de Cătălina Tăgârţă
Halena sau respiraţia urât mirositoare este un fenomen neplăcut atât pentru cel care suferă de acest inconvenient, cât şi pentru cei din jur. Puţini ştiu însă că respiraţia urât mirositoare nu e cauzată doar de igiena orală deficitară, ci şi de carii, de afecţiunile gingivale, de consumul excesiv de carne, dar uneori sunt vinovate şi sinuzitele, afecţiunile respiratorii, anemia, diabetul, febra sau fumatul.
Read more: Pudra de rodie, cel mai bun remediu împotriva haleneide Daniela Anton
Deşi este foarte cunoscută în primul rând ca un excelent înlocuitor al cafelei, cicoarea este renumită şi datorită proprietăţilor sale medicinale. Printre afecţiunile în care cicoarea s-a dovedit a avea un rol benefic sunt: acneea, anemia, astenia, disfuncţiile ficatului, splinei sau pancreasului, migrenele sau răcelile.
Read more: Cicoarea protejează ficatulde Gabriela Niculescu
Mierea şi scorţişoara sunt folosite de mii de ani ca remedii pentru o mulţime de boli, dar acţiunea lor comună a fost studiată şi edificată abia în ultimul secol. Medicii occidentali spun despre combinaţia celor două că are proprietăţi de-a dreptul uimitoare.
Read more: Afecţiuni învinse de „cuplul“ miere-scorţişoarăde Gabriela Niculescu
O plantă curativă, începând de la rădăcină şi terminând cu florile, urzica a fost folosită în scopuri terapeutice încă din Antichitate. Datorită conţinutului bogat în vitamine, aminoacizi, săruri şi alte substanţe benefice organismului, urzicile sunt recomandate în tratarea multor afecţiuni.
Read more: Urzica vindecă bolile de rinichide Daniela Anton
Salvia este o plantă aromatică ce are numeroase beneficii asupra organismului. Tratează febra, răcelile, durerile de cap şi previne formarea de tumori canceroase. Se poate administra intern (infuzie, pulbere, tinctură), extern (comprese, cataplasme) sau prin inhalarea uleiului volatil obţinut din frunze.
Read more: Remediu pentru amigdalită: salviade Iulian D. Moleianu
Cresonul de grădină este originar din Orientul Mijlociu şi îl găsim răspândit pe arii extinse în ţările arabe, cu precădere în Egipt şi în Iran, dar şi în Tibet. Vechimea lui culturală este atestată şi de faptul că s-au găsit urme de creson inclusiv în piramidele egiptene. Gustul foarte picant al frunzelor a făcut ca, din Antichitate, cresonul să fie folosit drept condiment. În spatele proprietăţilor gastronomice se ascund însă mulţi factori benefici în tratamentul diverselor boli.
Read more: Medicamentul total din vremea faraonilor: cresonulde Cristina Cristache
Fructul Soursoup, cunoscut sub numele de graviola, provine de la un arbore originar din America de Sud. Numeroase cercetări au demonstrat că extractul din seminţele fructului distruge celulele canceroase, fiind elementul cu cel mai puternic efect citostatic natural. Este folosit în diverse maladii oncologice, dar şi ca agent antimicrobian cu spectru larg, antifungic şi antiparazitar. În plus, s-au constatat efecte pozitive în scăderea tensiunii arteriale, în depresie şi în creşterea imunităţii.
Read more: Fructul graviola diminuează efectele negative ale chimio şi radioterapieide Ana Trifan
- Mai sănătoşi cu scorţişoară, mai energici cu astragalus şi mai relaxaţi cu rhodiola
Mai e mult până să puteţi spune „La revedere” sezonului rece, aşa că vă luptaţi cu accesele de tuse şi cu zgomotul de nasuri suflate al celor din jur, afectaţi de răceli şi de gripe. Pe deasupra, şi dumneavoastră vă simţiţi deseori moleşiţi şi lipsiţi de energie, mai ales din cauza faptului că zilele sunt foarte scurte în această perioadă. Remediile naturiste vă pot ajuta cu succes să treceţi peste afecţiunile şi stările date de „baba iarnă”. Avantajul e că nu au efecte adverse.
Read more: Învingeţi neplăcerile iernii!de Gabriela Niculescu
Merişorul este un arbust asemănător cu afinul, care creşte în zone montane, la altitudini de peste 1.300 m. Are frunze permanent verzi şi acoperă solul ca un covor. Florile sunt campanulate, albe sau roşiatice. Fructul de merişor este o bacă sferică, la început albă, apoi roşie, lucitoare, comestibilă, cu gust amărui din cauza conţinutului de arbutină. Merişoarele conţin zaharuri (4%-7%), acizi (citric, malic, benzoic - 2%), provitamina A, vitaminele B1, B2, C, tanin, vaccinin (un glucozid) şi săruri minerale. Ele se consumă proaspete sau prelucrate sub formă de suc, compot, gem şi ceaiuri. În scopuri terapeutice se folosesc frunzele, fructele şi mugurii de merişor.
Read more: Merişorul, ideal dezinfectant urinarde Dana Purgaru
Un consum ridicat de broccoli ar putea încetini şi chiar preveni osteoartrita, cea mai comună formă de artrită, conform unor studii recente ale oamenilor de ştiinţă britanici de la Universitatea East Anglia. Aceştia au demarat o serie de teste clinice, care ar putea conduce la fabricarea unui medicament cu extract din această legumă.
Read more: Broccoli „repară“ încheieturilede Gabriela Niculescu
Bătăile premature şi anormale ale inimii, care tulbură ritmul regulat al contracţiilor acesteia, se numesc extrasistole şi sunt cele mai frecvente tulburări de ritm cardiac. De obicei nu sunt percepute de bolnav, fiind resimţite doar sub formă de palpitaţii, ameţeli şi înţepături sau, în cel mai rău caz, prin senzaţia de oprire a inimii, urmată de o lovitură puternică în piept.
Read more: Ceaiul de păducel şi de traista-ciobanului, inamicul extrasistolelor