de Cătălina Tăgârţă
Mangosteen sau Garcinia mangostana este un arbore tropical veşnic verde, originar din Indonezia. Fructele acestuia au coaja roşie, miezul parfumat, cu aromă de lămâie şi piersică şi cu gust dulce-astringent. Mangosteenul conţine substanţe cu acţiune puternic antiinflamatorie, ce luptă împotriva diverşilor agenţi patogeni, neutralizează radicalii liberi şi reduc inflamaţiile, durerea şi febra.
Read more: Fructul mangosteen reduce nivelul glicemieide Eugenia Golub
Fragii (Fragaria vesca) sunt cele mai timpurii fructe de pădure ce pot fi găsite în crângurile însorite. Parfumaţii fragi, apreciaţi încă din vremea romanilor pentru aroma plăcută şi gustul deosebit, au şi numeroase beneficii terapeutice. Ei sunt bogaţi în vitamine (în special vitamina C), minerale (fosfor şi fier), tanin, flavone, fragarină (fenol specific) şi ulei volatil. De la fragi se utilizează fructele şi frunzele.
Read more: Fragii susţin refacerea ficatuluide Gabriela Niculescu
Sânzienele sunt plante cu flori de culoare galben-aurii, cu miros de miere, ce se întâlnesc pe povârnişuri. Se mai cunosc după denumirea populară de drăgaică. Planta este recomandată în tratarea unor afecţiunii grave precum epilepsia, coreea, retenţia urinară sau pietrele la rinichi. Sânzienele se recomandată mai ales pentru femei, în cazul naşterilor cu probleme şi în afecţiunile uterine.
Read more: Sânzienele vindecă ulceraţiilede Cătălina Tăgârţă
Alimentul preferat al lui Popeye, spanacul, are puternică valoare nutritivă şi oferă organismului energia de care are nevoie. Acesta poate fi găsit pe toată perioada anului, fie proaspăt, fie congelat, iar vara este cu atât mai căutat, cu cât are capacitatea de a proteja pielea de arsurile solare.
Read more: Spanacul protejează de arsurile solarede Liliana Simidon
Intoleranţa la lactoză este o problemă destul de des întâlnită. Persoanele afectate resimt un disconfort abdominal după ce consumă un pahar cu lapte, o îngheţată sau un fel de mâncare ce conţine mai multă brânză sau caşcaval. Totuşi, nu este bine să renunţaţi complet la astfel de produse, deoarece sunt sănătoase şi aduc beneficii importante organismului. În schimb, e bine să cunoaşteţi câteva trucuri pentru a nu avea manifestări neplăcute.
Read more: Cacaua ajută în caz de intoleranţă la lactozăde Gabriela Niculescu
Răchiţanul are nume aspru, de arbore, dar este o floare zveltă şi delicată, cu petale roz-roşii. Împodobeşte la începutul lui august fâneţele umede şi mlaştinile, alcătuind adevărate mări de culoare. În popor mai este cunoscută şi ca iarba-zânei sau floarea-zânei, fiind considerată o plantă magică. Infuzia combinată de răchiţan tratează de la colon iritabil, diabet zaharat, candidoză şi prurit vaginal până la infecţii cu stafilococ auriu şi cancer.
Read more: Ceai de răchiţan versus cancerde Cătălina Tăgârţă
Cărnoase, aromate, nu foarte dulci, dar extrem de gustoase, caisele se găsesc în această perioadă în toate pieţele. De aceea, e păcat să nu profităm din plin de efectele benefice ale acestora. Şi, chiar dacă nu urmărim niciunul dintre acestea, trebuie consumate chiar şi pentru savoarea acestora.
Read more: Caisele, izvor de vitalitatede Gabriela Niculescu
Muşcata, pe lângă frumuseţea răpitoare şi calmul pe care ni-l inspiră, este şi o fenomenală plantă-medicament. În popor, muşcata se consideră din moşi-strămoşi un diluant bun pentru depunerile de pietre la rinichi, un calmant al afecţiunilor renale, dar şi un medicament-cosmetic pe care bunicile noastre îl foloseau în tratarea acneei şi a cuperozei.
Read more: Balsamul de muşcată dizolvă pietrele la rinichide Dana Purgaru
Pe vremuri nu exista casă în România în care să nu se facă borş din tărâţe. Acum, din cauza lipsei de timp, obiceiul s-a păstrat în special la ţară, unde pe oricare masă de prânz există o ciorbă acrită cu borş. Însă, acest preparat natural nu este indicat numai pentru a da gust bun, tradiţional mâncării, ci este bogat în substanţe active, printre care minerale (magneziu, potasiu, sodiu, sulf, siliciu, mangan, iod), vitamine (B şi PP) şi mai ales enzime şi acizi ce ajută la metabolism şi la digestie. Datorită acestor proprietăţi e bine să se ţină o cură o dată la câteva luni.
Read more: Cura cu borş curăţă corpul de toxinede Cătălina Tăgârţă
E sezonul prunelor. Indiferent de soiul care vă place, dacă le preferaţi mai coapte sau mai acrişoare, acestea au foarte multe beneficii asupra organismului şi, în plus, ajută la slăbit. Fructele sunt puternic laxative, detoxificante, diuretice şi tonice pentru memorie.
Read more: Cel mai eficient laxativ natural: prunelede Gabriela Bunea
Brâncuţa este o plantă medicinală specifică florei din Europa şi Africa de Nord şi face parte din familia cruciferelor. La noi, planta se întâlneşte des în flora spontană din zonele de deal şi de câmpie, pe marginea drumurilor ori pe terenurile arabile sau virane.
Read more: Brâncuţa alină durerile