de Carmen Ciripoiu
Provine din Persia, de unde a fost adus apoi în Europa de arabi și de cruciați, iar la începutul secolului al XX-lea și-a căpătat statutul de medicament. Recent, specialiștii au descoperit efectele incredibile ale spanacului asupra forței musculare și a rezistenței fizice, dar virtuțile sale nu se opresc aici…
Read more: Spanacul reglează tensiunea arterialăde Carmen Ciripoiu şi Alexandru Filcu
Soră bună cu vinarița, drăgaica și sânzienele, lipicioasa, numită în Rusia și „pierde-vară”, întrucât nu se ridică de pe pământ, este considerată de vindecătorii din popor și de fitoterapeuții cu experiență o plantă tămăduitoare de forță pentru persoanele care au probleme cu imunitatea sau cu siste- mul respirator.
Read more: Unică în stoparea tumorilor canceroase: Lipicioasade Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna
Cu o istorie veche de 5.000 de ani, anasonul este considerat medicament atât pentru suflet, cât și pentru trup. Dacă Plinius cel Tânăr a spus despre anason că „înveselește și inima cea mai tristă, redând totodată pofta de viață”, Discorides l-a considerat unul dintre cele mai bune remedii împotriva otrăvurilor, dar și a bolilor digestive, iar celebra călugăriță vindecătoare Hildegard van Bingen a afirmat că „oricum ar fi consumat, rece, în semințe sau sub formă de ceai, el înveselește omul și îi aduce o căldură plăcută, o transpirație fără miros și o digestie bună”.
Read more: Anasonul opreşte sughiţulde Roxana Istudor şi Adrian Barna
Atunci când o relație de tinerețe este stabilă, cei implicați în ea care au încă probleme emoționale se manifestă în două moduri: suprimă emoțiile sau supraestimează „partea bună” a lucrurilor.
Read more: Cei implicaţi în relaţii stabile preferă „partea plină a paharului“de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu
În Evul Mediu, angelica era considerată un adevărat panaceu pentru multe afecțiuni. Secolele care au trecut nu au diminuat cu nimic larga utilizare terapeutică a acestei plante medicinale de excepție, cunoscută și sub numele de iarba îngerilor.
Read more: Angelica, vindecător complexde Cătălina Tăgârță şi Sorin Dumitrescu
Întrucât au resurse importante de potasiu şi de magneziu, ce ajută la calmarea acidității gastrice, stafidele pot fi consumate în fiecare zi pentru a asigura un pansament stomacal eficient. Iar pentru a menține sănătatea ficatului, este indicat să se consume… apă de stafide. Aceasta stimulează procesele biochimice de la nivelul organului amintit și ajută la detoxifierea sângelui. Beneficiile apei de stafide provin în mare parte de la strugurii din care se obțin acestea.
Read more: Apa de stafide pansament pentru stomacde Roxana Istudor şi Claudiu Melinte
Cartofii dulci sunt cremoși, extrem de gustoși și destul de versatili încât să fie fel principal, garnitură sau compoziție de plăcintă. Ceea ce face din acest aliment unul de excepție este suma calităților care recomandă cartoful dulce în diete și în prevenirea unor boli grave.
Read more: Cartofii dulci reduc inflamaţiile ţesutului nervosde Roxana Istudor şi Adrian Barna
Arbust foarte spinos, dracila este binecunoscută din perspectiva utilizării în alimentaţie, fructele fiind folosite pentru dulceaţă și preparate de patiserie. De interes este, pe de altă parte, componenta terapeutică a acestei plante de leac.
Read more: Dracila stimulează masiv secreţia bileide Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu
Multă lume cunoaște valoarea fructelor de ienupăr, folosite în multe bucătării tradiționale pe post de condimente. Dar ienupărul are cu certitudine proprietăți terapeutice dintre cele mai remarcabile, stând la baza multor tratamente direcționate spre sănătate.
Read more: Ienupărul, adjuvant în meningoencefalită viralăde Roxana Istudor
Plantă aromatică binecunoscută în special în cosmetică, mirtul dovedește tot mai multe proprietăți ca aliat în lupta cu tot felul de afecțiuni.
Read more: Mirtul tratează hemoragiile internede Dana Georgescu şi Alexandru Brădescu
Ceaiul verde obișnuit creşte energia, intensifică rata de ardere a caloriilor de către organism, stimulând metabolismul, detoxifică, ajută la reglarea nivelului glicemiei, inhibă pătrunderea glucozei în celulele grase și reduce pofta de mâncare. Toate acestea sunt însă potențate de varietatea de ceai matcha, considerat, pe bună dreptate, cel mai sănătos din lume. Iată, așadar, un motiv foarte puternic pentru care nutriţioniştii recomandă ca din dieta zilnică a celor care şi-au propus să reducă din kilogramele acumulate să nu lipsească cel puțin o cană cu ceai matcha.
Read more: Matcha este considerat cel mai sănătos ceai din lume