de Gabriela Bunea
Busuiocul este una dintre plantele considerate sfinte, dar şi un semn al regalităţii. Originar din India şi folosit de mii de ani, este o plantă medicinală aromatică, ce s-a răspândit rapid în toată lumea, datorită calităţilor sale vindecătoare.
Read more: Planta sfântă vindecătoare: busuioculde Carmen Ciripoiu
Acoperă solul pretutindeni în pădurile noastre cu un covor de frunze de un verde deschis, presărat cu flori albe, delicate. Măcrişul-iepurelui, căci despre el este vorba, cu puternice efecte vitaminizante, este un excelent reconfortant şi stimulent al digestiei.
Dacă suferiţi de digestie dificilă consumaţi timp de o săptămână, înainte de masă, salată de măcriş. Aceasta are darul de a accelera digestia, de a stimula secreţia de salivă şi de sucuri gastrice. Pentru vindecarea eczemelor şi a erupţiilor, dar şi în caz de lipsă de poftă de mâncare este recomandat sucul de măcriş. Mod de preparare: se ia un pumn cu frunze proaspete, se pun într-un mojar şi se adaugă 50 ml apă. Se pisează foarte bine, apoi se filtrează. Compoziţia obţinută se bea pe stomacul gol. Frunzele de măcriş se pot consuma şi sub formă de salată, cu puţin ulei. Sunt un excelent vitaminizant şi tonic aperitiv.
de Gabriela Niculescu
Laptele-câinelui este o plantă de fâneaţă şi păşune, cu o înălţime maximă de 40 cm. La rupere, tulpina secretă un suc lăptos, cu miros specific, ce pătează pielea. Pentru uz medicinal se recoltează planta întreagă, atunci când este înflorită, şi seminţele şi se prepară decoct. Pentru aplicaţiile externe, locale, se foloseşte, în mod direct, laptele secretat de plantă.
Read more: Eradicaţi negii cu laptele-câineluide Liliana Simidon
Se consideră că o femeie suferă de infertilitate atunci când aceasta încearcă fără succes să rămână însărcinată timp de cel puţin un an. Tot despre infertilitate este vorba şi atunci când femeia nu reuşeşte să ducă o sarcină până la sfârşit în mod sistematic; cu alte cuvinte, se confruntă în mod repetat cu pierderi de sarcină.
Read more: Shatavari creşte şansele de a rămâne gravidede Cristina Cristache
Arborele de ceai este de origine australiană, însă astăzi este cultivat pe plantaţii în mai multe părţi ale lumii, deoarece extractul lui este solicitat din ce în ce mai mult. Uleiul esenţial de tea tree este folosit ca antiseptic, împotriva infecţiilor bacteriene ale pielii, în curăţarea şi dezinfectarea tăieturilor şi a unor răni superficiale, nu este toxic şi are numeroase indicaţii medicale. Renumit pentru efectul neiritant, tea tree e utilizat în cosmetică, medicină naturistă şi aromoterapie.
Read more: Arborele de ceai vindecă bolile de pielede Diana Georgescu
De la orice varietate de dovleac pot fi folosite atât miezul, cât şi seminţele, pentru tratarea problemelor de sănătate, începând cu migrenele şi terminând cu problemele digestive. Dovleacul este sărac în grăsimi şi are un număr redus de calorii, fiind un aliment perfect pentru diete.
Read more: Dovleacul, aliment şi medicament
de Cătălina Tăgârţă
Cicoarea e foarte cunoscută pe plan internaţional mai ales datorită calităţilor terapeutice ale rădăcinii sale. Planta este intens valorizată ca remediu pentru reglarea greutăţii, dar are şi alte calităţi vindecătoare extrem de importante. Pe lunga listă de beneficii asupra organismului sunt trecute de la rezolvarea problemelor ficatului şi digestiei până la hernii sau ischemie cardiacă. Iată însă sub ce formă trebuie consumată, pentru a se obţine efectul dorit.
Read more: Cicoarea protejează stomaculde Ana Trifan
Pe nedrept considerată deseori ca fiind rudă cu grâul, hrişca nu face parte din familia cerealelor, fiind de fapt sămânţa unei plante originară din Asia. Pe vremuri era celebră pentru faptul că alunga răul din jurul locuinţelor, iar vrăjitoarele o foloseau în ritualurile lor. Şi în zilele noastre, în cultura orientală, hrişca este un simbol al proprietăţii şi un fel de gardian al bunurilor casei. Să vedem însă care sunt calităţile sale în fitoterapie.
Read more: Hrişca, scut împotriva canceruluide Cătălina Tăgârţă
Temperaturile scăzute trimit din ce în ce mai mulţi români la medic, unde primesc diagnosticul de răceală sau gripă. Pentru a ţine însă la distanţă afecţiunile respiratorii e important să aveţi grijă la alimentaţie. Pentru a întări imunitatea şi a menţine starea de sănătate e bine să consumaţi alimente cu puţine grăsimi şi bogate în vitaminele A, C şi E, dar şi în seleniu şi zinc. În aceste condiţii, iată ce trebuie să includeţi în meniul zilnic pentru a vă feri de răceală sau de gripă.
Read more: Dieta antigripală
de Dana Purgaru
Deşi nu impresionează prin dimensiune, micuţele boabe de chia se numără printre cele mai benefice seminţe, deoarece sunt bogate în minerale, în acizi Omega 3, în antioxidanţi şi în proteine complexe.
Read more: Seminţele de chia, izvor de Omega 3
de Liliana Simidon
Sezonul rece poate fi un coşmar pentru persoanele care suferă de ulcer gastric, deoarece în această perioadă alimentaţia o ia puţin... razna, rolul dietei fiind deci esenţial. De asemenea, vă puteţi bucura de sprijinul remediilor naturiste.
Read more: Seminţele de fenicul astâmpără ulcerul