de Călin Popa şi Carmen Bădulescu
Delicios, apreciat, versatil și plin de substanțe benefice pentru organism, morcovul este a doua cea mai consumată legumă din lume pentru motive bine întemeiate. Asociată din cele mai vechi timpuri cu proprietăți de excepție pentru sănătate, adevărată terapie în farfurie, această legumă de top are proprietăți curative multiple, clar definite de știință.
Read more: Terapie în farfurie Morcovul previne nictalopiade Călin Popa şi Gabriela Comşa
Condiment delicios, cu o aromă de excepție, busuiocul este și un renumit vindecător. Preparatele pe bază de plantă sunt vedete ale terapiilor deosebit de variate, care se adresează unui mare număr de afecțiuni.
Read more: Busuiocul sporeşte lactaţia mămicilor care alăpteazăde Ştefania Băcanu şi Daniel Şuta
Pătrunjelul de câmp este un complex de vitamine, fier şi magneziu, ceea ce îi dă puternice proprietăți antioxidante. Tocmai de aceea, este utilizat, de mii de ani, în medicina naturistă, în special în tratarea bolilor de plămâni, ale rinichilor, dar şi în cazul inflamaţiilor cronice existente în organism.
Read more: Pătrunjelul de câmp împiedică apariţia cancerului pulmonarde Călin Popa şi Florica Pintea
Soluţiile medicale bazate pe salcie vin din Antichitate, de la vechii egipteni, ceea ce reprezintă cea mai bună dovadă a forței tămăduitoare a acestui arbore. De la calmarea unui mare număr de dureri până la combaterea febrei, salcia uimește prin proprietățile sale astringente, antireumatismale, antiseptice, antiinflamatoare, tonice şi sedative.
Read more: Salcia înlătură pielea keratinizatăde Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu
Una dintre cele mai iubite plante de apartament, mușcata este spectaculoasă, utilă și, nu în ultimul rând, medicinală. Proprietățile terapeutice ale minunatei vindecătoare vin din negura timpului, iar studiile științifice au confirmat mare parte dintre virtuțile acestei plante de excepție.
Read more: Muşcata ameliorează radiculitade Simona Soare Ghișea şi Claudia Mîţoi
Încă din cele mai vechi timpuri, sunt cunoscute efectele binefăcătoare ale plantelor medicinale în pierderea surplusului de kilograme, dar și în combaterea bolilor, prin reglarea colesterolului, prin eliminarea toxinelor și a retenției de apă din organism. Fitoterapeutul Tiberiu Linguraru (medalion; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; 0767.575.102) explică în ce fel funcționează complexul său sub formă de tinctură, ce plante conține și cum acționează concret asupra țesutului adipos.
Read more: Fitoterapeut Tiberiu Linguraru: „În şase luni, se pot elimina uşor peste 20 de kilograme“ Un...de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu
Faimoase pentru capacitatea de a furniza nutrienți specifici și produselor animale, și celor vegetale, ciupercile sunt pline de antioxidanți care asigură prevenția în fața bolilor cronice şi întârzierea semnificativă a îmbătrânirii.
Read more: Ciupercile furnizează cei mai eficienţi antioxidanţi împotriva bolilor cronicede Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu
Unul dintre arbuștii omniprezenți în Europa, arinul negru, este și un vindecător redutabil, fiind utilizat de secole pentru ameliorarea unui mare număr de afecțiuni.
Read more: Arinul negru atenuează durerile de picioarede Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Poate fi lipsită de simptome, dar există și cazuri când debutează brusc. Problemele se instalează atunci când apare durerea la nivelul gâtului și al umărului, care radiază spre brațe și degete. Următoarele leacuri vă scapă de neplăcerile provocate de spondiloza cervicală.
Read more: Frunzele de brusture vindecă definitiv spondiloza cervicalăde Călin Popa şi Adrian Barna
Plante suculente foarte răspândite în America de Nord, agavele sunt mai mult decât „produse” comestibile și pline de nutrienți: sunt alternative sănătoase la anumite alimente și, în același timp, tratează și previn anumite afecțiuni.
Read more: Agava diminuează greţurile matinalede Ştefania Băcanu şi Carmen Bădulescu
După cum îi este şi numele, trifoiştea de baltă este o plantă acvatică, ce creşte în zonele mlăştinoase şi umede. În scop medicinal, se folosesc frunzele şi se recoltează la începutul verii, până la sfârşitul lunii iulie. Cu un conţinut ridicat de vitamina C, fier, iod, răşini, tanini şi acizi organici, trifoiştea stimulează funcţia gastrică, creşte pofta de mâncare, tratează anemia, artrita şi problemele hepatice. În China, este utilizată ca sedativ împotriva stărilor de anxietate.
Read more: Trifoiştea de baltă, utilă în artrita reumatoidă