de Camelia Onciu
Coniferele sunt copaci de la care putem obține o mulțime de medicamente naturiste. Bradul, pinul, molidul sunt cei mai la îndemână, din acele lor putem prepara remedii pentru afecțiunile de sezon. În plus, sunt copacii Sărbătorilor de iarnă, care ne aduc în case mirosul de cetină și bucuria Nașterii Domnului. Iată cum putem valorifica aceste ace verzi cu mare putere curativă.
Read more: Medicamentele copacilor veşnic verzide Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Renumite de secole pentru proprietăţile lor nutritive şi terapeutice, considerate adevărate superalimente, semințele de cânepă au o paletă largă de beneficii pentru sănătate.
Read more: Seminţele de cânepă combat durerea cronicăde Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Aromat, versatil, răcoritor, Sencha este un tip de ceai japonez care aduce organismului nutrienți de excepție, cu beneficii certificate de numeroase studii.
Read more: Infuzia de Sencha stimulează căile neuronalede Roxana Istudor şi Flori Pintea
Deși nu se știe exact de când anume este folosită dacca sălbatică în scopuri terapeutice, un aspect este cert: planta este recunoscută ca tămăduitor de secole, fiind folosită pentru numeroase afecțiuni. Gama sa largă de aplicații a introdus dacca sălbatică în practicile contemporane de medicină pe bază de plante.
Read more: Dacca sălbatică, agent de curăţare a sângeluide Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Folosită în medicina tradițională asiatică de mii de ani, rădăcina de rehmannia este renumită pentru efectele benefice pe care le are asupra funcționării organismului, deopotrivă ca tonic și ca plantă-tratament pentru diverse simptome și afecțiuni.
Read more: Rehmannia, aliatul afecţiunilor autoimunede Camelia Onciu
Postul este perioada în care, abținându-ne de la carne, oferim corpului nostru șansa de curățire, de eliminare a toxinelor acumulate din alimentație, medicamente, poluare. Glucuronidarea este una dintre cele mai importante reacții de detoxifiere. Este un proces care are loc permanent în organism. Uneori este eficient, alteori, glucuronidarea nu face față substanțelor nocive și rezultatul este apariția bolilor grave. Anumite legume și fructe îi pot ajuta oamenii bolnavi, dar și pe cei sănătoși, în procesul de detoxifiere de care avem cu toții nevoie.
Read more: Glucunoridarea, procesul care inactivează substanţele nocive din corpde Roxana Istudor şi Flori Pintea
În căutarea unor formule cosmetice naturale, uleiul de semințe de cactus-pară a fost subiectul unui interes din ce în ce mai mare în ultimii ani pentru industria înfrumusețării. Bogat în vitamina E și acizi grași polinesaturați, acest tip de ulei vegetal are renumele de ingredient natural antiîmbătrânire.
Read more: Uleiul de cactus-pară cucereşte lumea ingredientelor pentru cosmetice de topde Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Condiment… plantă aromatică… ceai… shiso este una dintre cele mai iubite plante ale culturii japoneze și un terapeut al naturii care nu lipsește din meniul asiatic. Parfumată, colorată, savuroasă, frunza acestei plante are proprietăți terapeutice cunoscute din cele mai vechi timpuri.
Read more: Shiso scade riscul de accident vascular cerebralde Camelia Onciu
În ultimii ani, gheara diavolului a devenit un ingredient frecvent în produsele de fitoterapie. Această plantă cu nume și aspect neobișnuit calmează durerile articulare și ușurează digestia. La noi este populară sub formă de unguent pentru încheieturi.
Read more: Gheara diavolului calmează durerile articularede Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
De-a lungul istoriei sale îndelungate de utilizare în sistemele tradiționale de medicină originare din Asia, gynostemma a fost asociată cu longevitatea. Pe lângă faptul că stimulează energia organismului, renumita plantă medicinală are numeroase alte beneficii pentru sănătate.
Read more: Gynostemma, adjuvant în cazuri de boală hepatică grasă nealcoolicăde Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Cu pulpa sa cremoasă și dulce, cherimoya este, la prima degustare, un fruct delicios. Dar acest rod al naturii este și un mare susținător al stării de sănătate, întrucât nutrienții pe care îi conține sunt dintre cei mai importanți pentru buna funcționare a metabolismului.
Read more: Cherimoya hrăneşte bacteriile benefice din intestin