de Dana Purgaru
Argila este o rocă sedimentară alcătuită dintr-un amestec de silicaţi şi de fragmente de cuarţ, mică şi alţi compuşi. Este folosită ca agent terapeutic încă din Antichitate, pentru tratamentul unor inflamaţii interne, în infecţii şi arsuri ale pielii, abcese sau afecţiuni ale tubului digestiv.
Read more: Pământul viu vindecător: argilade Cristina Cristache
Ridichea neagră este mai mare decât cea roşie, are gust uşor înţepător şi conţine vitaminele B şi C, magneziu, fier, calciu şi iod, ceea ce o face de neînvins când vine vorba despre tuse şi alte afecţiuni pulmonare. Este foarte bună şi pentru copii, ajutând la fixarea calciului în oase. În plus, scade colesterolul şi previne apariţia bolilor de inimă.
Read more: Antidot pentru tuse: ridichea neagrăde Gabriela Bunea
Pentru a avea ochii sănătoşi, specialiştii recomandă cât mai mulţi morcovi. Pe lângă aceştia, mai sunt şi alte alimente ce păstrează starea de sănătate a ochilor sau anihilează efectele negative ale televizorului sau monitorului de calculator.
Read more: Ochi sănătoşi cu legume verzi şi portocaliide Gabriela Bunea
Cartofii dulci se consumă de mii de ani în întreaga lume, aceştia fiind recunoscuţi pentru beneficiile pe care le aduc organismului. Faţă de cartofii obişnuiţi, aceştia sunt mai sănătoşi, mai bogaţi în vitamine şi mai săraci în calorii.
Read more: Cartofii dulci, barieră în faţa canceruluide Carmen Ciripoiu
Apreciat în vechime datorită efectelor vindecătoare pe care le are asupra tuberculozei şi malariei, dar şi la fabricarea bomboanelor medicinale contra tusei, unguraşul sau voronicul, aşa cum mai este cunoscut, e recomandat în tratarea dischineziilor biliare, palpitaţiilor, aritmiilor, eliminarea secreţiilor bronhice sau pentru stimularea poftei de mâncare.
Read more: Leac pentru palpitaţii: unguraşulde Cătălina Tăgârţă
Simptomele sindromului de intestin iritabil pot fi declanşate de anumite alimente (în general de cele care conţin gluten sau lactoză), de stres sau de anumite bacterii. Afecţiunea, ce nu produce leziuni la nivelul colonului, se tratatează foarte uşor, natural.
Read more: Ceaiul de mentă înlătură sindromul de intestin iritabilde Mariana Borloveanu
- Leacuri mănăstireşti
Tămăduitorii tradiţionali din China recomandau lucerna în majoritatea afecţiunilor, şi asta pentru că, înainte de toate, era considerată cel mai puternic fortifiant al sistemului imunitar, echilibrând capacitatea fizică a organismului. Părintele Nifon, de la Mănăstirea Sihăstria, îşi aminteşte că vechii monahi din zonele de câmpie foloseau ceaiul de lucernă ca leac, datorită clorofilei, mineralelor, vitaminelor şi nutrienţilor pe care această plantă îi conţine. Efecte miraculoase au şi tratamentele cu pulbere şi germeni de lucernă, care dau energie organismului, vindecă rănile şi opresc hemoragiile.
Read more: Lucerna opreşte evoluţia varicelor esofagienede Dana Purgaru
Afrodiziacele, numite după Afrodita, zeiţa dragostei la greci, au fascinat oamenii din cele mai vechi timpuri. Dacă în Antichitate un fruct şi o legumă ce semănau cu organul sexual masculin erau considerate de mare ajutor ca dragostea să fie mai înflăcărată, acum oamenii caută „esenţa” unor roade ale naturii pentru a declanşa pasiunea în aşternut.
Read more: Elixirele dragostei vin din naturăde Gabriela Bunea
Dacă v-aţi imaginat vreodată că grăsimile sunt total nesănătoase pentru organism, atunci v-aţi înşelat. Acestea sunt esenţiale pentru sănătatea noastră, aşa că tendinţa de a le elimina complet din alimentaţia zilnică este total greşită.
Read more: Un miracol pentru sănătate: grăsimile bunede Cătălina Tăgârţă
Numai cine nu a văzut desenele animate cu Popeye Marinarul sau cine nu a mâncat niciodată spanac nu ştie că acesta e renumit pentru că dă forţă şi vitalitate. Iar asta nu e tot. Consumată regulat sub formă de suc, planta poate trata foarte multe afecţiuni, printre care şi pancreatita, rahitismul, astmul bronşic sau cardiopatia ischemică.
Read more: Spanacul vs diabetul zaharatde Cătălina Tăgârţă
Recunoscute pentru aportul mare de vitamina C, citricele mai conţin şi alte substanţe active: fibre, minerale şi substanţe anticancerigene. Nutriţioniştii susţin că savoarea şi aroma lor ne întineresc, iar elementele nutriţionale prezente în compoziţia acestora - vitamine (A, B, C), săruri minerale (fosfor, calciu, potasiu, sulf) şi oligoelemente precum siliciu, mangan, cupru - ţin la distanţă multe boli severe.
Read more: Citricele susţin sistemul imunitar