de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Pregătirea pielii pentru sezonul cald, care implică un plus de radiații ultraviolete, trebuie să înceapă cu creșterea consumului unuia dintre cei mai importanți furnizori de antioxidanți ai lumii vegetale: ceaiul verde.
Read more: Ceaiul verde previne fotokeratitade Georgiana Mihalcea
Rareori ne gândim la cactuși ca la niște plante medicinale! Adevărul este că există câteva specii comestibile și terapeutice din care se pot prepara sucuri sau suplimente alimentare. Sunt unele țări în care fructele sau tulpina sunt consumate proaspete sau ca ingrediente în salate ori alte feluri de mâncare, principalul beneficiu fiind scăderea în greutate, dar și a glicemiei. Cercetările experților au avut ca punct de plecare localnicii care consumă de secole anumite specii de plante suculente pentru a-și menține sănătatea.
Read more: Cactuşii topesc kilogramele în plusde Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie
Plantă medicinală cu renume bine consolidat, podbalul a revenit în prim-planul atenției oamenilor de știință și pacienților din întreaga lume, într-o epocă în care vindecătorii naturali sunt tot mai bine poziționați în lupta cu bolile, grație faptului că nu generează efecte secundare.
Read more: Podbalul remediază silicoza pulmonarăde Georgiana Mihalcea
De sute de ani, cimbrul face parte din viața de zi cu zi a omului, atât pentru utilizările sale culinare, cât și pentru beneficiile sale medicinale. De la tratamentul împotriva bronșitei până la ameliorarea anxietății, această plantă reprezintă un aliat de nădejde al sănătății noastre. Se consumă sub diferite forme și preparate: infuzii, uleiuri esențiale, siropuri și tincturi.
Read more: Cimbrul calmează durerile menstrualede Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie
Picante și exotice, caperele adaugă o notă încântătoare preparatelor italiene, iar din bucătăria peninsulară introducerea acestora în meniu s-a răspândit în toată lumea. În plus față de gustul lor unic, aceste boabe parfumate au și surprinzătoare beneficii pentru sănătate.
Read more: Caperele menţin densitatea osoasăde Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Merişoarele, cunoscute popular şi ca „insulină verde”, sunt consumate de cel puțin 400 de ani. Studii numeroase care au avut în centru proprietățile acestor fructe de excepție au descoperit noi direcții de terapie sau, după caz, au confirmat vechea tradiție de utilizare a unor roade care se dovedesc minunate pentru sănătatea umană.
Read more: Minunile naturii pentru sănătatea oamenilor Merişoarele tratează infecţiile tractului urinarde Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Cereală considerată sacră de vechile populații din America de Sud, quinoa a fost cultivată mii de ani pentru proprietăți nutriționale de excepție, dar și ca vindecător de frunte al lumii plantelor. Prețuite până astăzi, boabele delicioase au confirmat, în cadrul studiilor științifice, numeroase calități terapeutice.
Read more: Quinoa previne declinul auzuluide Carmen Bădulescu şi Nicoleta Tudorie
Ceaiul oolong este mai puțin cunoscut, dar extrem de eficient în combaterea numeroaselor afecțiuni și aduce beneficii organismului. Condiția esențială e ca infuzia să fie consumată neîndulcită, pentru că zahărul sau orice alt îndulcitor reduce efectele benefice. În plus, gustul ceaiului oolong este dulce, foarte aromat și parfumat.
Read more: Ceaiul oolong scade nivelul de colesterol „rău“ din sângede Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu
Condiment considerat printre cele mai cunoscute din lume, semințele Paradisului sunt considerate extrem de benefice pentru sănătate încă din Antichitate.
Read more: Seminţele Paradisului inhibă bacteriile Salmonella typhi, Staphylococcus aureus şi pneumonia...de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Plantă medicinală cunoscută chiar și de copii, păpădia e un vindecător de excepție, care se adresează deopotrivă afecțiunilor interne și externe. Foarte apreciată de secole, această minune a naturii este recomandată și astăzi pentru efectele sale benefice și proprietățile curative.
Read more: Păpădia luptă cu ulcerul cronic de gambăde Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie
Dintre toate tipurile de salată verde, lăptucile au cele mai multe proprietăți. De la vechii egipteni, care le considerau plante sacre, până la nutriționiștii moderni, care le numesc „aliment universal”, lăptucile sunt o adevărată hrană-tratament.
Read more: Lăptucile vascularizează creierul