de Georgiana Mihalcea
Datorită calităţilor sale medicinale, asmăţuiul (pătrunjelul creț) induce o relaxare generală a organismului, contribuind la detoxifierea acestuia. Acţionează și ca un bun antiseptic respirator. Cercetări recente indică faptul că asmăţuiul are și calităţi ce-l fac util în prevenirea cancerului. În mod frecvent, planta este folosită pentru stimularea digestiei. Cu extracte de asmăţui se tratează și unele afecţiuni ale pielii, cum ar fi dermatozele, fiind utilizat și în diverse proceduri cosmetice.
Read more: Asmăţuiul tratează tuberculozade Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Veșnic verde, asemănător cu iarba, rogozul-dulce este un vindecător natural de renume, proprietățile sale medicinale fiind binecunoscute de secole și bine stabilite de știință.
Read more: Rogozul-dulce combate retenţia de lichidede Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Liană lemnoasă de dimensiuni impresionante, fasolea africană oferă comunităților locale hrană, medicamente naturiste și materiale pentru case. Diverse componente ale plantei au fost utilizate prin tradiție în medicina tradițională, iar cercetările moderne au început să-i releve proprietățile terapeutice.
Read more: Fasolea africană reduce dependenţa de nicotinăde Roxana Istudor şi Adrian Barna
Folosită de secole pentru gustul său distinct și proprietățile benefice pentru organism, papaya pitică a dovedit, pe parcursul cercetărilor științifice, că este nu doar un ingredient delicios pentru diverse preparate, ci și un aliat al sănătății.
Read more: Papaya pitică mineralizează oaselede Georgiana Mihalcea
Mango mai este numit și regele fructelor, datorită numeroaselor proprietăți pe care le are pentru sănătate și frumusețe. Cu toate vitaminele, mineralele și fibrele sale, cu siguranță merită un loc regulat în dieta noastră zilnică, deoarece ne furnizează energie cu un număr redus de calorii. O cană de mango tocat are doar 99 de calorii și 2,6 grame de fibre. Reprezintă o sursă valoroasă de antioxidanți, printre care galotanini și mangiferină. Ambele au fost studiate pentru capacitatea lor de a contracara stresul oxidativ asociat cu viața de zi cu zi și expunerea la toxine.
Read more: Mango ţine bătrâneţea la distanţăde Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Cunoscut în mod special datorită aromei inconfundabile şi gustului pe care îl conferă preparatelor culinare, usturoiul nu este doar un condiment, ci şi un furnizor de beneficii pentru sănătate pe care le-a dovedit de-a lungul timpului.
Read more: Usturoiul relaxează muşchii din pereţii vaselor sangvinede Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Oregano este un ingredient de bază în multe bucătării din întreaga lume. Studiile au evidențiat faptul că acest condiment are și impresionante valențe terapeutice.
Read more: Oregano previne infecţiile viralede Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Una dintre plantele adaptogene cele mai redutabile, vedetă a medicinei Ayurveda, busuiocul-sfânt are o istorie remarcabilă de utilizare în medicina naturistă, ca tratament pentru multe afecțiuni, iar studiile moderne i-au confirmat o arie atât de largă de acțiuni benefice, încât faima plantei a cucerit întreaga lume.
Read more: Vedetă a medicinei Ayurveda Busuiocul-sfânt protejează organele de stresul chimic generat de...de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Adevărat tezaur de nutrienți, deliciosul și versatilul dovlecel aduce organismului o varietate de beneficii. În aceste condiții, această legumă din familia castraveților a fost folosită de secole în medicina populară, pentru tratarea sau prevenirea unor afecțiuni.
Read more: Dovlecelul contracarează simptomele hiperplaziei benigne de prostatăde Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Plantă medicinală folosită încă din Antichitate, captalanul a demonstrat că poate trata o varietate de probleme de sănătate.
Read more: Captalanul, tratament eficient pentru ameliorarea astmului bronşicde Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Obținut din semințele florilor de luminița-nopții, plantă originară din America de Nord, uleiul terapeutic care poartă numele acestei flori a fost folosit prin tradiție pentru a trata o serie de afecțiuni interne și externe, iar cercetările moderne i-au confirmat proprietățile vindecătoare.
Read more: Uleiul de luminiţa-nopţii calmează durerile artritei reumatoide