de Raluca Grințescu
Medicamentele şi leacurile din perioada în care a trăit Iisus s-au aflat cu precădere sub influenţa medicinei greceşti, considerată revoluţionară şi eficientă în acele timpuri. Medicina antică greacă avea în vedere cele patru umori (fluide corporale): sânge, bilă galbenă, bilă neagră, umoareas albă (mucozităţi), iar ulterior aceste concepte medicinale din timpul vieţii lui Iisus au fost adoptate şi de români. Aceste practici nu erau însă singurele forme de medicină comune. Medicamentele populare tradiţionale, diversele remedii din plante erau un ajutor de nepreţuit în tratarea diverselor boli ale trupului. Unele dintre acestea sunt menţionate în Biblie, iar altele au fost descrise în scrierile unor cărturari ai vremii. Să vedem care sunt acestea!
Read more: Leacuri excepţionale din vremea lui Iisus (I)de Raluca Grințescu
Cornacii, cunoscuți ca și ciulini de baltă, draci-de-mare sau colții-dracului, este o specie plutitoare, întâlnită în flora spontană a apelor dulci cu curs lin, nativă pe un teritoriu vast din Europa până în marginile estice ale Asiei. Datorită fructelor sale comestibile, cornacii au fost culeși și consumați încă din preistorie, iar în timpurile noastre sunt cultivați pe suprafețe extinse în Asia.
Read more: Ciulinii de balta ameliorează febrade Gabriela Niculescu
Circa 70 de procente din biomasa mărilor şi oceanelor sunt alcătuite din alge, care formează fitoplanctonul, acesta stând la baza nutriţiei celorlalte organisme - raci, moluşte, peşti, păsări şi mamifere acvatice. Printre proprietăţile curative ale algelor sunt favorizarea proceselor metabolice şi stimularea schimburilor de substanţe în corp, dar şi tonifierea şi stimularea activităţii glandelor endocrine, în special a tiroidei, hipofizei şi pancreasului.
Read more: Gelul din alge marine împiedică necroza cardiacăde Carmen Ciripoiu
Specialiștii ne scot în evidență un adevăr de necontestat: cojile fructelor sunt mai valoroase pentru sănătate decât pulpa acestora. Aruncându-le la coșul de gunoi, dăm deoparte, de fapt, cea mai sănătoasă parte a fructelor, iar organismul va fi lipsit de nutrienții esențiali. În rândurile de mai jos veți regăsi beneficiile extraordinare pe care organismul le poate avea consumând cojile fructelor de toamnă.
Read more: Cojile fructelor de toamnă, putere vindecătoarede Iulian D. Moleianu
Denumit „Boletus igniarus” sau, mai simplu, iască, buretele de stejar este folosit din vechime pentru oprirea sângerărilor. Este vorba, de fapt, despre două genuri de ciuperci - Fomes și Phellinus - care cresc în pădure, pe tulpinile copacilor bătrâni, mai ales pe stejari și fagi. Aceste ciuperci sunt folosite ca materie primă pentru prepararea a ceea ce noi numim „iască”. Buretele de stejar crește sub forma unei copite de cal sau a unei etajere.
Read more: Buretele de stejar opreşte sângerărilede Dana Purgaru
Respirația neplăcută sau halena este produsă de alimente puternic mirositoare, cum ar fi usturoiul și ceapa, de fumat sau de alcool, dar și de afecțiuni ale cavității bucale, ale plămânilor sau ale tubului digestiv ori de igiena orală deficitară, de carii, afecțiuni ale gingiilor, consum excesiv de carne, sinuzită, diabet, gaze sau anemie.
Read more: Oţetul suprimă mirosul neplăcut al guriide Dana Purgaru
Vă supără des crampele la stomac și căutați remedii pentru reglarea funcționării intestinelor? Iată patru rețete, exclusiv pe bază de plante, testate de-a lungul vremii.
Read more: 4 remedii cu care dispar crampele stomacalede Iulian D. Moleianu
Fie că sunt folosite sub formă de ulei, decoct sau de cataplasme, castanele sălbatice au o serie de proprietăţi terapeutice de care putem beneficia din plin. Dincolo de aceste calităţi, castanele sunt şi foarte gustoase, iar coapte sau făcute în jar pot ţine locul alunelor (care sunt incomparabil mai „grele” pentru stomac) în compania unei beri reci. De asemenea, piureul de castane este considerat în Franţa (şi nu numai) o delicatesă gastronomică…
Read more: Castanele salbatice vă scapă de flebitede Iulian D. Moleianu
Denumită ştiinţific „orchis morio” şi cunoscută de munteni sub numele de „poroinic”, untul vacii este o erbacee perenă a cărei înălţime nu trece decât rareori de 40 cm. Cu toate acestea, valoarea sa în medicina naturistă nu trebuie neglijată, mai ales atunci când vorbim despre persoanele aflate în perioada de creştere sau de convalescenţă. Ei bine, glumind puţin, untul vacii este un excelent „doping” natural, care ne întăreşte atât fizic, cât şi psihic.
Read more: Untul vacii vă fereşte de „tremurici“de Carmen Ciripoiu
După ce mult timp a fost ridiculizată și pusă la colț, splinuța este acum recunoscută ca planta de aur a toamnei, fiind de departe campioana absolută în bolile de rinichi și în retențiile de apă.
Read more: Campioana toamnei în bolile de rinichi: Splinuțade Daniela Anton
Fingered Citron este cunoscut şi sub numele de „mâna lui Buddha”, deoarece părţi ale acestui fruct seamănă cu nişte degete. Este un fruct care vă va reda energia şi buna dispoziţie imediat. Aflaţi câteva dintre proprietăţile sale miraculoase.
Read more: Mâna lui Buddha vă redă energia