarea grădinilor, graţie aspectului ei deosebit, cu flori colorate şi rezistente. Planta se găseşte foarte rar în Europa, este ocrotită prin lege şi, folosită neatent, poate avea efecte letale. Totuşi, dincolo de aceste aspecte, ea dispune de o suită de proprietăţi terapeutice, care îi conferă personalitate în medicina naturistă.
Read more: Floarea otrăvitoare ce vindecă bolile de piele: Căldăruşade Raluca Grințescu
Seminţele de ajwain sunt mici, însă au un gust iute şi uşor amărui în acelaşi timp. Sunt folosite pentru ameliorarea stărilor de vomă, a durerilor abdominale şi a sindromului ascitic. În India, seminţele de ajwain (cunoscute şi sub denumirea de carom) sunt un ingredient de bază, fiind nelipsite din bucătăriile oamenilor. Ele sunt folosite ca remedii naturiste pentru o serie de probleme de sănătate. Amintim doar câteva dintre cele mai importante proprietăţi ale ajwainului.
Read more: Seminţele de ajwain ţin afecţiunile inimii la distanţăde Gabriela Niculescu
Curcuma aparţine familiei Zingiberraceae, este înrudită cu ghimbirul sau cu gingerul, al cărui rizom se foloseşte drept condiment, și este răspândită în regiunile tropicale din Asia, India, Indonezia și Australia. Formează tufe mari şi are flori interesante, protejate de un fel de teci şi care sunt grupate în spice.
Read more: Curcuma susţine secreţia biliarăde Raluca Grințescu
Refluxul acid este o afecţiune comună, în care acizii digestivi se ridică din stomac în esofag. Acest lucru duce la un esofag iritat, rezultând într-o senzaţie de arsură. În timp ce refluxul gastro-esofagian este rareori o problemă gravă, el este întotdeauna neplăcut şi poate ruina viaţa oamenilor care suferă de cazurile cronice. De fapt, medicamente pentru refluxul acid sunt o industrie de miliarde de euro. Însă aceste medicamente sunt aproape întotdeauna create din ingrediente nenaturale şi care fac de multe ori mai multe probleme decât rezolvă. Din fericire, natura ne-a oferit mai multe remedii naturiste pentru refluxul de acid, care pot trata starea mult mai natural şi uşor decât medicamentele.
Read more: Remedii naturiste pentru refluxul gastro-esofagiande Cătălina Tăgârță
Știați că alimentele picante, cum ar fi ardeiul iute, contribuie la creşterea longevităţii? Ei bine, acest lucru este posibil datorită capacităţii acestora de a inhiba senzaţia de durere, arată un studiu american realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California.
Read more: Consumul de ardei iute prelungeşte durata vieţiide Daniela Anton
Nucile de Macadamia sunt cele mai sănătoase nuci din lume, având cel mai mare conținut de grăsimi mononesaturate benefice pentru organism. Prin conținutul bogat în vitamine și minerale, acestea ajută inima și creierul, fiind excelente și în curele de slăbire.
Read more: Nucile de Macadamia previn diabetulde Raluca Grințescu
Cojile anumitor fructe deţin unele dintre cele mai puternice substanţe nutritive din lume. Există mai multe utilizări, atât medicinale, cât şi practice, pentru cojile de portocale, care nu sunt cunoscute însă de foarte mulţi dintre noi. Deci, data viitoare când vă gândiți să aruncați la gunoi aceste coji, poate ar fi bine să vă amintiți câteva informaţii utile despre acestea.
Read more: Utilizări nebănuite Nu aruncaţi cojile de portocale!de Gabriela Niculescu
Limba-mielului este o plantă originară din Europa, ale cărei flori sunt mici, albastre şi roz, în formă de stea. De-a lungul timpului a fost utilizată în scopuri terapeutice datorită influenţei pozitive asupra psihicului.
Read more: Limba-mielului încetineşte procesul de îmbătrânirede Carmen Ciripoiu
Provenind dintr-o mare familie de binefăcători ai organismului (pepenele, castravetele, dovlecelul), dolofanul dovleac este un adevărat răsfăț pe mesele noastre, dar și un remediu naturist de excepție.
Read more: Coditele de dovleac vindecă afecţiunile hepaticede Iulian D. Moleianu
Captalanul (Petasites Officinalis) se mai numeşte şi brusture dulce, fiind o prezenţă frecventă pe malurile pâraielor şi ale izvoarelor de munte. Are o frunză imensă de un verde închis, oarecum asemănătoare celei de brusture, dar rotunjită şi mult mai mare. Florile apar primăvara devreme şi au o culoare roşie sau alb-pătat, emanând un miros dulce, precum cel al mierii. Din nefericire, multe dintre proprietăţile acestei plante sunt probate empiric, efectele sale benefice nefiind probate, în mare parte, din punct de vedere farmacologic.
Read more: Un excelent neurosedativ: Captalanulde Iulian D. Moleianu
În scop terapeutic, sunt folosite partea aeriană a florii-raiului, care se recoltează în lunile mai-iunie, şi rădăcina acesteia. Datorită uleiurilor eterice aromate, planta se mai întrebuinţează şi la fabricarea parfumurilor.
Read more: Floarea-raiului, minuni în tratarea cancerului