de Loredana Toma
Dacă în secolul al XII-lea ovăzul verde era folosit în cazuri de oboseală cronică sau „moleşeală”, astăzi, acesta serveşte mai mult în tratamentele antihipertensive sau antidiabetice. Întrucât cazurile de stări de anxietate, depresii, epuizare nervoasă sunt tot mai dese în zilele noastre, iar remediile sunt, de cele mai multe ori, de natură medicamentoasă sau de tip „sabatic”, dar greu de aplicat în această „eră a vitezei”, un remediu la îndemână este ovăzul. Esenţa din ovăz verde este unul dintre cele mai hrănitoare alimente ale sistemului nervos.
Read more: Ovăzul verde, antidepresiv redutabilde
Perişorul e o plantă medicinală din flora specifică Europei, iar la noi în ţară este întâlnită în locuri umede, în păduri sau marginea acestora. Planta are tulpina dreaptă, înaltă de aproximativ 60 de centimetri, iar frunzele sunt dispuse în partea de jos a plantei şi au nervuri proeminente. În fitoterapie se utilizează partea aeriană a plantei.
Bogat în substanţe minerale şi zaharuri
Florile perişorului sunt mici şi albe, cresc în vârful tulpinei şi înfloresc în lunile iulie-august, atunci când se şi recoltează, iar frunzele plantei sunt late, ovale şi păroase. Printre substanţele chimice ce se regăsesc în această plantă se numără tanoizii, zaharurile, substanţele pectice, substanţele minerale şi celuloza. Principalele proprietăţi ale perişorului sunt: diuretic, antidiareic, dezinfectant, astringent şi antihemoragic, datorită tanoizilor pe care-i conţine.
Infuzia vindecă hemoragiile interne
Hemoragiile interne sau diareea se tratează cu infuzie de perişor. Peste o linguriţă cu frunze uscate se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă ceaşca acoperită la infuzat timp de 10-15 minute, apoi se strecoară şi se bea cu înghiţituri mici.
Pentru probleme la nivelul rinichilor, peste două linguriţe cu plantă mărunţită turnaţi 250 ml apă clocotită. Acoperiţi vasul timp de zece minute, după care strecuraţi. Se pot consuma câte trei căni pe zi, de preferat înainte de mesele principale.
În cazul litiazei urinare, tratamentul se poate combina şi cu băi calde, ce dilată canalele urinare şi face mai uşoară eliminarea calculilor.
Decoctul tratează contuziile
Fierbeţi două linguriţe cu frunze uscate în 250 ml apă, timp de cinci minute. După răcire strecuraţi ceaiul şi cu acesta puteţi spăla rănile sau contuziile provocate de căderi, dar puteţi aplica şi comprese sau cataplasme cu această compoziţie.
Pulberea din frunze uscate, obţinută prin măcinare în râşniţa de cafea, este un remediu excelent pentru vindecarea hemoragiilor gastrointestinale. Se va lua câte un vârf de cuţit cu pulbere în caz de nevoie. Se ţine puţin sub limbă câteva secunde şi apoi se înghite cu apă.
Totodată, şi frunzele proaspete de plantă şi sucul stors din acestea se pot aplica pe răni, pentru a grăbi vindecarea.
Tot din sucul frunzelor proaspete de plantă amestecat cu o bază de unguent se obţine o pastă omogenă specială, care ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor, la uscarea ori cicatrizarea acestora.
Pont! Frunzele verzi zdrobite pot fi aplicate pe sânii tumefiaţi în cazul mastitelor.
Perişorul este contraindicat în anumite afecţiuni, precum tumorile cerebrale, deoarece creşte fluxul sangvin la nivelul craniului, favorizând dezvoltarea tumorilor. Totodată, ceaiul din această plantă nu trebuie consumat de persoanele care suferă de epilepsie, glaucom sau tulburări de ritm cardiac. De asemenea, nu este indicat femeilor însărcinate.
• În Antichitate, femeile tratau leucoreea cu spălături vaginale cu decoct din flori de perişor. De asemenea, femeile beau ceaiul după ce-şi înţărcau copiii, pentru a opri secreţia de lapte.
de Gabriela Niculescu
Când spunem că populara plantă muşcata, originară din Africa, este un panaceu nu exagerăm cu nimic. Tinctura obţinută din muşcată are virtuţi extraordinare, reuşind să trateze cu succes multe afecţiuni precum cele stomacale, diareea, hipertiroidia sau epilepsia.
