de Simona Soare Ghișea şi Claudia Mîţoi
Încă din cele mai vechi timpuri, sunt cunoscute efectele binefăcătoare ale plantelor medicinale în pierderea surplusului de kilograme, dar și în combaterea bolilor, prin reglarea colesterolului, prin eliminarea toxinelor și a retenției de apă din organism. Fitoterapeutul Tiberiu Linguraru (medalion; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; 0767.575.102) explică în ce fel funcționează complexul său sub formă de tinctură, ce plante conține și cum acționează concret asupra țesutului adipos.
Read more: Fitoterapeut Tiberiu Linguraru: „În şase luni, se pot elimina uşor peste 20 de kilograme“ Un...de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu
Faimoase pentru capacitatea de a furniza nutrienți specifici și produselor animale, și celor vegetale, ciupercile sunt pline de antioxidanți care asigură prevenția în fața bolilor cronice şi întârzierea semnificativă a îmbătrânirii.
Read more: Ciupercile furnizează cei mai eficienţi antioxidanţi împotriva bolilor cronicede Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu
Unul dintre arbuștii omniprezenți în Europa, arinul negru, este și un vindecător redutabil, fiind utilizat de secole pentru ameliorarea unui mare număr de afecțiuni.
Read more: Arinul negru atenuează durerile de picioarede Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Poate fi lipsită de simptome, dar există și cazuri când debutează brusc. Problemele se instalează atunci când apare durerea la nivelul gâtului și al umărului, care radiază spre brațe și degete. Următoarele leacuri vă scapă de neplăcerile provocate de spondiloza cervicală.
Read more: Frunzele de brusture vindecă definitiv spondiloza cervicalăde Călin Popa şi Adrian Barna
Plante suculente foarte răspândite în America de Nord, agavele sunt mai mult decât „produse” comestibile și pline de nutrienți: sunt alternative sănătoase la anumite alimente și, în același timp, tratează și previn anumite afecțiuni.
Read more: Agava diminuează greţurile matinalede Ştefania Băcanu şi Carmen Bădulescu
După cum îi este şi numele, trifoiştea de baltă este o plantă acvatică, ce creşte în zonele mlăştinoase şi umede. În scop medicinal, se folosesc frunzele şi se recoltează la începutul verii, până la sfârşitul lunii iulie. Cu un conţinut ridicat de vitamina C, fier, iod, răşini, tanini şi acizi organici, trifoiştea stimulează funcţia gastrică, creşte pofta de mâncare, tratează anemia, artrita şi problemele hepatice. În China, este utilizată ca sedativ împotriva stărilor de anxietate.
Read more: Trifoiştea de baltă, utilă în artrita reumatoidăde Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
Minunatul condiment care nu lipsește din nicio bucătărie care se respectă, scorțișoara, este studiată de ceva vreme pe direcția combaterii diabetului. O cercetare de dată recentă a pus în evidență faptul că administrarea de suplimente pe bază de scorțișoară are capacitatea de a regla nivelul zahărului din sânge.
Read more: Suplimentele cu scorţişoară previn diabetulde Simona Soare Ghișea şi Gabriela Comşa
Utilizat încă din Antichitate, scaiul-vânăt este recunoscut în medicina naturistă în special datorită proprietăților sale antitusive, emoliente și expectorante. Planta, cunoscută popular și sub numele de spinul-vântului, are un puternic efect antiseptic și antiinflamator, susținând buna funcționare a căilor respiratorii, fiind eficientă chiar și în caz de tuse convulsivă.
Read more: Scaiul-vânăt tratează tusea convulsivăde Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu
Binecunoscut în tradiția medicinei naturiste din Australia și Noua Zeelandă pentru proprietățile sale deosebite, rozmarinul australian a intrat în atenția oamenilor de știință, care i-au certificat o serie de beneficii terapeutice.
Read more: Rozmarinul australian regenerează ţesutul hepaticde Călin Popa şi Adrian Barna
Aromate, delicioase, pline de nutrienți, mandarinele sunt printre preferatele copiilor, dar nu numai. O întreagă arie a gastronomiei pune în valoare aceste fructe, care aduc organismului vitamine dintre cele mai prețioase.
Read more: Mandarinele cresc rezistenţa organismului în faţa infecţiilorde Ștefania Băcanu şi Gabriela Comşa
Trandafirul japonez sau hibiscus, așa cum mai este cunoscut, este o plantă decorativă, foarte apreciată, îndeosebi pentru frunzișul bogat, de un verde strălucitor. Pe lângă înfrumusețarea camerei sau a grădinii, trandafirul japonez este folosit și în prepararea diverselor tratamente cosmetice, cum ar fi cele pentru păr și scalp, unde oferă rezultate uimitoare.
Read more: Florile sunt folosite pentru tratamentele cosmetice Trandafirul japonez previne apariţia firelor...