de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Plantă care are în spate o frumoasă legendă - se spune că semnele sale albe au fost provocate de o picătură din laptele Fecioarei Maria - ciulinul-de-lapte este un tămăduitor care își datorează renumele silimarinei pe care o conține.
Read more: Ciulinul-de-lapte „luptă“ cu osteoporozade Roxana Istudor şi Adrian Barna
Supranumit „plantă a grației” în medicina tradițională asiatică, brahmi este un adaptogen de excepție, folosit de secole pentru sănătatea oamenilor, datorită compușilor redutabili pe care îi conține și care au efecte benefice la toate nivelurile organismului uman.
Read more: Brahmi atenuează simptomele ADHDde Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Condiment de excepție, celebru pentru gustul său deosebit, rozmarinul este nelipsit din gastronomia lumii. În același timp, această plantă aromatică se distinge prin proprietăți terapeutice cunoscute din vechime, fiind un puternic vindecător și un mare aliat natural al bunei funcționări a organismului.
Read more: Rozmarinul susţine absorbţia glucozei în celulele muşchilorde Carmen Bădulescu şi Nicoleta Tudorie
Turiţa mare, care se mai numeşte scai-mărunt, este planta bună la toate. Aşa era folosită de bunicii şi străbunicii noştri, ca cel mai eficient leac natural. Aveţi probleme cu stomacul, cu vezica urinară, anemia, cefalea sau cu ficatul, turiţa mare le vine de hac. În scop medicinal, se foloseşte partea înaltă, cu tot cu frunze, dar fără tulpină sau fructe. Se recoltează verde şi se usucă la soare.
Read more: Turiţa mare, „planta bună la toate“de Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie
Arbore falnic, cu o formă distinctă și o simbolistică milenară, salcia vădește permanent proprietăți terapeutice remar- cabile, prezente în frunzele, florile și scoarța ramurilor tinere ale acestui copac unic.
Read more: Salcia combate stomatitade Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Condiment parfumat, cu o aromă distinctă, ghimbirul este nelipsit din bucătăria asiatică și și-a cucerit în toată lumea un binemeritat renume de furnizor de savoare culinară și, mai ales, de vindecător al naturii.
Read more: Ghimbirul calmează dismenoreeade Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu
Rășină de excepție, care se obține din anumite plante care cresc în India, Bangladesh și Pakistan, guggul a fost folosit de secole în medicina Ayurveda, pentru proprietăți terapeutice pe care știința modernă le certifică, rând pe rând.
Read more: Guggul, eficient în hipotiroidismde Roxana Istudor şi Flori Pintea
Năsturelul este binecunoscut de secole şi apreciat ca plantă extrem de hrănitoare, folosită atât ca aliment, cât şi în scop medicinal. Cu gustul său pătrunzător, uşor piperat, acest terapeut al naturii abundă de minerale şi vitamine. O serie de cercetări recente plasează năsturelul în fruntea alimentelor nutritive și ca pe un campion al beneficiilor pentru sănătate.
Read more: Năsturelul suprimă deteriorarea ADNde Sorin Dumitrescu şi Gabriela Comşa
Gustoasele cireșe nu sunt doar niște fructe care pot înlocui în cel mai sănătos mod un desert din dulciuri rafinate, dar și adevărate medicamente în anumite probleme de sănătate. Consumând cireșe nu facem altceva decât să oferim organismului nostru mijloace de luptă cu unele afecțiuni.
Read more: Cireşele încetinesc semnele de îmbătrânirede Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Denumită şi „iarbă sacră” de persani, egipteni şi romani, verbina este una dintre cele mai vechi plante medicinale, stând alături de sănătatea oamenilor de mii de ani. Astăzi, planta este în continuare un adevărat star al medicinei tradiționale, cercetările confirmând numeroase efecte terapeutice ale acestui vindecător creditat cândva cu proprietăți „magice”.
Read more: „Iarba sacră“, de mii de ani în slujba sănătăţii Verbina tratează sindromul anxios-depresivde Camelia Onciu
Gențiana este o plantă perenă esențială în medicina pe bază de plante. Cunoscută și folosită încă din Antichitate, are proprietăți fortifiante, antiparazitare și imunostimulante. Gențiana galbenă, cunoscută la noi sub denumirea de ghințură galbenă (gentiana lutea), este declarată monument al naturii. În Evul Mediu, gențiana a intrat în componența multor remedii miraculoase. Ar fi avut chiar proprietăți recunoscute împotriva ciumei.
Read more: Genţiana galbenă decongestionează ficatul