de Carmen Ciripoiu
Se întinde ca o broderie pe zidurile caselor, atingând parcă cerul şi desfătându-ne cu frumuseţea ei. Dar iedera este şi un leac imbatabil în lupta cu numeroase boli, de la banala tuse la bolile ficatului.
Read more: Iedera, duşmanul afecţiunilor pulmonarede Diana Georgescu
Anasonul, de la care se folosesc bulbul, frunzele, fructele şi rădăcinile, are numeroase efecte terapeutice în tratarea sau ameliorarea afecţiunilor aparatului digestiv, dar şi a asteniilor, migrenelor, reumatismului, tusei sau astmului bronşic, iar fructele sunt considerate drept unele dintre cele mai aromate condimente, folosite la prepararea dulciurilor sau a băuturilor.
Read more: Anasonul protejează pancreasulde Mariana Borloveanu
- leacuri mănăstireşti
Eficienţa uluitoare a acestei plante face ca tratamentele cu preparate naturiste obţinute din brânca-ursului să vină în ajutorul persoanelor care doresc să aibă copii sau al celor care au dezechilibre hormonale majore. De asemenea, este una dintre puţinele plante care îi vin de hac stafilococului auriu, fiind şi un tonic al sistemului nervos central. Maica Cipriana de la Mănăstirea Sfânta Elena a aflat toate aceste leacuri într-un pelerinaj în Macedonia.
Read more: Brânca-ursului, „barza verde“de Daniela Anton
Osteoporoza este o boală în care oasele devin fragile, afecţiune ce se manifestă uneori cu dureri şi îngreunarea deplasării, dar şi cu mare risc de producere a fracturilor, chiar în condiţiile unor accidente nesemnificative.
Read more: Tinctura de mărar, tratament eficient în osteoporozăde Diana Georgescu
Este nevoie, conform studiilor ştiinţifice, de doar două linguriţe cu ulei de măsline extravirgin luate în fiecare zi, pe stomacul gol, timp de opt săptămâni, pentru a asigura o viaţă îndelungată. Prin calităţile sale antioxidante, el reglează metabolismul lipidelor, previne creşterea colesterolului, cât şi reducerea depozitelor depuse pe vasele sangvine. Măslinele sunt bogate în fibre, săruri minerale (potasiu, calciu, fier, fosfor, cupru, mangan, magneziu), protide şi vitamine (A, grupele B, C şi E).
Read more: Măslinul vă prelungeşte viaţade Diana Georgescu
Anghinarea are un conţinut mare de vitamine şi minerale, fiind o sursă importantă de carbohidraţi, proteine şi antioxidanţi. Proprietăţile sale curative se datorează flavonoidelor, care au efecte cardioprotectoare şi antiinflamatoare, şi cinarinei, un compus al potasiului, care oferă numeroase beneficii organismului. Din punct de vedere terapeutic, planta are efecte în cazul bolilor de ficat, prin proprietatea sa de a mări secreţia biliară, de regenerare a celulelor hepatice, cât şi de reglare a procesului de formare a colesterolului.
Read more: Anghinarea, îngerul păzitor al ficatuluide Diana Georgescu
Cimbrul este una dintre cele mai puternice plante medicinale şi conţine uleiuri volatile, taninuri, vitaminele B1 şi C, mucilagii şi celuloză. Există mai multe specii, cele mai cunoscute fiind cimbrul de grădină (Satureja hortensis) şi cimbrul de cultură (Thymus vulgaris), ce au proprietăţi terapeutice asemănătoare. Aceste două specii se recomandă pentru stimularea diurezei, eliminarea paraziţilor intestinali, îmbunătăţirea digestiei.
Read more: Cimbrul previne accidentele vasculare cerebralede Diana Georgescu
Trei denumiri pentru aceeaşi plantă: turmeric, şofran indian sau curcuma. Curcuminul este substanţa responsabilă atât pentru culoarea galbenă şi aroma pregnantă, cât şi pentru proprietăţile sale terapeutice multiple, ce au fost descoperite, încă din Antichitate, de medicina tradiţională chineză şi cea ayurvedică indiană. În scop medicinal se folosesc mai ales pudra, infuzia de rădăcină şi tinctura.
Read more: Remediu contra durerilor: turmericulde Mariana Borloveanu
- leacuri mănăstireşti
Dintre toate afecţiunile chinuitoare ale organismului, problemele hiperglicemiei şi cele ale ficatului sunt cel mai dificil de tratat, necesitând tratamente complexe şi de durată. Leacurile cu fructe şi frunze verzi pot duce la tămăduirea cu succes a acestor boli, aşa cum se întâmplă în lăcaşurile mănăstireşti din cele mai retrase locuri ale Bucovinei, acolo unde le-a aflat şi părintele Neofit de la Secu.
Read more: Fructele verzi, efecte uimitoare în diabetde Gabriela Niculescu
În vechime, socul a fost preţuit ca leac, dar şi ca plantă divină, în faţa căreia oamenii din Evul Mediu îşi scoteau pălăria. În tradiţia populară, socul a stat la loc de cinste în farmacia omului simplu, pentru că, înainte să apară preparatele de ultimă generaţie, floarea de soc era considerată medicamentul antiviral numărul unu. Efectele socului asupra organismului nu se limitează doar la vindecarea răcelilor, sucul de soc este un vitaminizant puternic, un bun tonifiant, antioxidant şi prieten de nădejde în combaterea obezităţii, iar aplicaţiile externe înving durerile.
Read more: Leac aromat contra durerilor: soculde Daniela Anton
Vă confruntaţi cu problema sforăitului? Medicii spun că această neplăcere nu trebuie ignorată, deoarece poate indica anumite probleme de sănătate, care pot duce la complicaţii serioase. Iată câteva metode şi remedii naturiste pe care le puteţi folosi pentru a avea un somn liniştit atât pentru dumneavoastră, cât şi pentru cei din jur.
Read more: Scăpaţi de sforăit cu ceai de urzică