de Daniela Anton
Aveţi dureri de cap, nas înfundat, senzaţie de cap greu, oboseală, febră? Acestea sunt doar câteva dintre simptomele sinuzitei. Aceasta reprezintă inflamaţia mucoasei sinusurilor. În cazul infecţiilor virale ori bacteriene manifestate la nivelul mucoasei nazale, orificiile sinusurilor se pot obstrua, astfel că secreţiile sinusale nu mai sunt drenate. Acestea se acumulează la nivelul sinusurilor şi creează condiţii propice dezvoltării unor microorganisme, cu apariţia infecţiei şi a puroiului. Persoanele care au sinuzită simt colecţiile purulente de la nivelul sinusurilor ca o senzaţie de presiune la nivelul feţei. Iată câteva remedii naturiste pentru a scăpa de sinuzită.
Read more: Hreanul vă scapă de sinuzităde Cătălina Tăgârţă
Persoanele care au probleme cu tensiunea arterială mare - numită hipertensiune - e bine să ştie că alimentaţia joacă un rol vital pentru îmbunătăţirea stării de sănătate. Vă prezentăm produsele ce trebuie consumate cu preponderenţă în acest caz.
Read more: Bananele scad tensiunea arterialăde Elena Şerban
Schinelul (Cnicus benedictus) este o plantă medicinală ce se aseamănă izbitor ca aspect cu un scai. Poate atinge înălţimea de o jumătate de metru, are o tulpină dreaptă, acoperită cu peri, şi frunze zimţate, spinoase, adesea lipicioase. Florile sunt păroase şi galbene. Originară din zona mediteraneană, planta se întâlneşte foarte rar în zonele cu climă temperată. În scop medicinal, de la schinel se recoltează partea situată deasupra solului, vara, înainte de înflorire.
Read more: Un scaiete sănătos: schinelulde Eugenia Golub
Dovleacul (bostanul) este originar din Peru, de unde a fost adus în Europa în secolul al XVI-lea de conchistadorii spanioli. În scop terapeutic, de la dovleac se folosesc seminţele, ce au proprietăţi energizante, vermifuge, sedative, laxative şi antianemice. Ele sunt bogate în vitaminele A, B, C, zaharuri, fosfor, siliciu, zinc, calciu, potasiu, fier şi magneziu.
Read more: Seminţele de dovleac protejează inimade Cristina Cristache
Chimionul este o plantă erbacee anuală, ale cărei seminţe aromate sunt uscate şi utilizate atât în gastronomie, la fabricarea lichiorurilor, cât şi în medicină. Are o aromă puternică, înţepătoare, şi un gust amărui. De la această plantă sunt folosite în scop medicinal fructele, ce stimulează secreţiile gastrice, combat indigestiile, voma şi constipaţiile, elimină secreţiile biliare, gazele din stomac, balonările, aerofagia şi inflamaţiile intestinale.
Read more: Chimionul vine de hac colicilorde Ana Trifan
Galangalul este o plantă asemănătoare ghimbirului şi turmericului. De altfel, mai este cunoscut şi sub numele de „siamezul ghimbirului”. Planta este folosită des la gătit, în bucătăria din partea de sud-est a Asiei, în special în cea thailandeză. Rădăcina de galangal are însă şi numeroase proprietăţi medicinale, fiind folosită de sute de ani de specialiştii în medicina naturistă.
Read more: Galangalul luptă cu tumorilede Gabriela Niculescu
Mugurii de brad sunt un adevărat izvor de sănătate pentru plămâni. Pneumoniile, tusea seacă, tusea alergică şi bronşita pot fi vindecate rapid şi eficient cu ajutorul remediilor naturiste pe bază de muguri de brad. Printre acestea se numără şi siropul, un preparat bine tolerat atât de adulţi, cât şi de copii.
Read more: Siropul de muguri de brad ţine doctorul la distanţăde Liliana Simidon
Calculii renali sunt pietricele de diverse dimensiuni ce se formează în rinichi. Acestea sunt, de fapt, mici depozite minerale ce pot provoca dureri puternice în partea de jos a spatelui, la nivelul rinichilor, blocaj urinar, febră şi stări de vomă.
Read more: Morcovi şi ridichi negre versus calculi renalide Daniela Anton
Vitaminele şi mineralele sunt elemente nutritive esenţiale pentru sănătatea ochilor, vederea fiind un bun nepreţuit al omului. Şi, pentru că substanţele nutritive le procurăm din alimentaţie, vă spunem care sunt cele mai importante vitamine ce hrănesc ochii şi unde se găsesc acestea.
Read more: Hrana ochilorde Gabriela Niculescu
Unul dintre cei mai sănătoşi înlocuitori ai zahărului în alimentaţia noastră este, fără îndoială, dulcostevina. Aceasta este un extract natural din frunzele şteviei dulci, care nu are doar rol de îndulcire, ci şi multiple proprietăţi curative. Dulcostevina, folosită cu regularitate în locul zahărului, poate preveni o mulţime de afecţiuni precum diabetul, obezitatea, cariile dentare sau infecţiile renale. De asemenea, acest extract ajută în procesul de vindecare a diabetului de tip I şi II, a bolilor cardiovasculare, a depresiei şi chiar ne ajută să slăbim.
Read more: Ştevia dulce, înlocuitorul sănătos al zahăruluide Cătălina Tăgârţă
Folosită încă din timpuri străvechi în China, varza murată a fost preluată de Rusia şi apoi de popoarele europene cu aproximativ o mie de ani în urmă, după ce şi-au dat seama că aceasta este un adevărat depozit de vitamine.
Read more: Varza murată, sursă inepuizabilă de nutrienţi