Read more: Leac pentru hipertiroidie: muşcatade Mariana Borloveanu
- leacuri mănăstireşti
Binefacerile terapiilor naturiste au existat încă de acum câteva mii de ani, plantaţiile de măslini constituind o bogăţie de mare preţ în toate timpurile. De la simplul consum al măslinelor până la tratamentele cu frunze şi fructe, există mai multe remedii naturiste, unele dintre ele fiind împărtăşite şi de maica Anastasia, de la Mănăstirea Celic Dere. Măslinele ne scapă de boli precum anemii, arsuri, constipaţie, diabet zaharat, dischinezie biliară şi chiar cheratoză. Dacă o crenguţă cu frunze ne scoate din cele mai cumplite stări de anxietate, e bine totuşi să ştim care dintre măsline sunt şi tămăduitoare.
Read more: Măslinul, remediu pentru trup şi sufletde Diana Georgescu
Multe dintre legumele, fructele şi condimentele pe care le consumăm în mod frecvent ne pot fi aliaţi de nădejde în combaterea şi tratarea răcelii şi gripei. O bună cunoaştere a virtuţilor acestora ne poate ajuta să trecem mai uşor peste acest inconvenient major al sezonului rece.
Read more: Mărul, muştarul şi hreanul combat răceala şi gripade Cristina Cristache
Transpiraţi excesiv chiar şi în timpul iernii şi nu ştiţi ce deodorant-minune să mai folosiţi pentru a nu irita simţurile olfactive ale celorlalţi? Pentru această situaţie există două cauze: ori suferiţi de o afecţiune a glandelor sudoripare, şi anume hiperhidroză, ori nu folosiţi produsul potrivit pentru reglarea sudoraţiei. Oricare dintre ele v-ar face zile negre, natura are remedii.
Read more: Deodorant natural: uleiul de arbore de ceaide Cătălina Tăgârţă
Pentru a-şi menţine echilibrul psihic şi fizic, fiecare persoană trebuie să consume între 300 şi 420 de miligrame de magneziu pe zi. Ţinând cont de faptul că statisticile arată că trei din patru persoane au un aport insuficient de magneziu, doctor Oz a făcut un top al celor mai bogate zece alimente într-una dintre emisiunile sale (The Dr. Oz Show).
Read more: Zece alimente „tari“ în magneziu, à la doctor Ozde Cătălina Tăgârţă
Diferite de alte fructe oleaginoase prin faptul că sunt sărace în grăsimi şi au un conţinut mai ridicat de amidon, castanele comestibile au o textură sfărâmicioasă şi o aromă uşoară, dulce. Consumate fierte sau coapte, măcinate sau adăugate ca atare în supe şi diverse mâncăruri, castanele au numeroase beneficii asupra sănătăţii.
Read more: Castanele, ideale pentru cardiacide Mariana Borloveanu
- Leacuri mănăstireşti
Pe lângă savoarea şi mirosul plăcut pe care ni le dau baghetele sau pulberea de scorţişoară, trebuie să avem în vedere efectele benefice ale acesteia în ceea ce priveşte vindecarea anumitor afecţiuni medicale. Această mirodenie, folosită cândva la îmbălsămarea regilor, este astăzi un leac de preţ, despre care monahul Siluan de la Mănăstirea Rohia ne-a destăinuit mai multe. Remediu natural pentru eliminarea eficientă a durerilor de cap, scorţişoara omoară bacteriile care generează bolile digestive şi scade valorile colesterolului într-un timp-record.
Read more: Scorţişoara scade colesterolul cu 30%de Daniela Anton
Bogate în vitamine, fibre, potasiu şi alţi nutrienţi esenţiali, fructele uscate sunt soluţia potrivită pentru o alimentaţie echilibrată în sezonul rece, fiind extrem de sănătoase şi de gustoase.
Read more: Sursă naturală de energie: fructele uscatede Cristina Cristache
Despre zeama de varză se ştie că e numai bună, după o petrecere de pomină la care s-au consumat multe licori spirtoase şi bahice, pentru a lecui mahmureala. Însă, zeama de varză e mai mult decât atât; e un buchet de vitamine şi minerale ce ajută la detoxificarea organismului, la vitaminizare, la tratarea unor probleme de sănătate şi chiar la întărirea imunităţii.
Read more: Zeama de varză vine de hac ulcerului