de Carmen Ciripoiu
- remedii de ieri pentru bolile de azi
Aproape de natură, oamenii au învăţat să profite din plin de binefacerile sale, tămăduindu-şi bolile cu reţete străvechi. Remediile ţărăneşti sunt păstrate încă de pe vremea geto-dacilor, fiind cunoscute mai multe plante ce erau întrebuinţate încă de atunci ca ierburi de leac, a căror reputaţie extraordinară este păstrată şi acum.
Read more: Leacurile ţărăneşti nu cunosc graniţede Cristina Cristache
Boswelia este de provenienţă nord-africană, dar poate fi găsit şi în India sau în Orientul Mijlociu. Face parte din familia Bruseraceae, având patru subspecii, toate folosite în scopuri terapeutice, datorită proprietăţilor uimitoare pe care răşina secretată de scoarţa acestora o are asupra organismului uman. Cunoscut ca şi arbore de tămâie, Boswelia este folosit de peste 5.000 de ani în medicina ayurvedică pentru tratarea diferitelor boli. În Evul Mediu era utilizat pentru tratarea ciumei, în medicina tradiţională chineză se folosea în tratamentul leprei, tumorilor şi bolilor reumatice, în timp ce medicii hinduşi recomandau tămâia de Boswelia pentru tratarea artritelor şi a colitei ulcerative.
Read more: Arborele analgezic: Bosweliade Iulian D. Moleianu
Pentru cine nu s-a desprins încă pe de-a întregul de anumite daruri ale naturii, miezul alunei reprezintă una dintre cele mai sănătoase şi dintre cele mai gingaşe lăcomii. Atât pentru ţărani, cât şi pentru cercetători, alunul continuă să evoce acea nuia ciudată, care, de când e lumea, le îngăduie oamenilor să descopere zăcămintele de apă.
Read more: Alunele vindecă tuberculozade Diana Georgescu
Alături de suratele sale din familia cruciferelor (varza albă sau roşie şi broccoli), consumată constant, de cel puţin patru ori pe săptămână, şi pe termen lung are efecte terapeutice deosebite.
Read more: Conopida previne cancerulde Daniela Anton
Respiraţi greu, tuşiţi şi vă doare în piept? În acest caz este posibil să suferiţi de o bronşită de sezon, care trebuie tratată cât mai repede, pentru a nu se croniciza. Iată câteva remedii naturiste eficace care vă pot veni de ajutor.
Read more: Siropul de ceapă, bun contra bronşiteide Daniela Anton
Cu siguranţă, la un moment dat v-aţi confruntat cu aspectul inestetic dat de vânătăi, ca urmare a unei răni sau a unui accident. Iată câteva soluţii la îndemână care vă pot ajuta să scăpaţi rapid de aceste neplăceri.
Read more: Hamamelis, leac pentru vânătăide Cătălina Tăgârţă
Negrilica a fost folosită ca plantă de leac încă din Antichitate, când egiptenii, perşii, iar ulterior evreii şi arabii o utilizau în tratarea unor afecţiuni precum lepra, malaria, muşcăturile de şerpi veninoşi sau în cazul bolilor pulmonare. Însuşi Hipocrat, supranumit părintele medicinei, recunoaşte că planta are capacitatea de a trata bolile de ficat şi tulburările metabolice.
Read more: Seminţele de negrilică distrug viermii intestinali din organismde Cătălina Tăgârţă
Chiar şi atunci când, aparent, sunt sănătoşi, oamenii mai au totuşi de-a face cu unele dureri. Indiferent că e vorba despre o simplă nevralgie, că îşi simt umerii înţepeniţi sau că îi încearcă o răceală, e bine să cunoască remedii care le pot fi de ajutor la orice oră. Celebrul Doctor Oz (foto) a amintit într-una dintre emisiunile sale despre cinci leacuri ideale pentru problemele cu care e posibil să vă confruntaţi. Iată care sunt acestea.
Read more: Remedii pentru dureri à la Doctor Ozde Iulian D. Moleianu
Migdalele dulci fac parte dintre cele mai igienice deserturi, alături de smochine, alune şi stafide, formând împreună un grup numit „cei patru cerşetori”, în amintirea celor patru ordine călugăreşti (franciscanii, augustinii, dominicanii şi carmeliţii), care nu primeau ca ofrandă decât aceste fructe. În plus, migdalele sunt recomandate atât ca medicament, dar şi ca tonifiant, pentru copiii şi persoanele supuse la efort fizic.
Read more: Migdalele fac minuni împotriva asteniilorde Dana Purgaru
În cazul în care suferiţi de ciroză este bine să cunoaşteţi câteva trucuri naturale ce dau rezultate foarte bune.
Read more: Varza, utilă în caz de cirozăde Iulian D. Moleianu
Sucul fermentat al viţei-de-vie, adică vinul, merită cu prisosinţă complimentul marelui Pasteur, care îl denumea „băutura cea mai igienică”. Deşi vinurile sunt tot mai adesea falsificate, iar elementele chimice încorporate dezechilibrează flora microorganică normală, îndeosebi drojdiile care contribuie la calităţile organoleptice ale acestor băuturi de vis, trebuie să recunoaştem însă virtuţile medicale şi alimentare ale vinurilor... cinstite.
Read more: Sucul fermentat al viţei-de-vie vă apără de infarct