Cresonul - Lepidium sativum - este o plantă erbacee legumicolă anuală din familia cruciferelor, cu flori albe mici. Cresonul este cultivat pentru frunzele sale, ce sunt întrebuinţate ca salată sau drept condiment. Deşi există aproximativ 40 de specii de creson, cel mai des utilizate sunt cresonul de fântână, condurul-doamnei şi gălbenelele alpestre.
Bun regenerator celular
Cresonul conţine uleiuri esenţiale sulfurate, substanţe ce acţionează asupra bronşitelor cronice, tusei persistente, catarului pulmonar, dar şi a tusei convulsive. Alte substanţe benefice asupra organismului şi care se regăsesc în compoziţia cresonului sunt: carotenul, sulful şi calciul. Mulţumită compoziţiei sale, planta se dovedeşte a fi şi un tonic, un regenerator celular, redând supleţea pielii şi a părului. Sucul, ce se obţine prin introducerea frunzelor proaspete la centrifugă, poate fi utilizat cu succes în prevenirea bolilor contagioase, a oboselii, a anemiei, dar şi pentru drenarea şi stimularea ficatului, a rinichilor şi a stomacului. Efectele acestui suc sunt excelente, cu condiţia să fie băut imediat.
- Guta şi astmul bronşic se ameliorează simţitor dacă beţi infuzie din flori de nemţişor de câmp;
- Compresele cu brusture dulce se folosesc în cazul luxaţiilor, entorselor, picioarelor rănite de mult umblat, arsurilor, leziunilor ulceroase, canceroase, plăgilor usturătoare. Frunzele proaspete sunt spălate, zdrobite şi aplicate sub formă de comprese, ce se înnoiesc zilnic.