de Gabriela Bunea
- Frumoasa plantă pasiflora stârneşte pasiuni... sănătoase
Floarea pasiunii, denumită şi pasiflora, este o plantă medicinală căţărătoare, originară din zonele tropicale şi subtropicale ale Statelor Unite de Sud, iar în prezent este cultivată în India şi Africa. Această plantă înfloreşte vara şi are fructe comestibile, folosite mai ales la prepararea unor sucuri din fructe, iar planta are şi diverse proprietăţi terapeutice.
Read more: Floarea antistresde Gabriela Niculescu
În cozonac, pe sărăţelele proaspăt scoase din cuptor, în salate sau chiar şi pe banalul covrig, seminţele de mac ne aduc un gust intens şi o porţie zdravănă de sănătate. În aceste bobiţe mici şi crocante se regăsesc valoroase beneficii pentru sănătate, fiind folosite de aproximativ 3.000 de ani în scop medicinal. Cu un conţinut important de vitamine B9 (acid folic), B3, C, tocoferol, fier, calciu, potasiu, magneziu şi zinc, câteva seminţe de mac pot reprezenta leacul cel mai simplu pentru multe afecţiuni comune care ne îngreunează viaţa de zi cu zi.
Read more: Bobiţele de mac, sursă aromată de antioxidanţide Anda Postolache
Seminţele de dovleac, pe lângă faptul că sunt cele mai bune vermifuge naturale (alungă paraziţii intestinali), au şi un rol însemnat în păstrarea sănătăţii generale şi amână cu mult procesul de îmbătrânire.
Read more: Sâmburi de dovleac pentru artere „în formă“de Gabriela Niculescu
Preparatele de ghinţură consumate înainte de masă îmbunătăţesc apetitul, iar după masă ajută la digestie. Cu o jumătate de oră înaintea fiecărei mese principale se ia câte o lingură din acest vin.
Read more: Vinul de ghinţură stimulează digestiade Gabriela Niculescu
Puţine gaze în stomac sunt necesare pentru digestie, dar mărirea volumului lor provoacă neplăceri, uneori dureri de cap şi chiar palpitaţii, aceste simptome putând căpăta un aspect cronic. Vă prezentăm cinci remedii prin care puteţi trata naturist gazele stomacale:
Read more: 5 remedii pentru gazele din stomacde Liliana Simidon
Celulita este un adevărat calvar pentru multe femei, unele dintre ele foarte tinere. Se poate spune că această problemă a devenit un adevărat flagel. Suprimarea ei se realizează printr-o strategie de atac gen „foc încrucişat”, din mai multe direcţii, ce cuprind şi folosirea plantelor medicinale.
Read more: Celulita, combătută cu viţă-de-viede Gabriela Bunea
Năsturelul, denumit şi creson de fântână, este o plantă medicinală de la care se întrebuinţează frunzele verzi. Planta înfloreşte în lunile mai-iulie, creşte spontan în locuri cu umiditate în exces, pe malul bălţilor, şi este folosită încă din Antichitate pentru tratarea diverselor afecţiuni, dar şi drept condiment, cu o aromă inconfundabilă.
Read more: Izvor de vitamine: năsturelulde Gabriela Niculescu
Atunci când organismul este epuizat, imunitatea scade şi suntem predispuşi la multe afecţiuni. Trebuie să ştiţi că nu doar infuziile şi maceratele din plante pot reda echilibrul şi vitalitatea organismului, ci şi băile terapeutice. De multe ori, ingredientele necesare vă sunt la îndemână dacă aveţi răbdare să găsiţi chiar în propria bucătărie ceaiuri sau uleiuri aromate pentru o baie calmantă sau detoxificantă. Iată câteva reţete de băi care fac miracole pentru organismul dumneavoastră.
Read more: Purificare cu băi din plantede Daniela Anton
Fiecăruia dintre noi i s-a întâmplat să-l apuce sughiţul din senin. Pe lângă faptul că zgomotul produs este extrem de neplăcut, intervine şi disconfortul fizic. Reprizele ţin chiar şi 20 de minute şi pot fi stopate cu ajutorul unor remedii naturiste.
Read more: Scăpaţi de sughiţ cu mărarde Gabriela Niculescu
Afonia (pierderea vocii) şi răguşeala sunt cauzate de inflamarea laringelui, condiţie medicală ce poartă denumirea de laringită. În funcţie de motivul şi severitatea afoniei, aceasta se poate manifesta pe termen lung sau pe termen scurt. Cele mai frecvente cauze ale afoniei sunt infecţii ale tractului respirator superior, răceli comune, stres emoţional sau folosirea excesivă a vocii.
Read more: Seminţe de schinduf vs răguşealăde Cătălina Tăgârţă
Au un consum caloric ridicat datorită carbohidraţilor pe care îi conţin, iar studiile arată că persoanele care mănâncă patru-cinci castane pe zi aduc numeroase beneficii sănătăţii: un nivel de colesterol „rău” mai mic, combaterea anemiei, tratarea neplăcerilor digestive şi revigorarea sistemului nervos.
Read more: Piureu de castane pentru o imunitate mult mai bună