de Carmen Ciripoiu
„Cariera” de medicament a modestei ridichi începe încă din Egiptul Antic, când era administrată sclavilor pentru a le menţine sănătatea. Folosită de medicii greci pentru curăţarea organismului şi nelipsită de pe mesele francezilor în perioada Renaşterii, ridichea neagră, albă sau roşie ca sângele este un vindecător de excepţie.
Read more: Hreanul parizienilor şi leacul românilor: ridicheade Daniela Anton
Fructul ackee provine din Africa de Vest, însă a fost importat şi cultivat în Jamaica, motiv pentru care este considerat fructul specific al acestei ţări. Pe lângă gustul excelent, ackee este şi extrem de bogat în acizi graşi, buni pentru sănătatea inimii.
Read more: Ackee, bogat în acizi graşide Daniela Anton
Cunoscut şi sub numele de pepenele cu coarne, pepenele jeleu, melano, pikano sau kiwano, este un fruct anual din specia castravetelui şi a pepenelui. Kiwano are certe calităţi curative, prevenind mai multe boli.
Read more: Castravetele african protejează sistemul nervosde Dana Purgaru
Apreciat de omul antic şi de cel modern deopotrivă, cimbrul este mai mult decât un condiment. El nu este bun numai la aromarea salatelor şi a mâncărurilor gătite, ci şi pentru combaterea unor probleme de sănătate.
Read more: Un aliat aromat în caz de paralizie: cimbrulde Iulian D. Moleianu
Numită „iarba înţelepţilor” sau „iarba filosofilor”, lăptuca întruneşte o suită de proprietăţi care îi oferă virtuţi terapeutice. În lume sunt cunoscute peste 100 de varietăţi de lăptuci, iar „lactuca sativa” este varietatea cultivată, în timp ce „lactuca virosa” este varietatea sălbatică, mult mai activă, dar care, în doze mari, poate deveni toxică.
Read more: Lăptuca tratează cu succes disfuncţiile sexualede Cătălina Tăgârţă
Fisurile anale sunt ulceraţii liniare sau crăpături în piele. Principala cauză a rupturii la nivelul mucoasei şi a pielii rezidă din unele traumatisme provocate în timpul scaunului, mai ales la persoane cu constipaţie cronică. Însă pot interveni şi unele infecţii locale (fungi, Trichomonas), paraziţi intestinali, anumite boli interne, precum şi lipsa igienei locale, calitatea săpunului, a hârtiei igienice şi altele. În general, această problemă de sănătate nu necesită o îngrijire medicală specială, deşi vindecarea este de lungă durată (poate depăşi chiar şi două luni). Însă, pentru a calma durerile şi a preveni recidiva crăpăturilor puteţi apela la tratamente fitoterapeutice.
Read more: Mugurii de plop „astupă“ fisurile analede Dana Purgaru
Suferiţi de insomnii sau aveţi somnul agitat, dar nu vreţi să apelaţi la medicamente? Natura vă oferă soluţiile cele mai bune prin câteva plante care au efect liniştitor.
Read more: 10 cele mai bune somnifere din lumea plantelorde Gabriela Niculescu
Ceaiurile anticolici au fost folosite pentru calmarea colicilor bebeluşilor înainte de apariţia medicinei moderne. Sigur, o mămică a zilelor noastre are la dispoziţie o mulţime de soluţii menite să scape bebeluşul de gaze şi de dureri, iar întreaga familie, de nopţi nedormite. Cu toate acestea, ceaiurile împotriva colicilor sunt oricând binevenite, mai ales că o mare parte dintre produsele din farmacii au la bază tot medicina naturistă. Înainte de a cumpăra un produs scump, puteţi încerca următoarele trei ceaiuri împotriva colicilor.
Read more: Ceaiuri care previn colicile bebeluşilorde Cătălina Tăgârţă
Boala de reflux gastroesofagian se manifestă prin răguşeală, arsuri, iritaţii la nivelul gâtului, greaţă, tuse, respiraţie şuierătoare. Netratată corect, aceasta creşte riscul de a dezvolta cancer de esofag, însă prin câteva remedii simple simptomele afecţiunii pot fi ameliorate semnificativ.
Read more: Refluxul gastroesofagian, „îmbunat“ cu schindufde Gabriela Niculescu
Circulaţie sangvină deficitară, ritm cardiac alert, pereţii capilarelor îngroşaţi - toate aceste probleme de sănătate pot fi remediate cu ajutorul medicamentelor naturale.
Fluidizează sângele
Un adjuvant foarte eficient, dar şi gustos este maceratul de caise. Se pasează două linguri cu pulpă de caisă, se adaugă două lămâi mărunţite bine, cu tot cu coajă, şi 60 g miere de salcâm. Se lasă preparatul la macerat timp de 24 de ore, iar apoi se consumă zilnic. Se ia câte o lingură plină, cu zece minute înainte de micul dejun. Tratamentul se urmează timp îndelungat. Acest remediu dulce fluidizează sângele, optimizează circulaţia sangvină şi, prin acţiunea sa hipotensoare, scade ritmul cardiac. Nu are contraindicaţii şi poate fi folosit cu încredere de persoanele de toate vârstele.
de Iulian D. Moleianu
Uleiul de tamanu este un extract obţinut din sâmburii fructului de tamanu, un arbore tropical care este mereu verde, care iubeşte terenurile nisipoase, sărate şi care are proprietăţi benefice sănătăţii organismului uman. Acest ulei se foloseşte cu succes, de sute de ani, în medicina naturistă mondială. De ceva timp poate fi găsit şi în România.
Read more: Uleiul de tamanu contra tendinitei şi sciaticii