Negru, alb sau roşu, piperul rămâne, fără îndoială, regele neîncoronat al condimentelor. El pune digestia în mişcare şi câştigă lupta cu bolile reumatice, respiratorii sau digestive.
Vindecă tusea spastică
Folosite de milenii în Orient, condimentele au darul de a ne influenţa atât psihicul, cât şi fizicul. Ele pot înlocui sarea în unele alimente, prevenind astfel afecţiunile cardiovasculare, pot fi afrodiziace sau somnifere sau pot trata diferite maladii. În materialul de astăzi vom vorbi despre „regele” condimentelor, piperul, considerat de specialiştii în medicină naturistă un adevărat elixir.
Cunoscute încă din Evul Mediu, uleiurile volatile conţinute de piper au efecte antiinfecţioase, cu rol în procesele digestive. Piperul opreşte vărsăturile, acţionează asupra aparatului cardiovascular, uşurează digestia şi acţionează asupra metabolismului. În cantităţi mici, piperul negru contribuie la detoxifierea ficatului şi are grijă de sistemul imunitar.
Adăugat în mâncare, piperul stopează balonarea. Încă din epoca medievală, francezii care se îmbolnăveau de gripă foloseau următoarea reţetă: două vârfuri de cuţit de piper negru, împreună cu un vârf de cuţit de cuişoare şi două vârfuri de cuţit de scorţişoară se puneau la infuzat zece minute într-o cană cu apă fierbinte. Se filtrează, se îndulceşte cu miere, iar infuzia obţinută trebuie băută imediat. Tusea spastică se vindecă astfel cu un macerat obţinut din cinci linguri cu piper negru şi o lingură de cuişoare măcinate, ce stau o săptămână în 200 ml de alcool alimentar. Se filtrează şi se administrează sub formă de gargară. Rezultatul este uimitor.
Măreşte tensiunea arterială
Cei care suferă de indigestii frecvente vor consuma cât mai multă hrană peste care se va pune piper negru din belşug. Datorită efectelor sale carminative puternice, piperul este şi un excelent remediu în cazul balonării. Se amestecă o linguriţă cu piper negru, proaspăt măcinat, cu două linguriţe cu chimen şi cu două linguriţe cu anason.
Această combinaţie se adaugă în toate mâncărurile. Cele trei mirodenii se pot infuza, obţinându-se un ceai aromat, ce se va consuma, foarte cald, după masă. În cazul celor hipotensivi se recomandă suplimentarea cantităţii de piper, acesta având rolul de a mări tensiunea arterială. Piperul este şi cel mai bun leac împotriva sensibilităţii la frig. Consumaţi la fiecare masă, timp de o săptămână, câte două, trei vârfuri de cuţit de piper negru măcinat. Următoarea reţetă are rolul de a ţine reumatismul departe. Cum se procedează. Puneţi câteva linguri de piper în 200 ml de rachiu. Se lasă la macerat, iar cu soluţia obţinută se masează zonele dureroase de trei ori pe zi.
Inamicul asteniei
Persoanelor suferinde de pietre la rinichi li se recomandă următorul tratament. Cumpăraţi o jumătate de kilogram de stafide şi alegeţi-le pe cele mai mari şi umpleţi fiecare stafidă în parte cu câte o boabă de piper. În prima zi se înghite o boabă, a doua zi, două boabe, până se ajunge ca în a zecea zi să fie înghiţite zece boabe. După aceste zece zile, consumul scade progresiv pe parcursul altor zece. Pentru a scădea iuţimea piperului, fără a-i diminua proprietăţile terapeutice, se poate ţine o săptămână în ulei de floarea-soarelui. Se usucă ulterior şi se pisează. Cei care suferă de astenie pot face o cură cu piper cinci zile la rând, consumând la fiecare masă cât piper pot suporta. Efectele vor fi miraculoase.
Leu (23.07-22.08)
Primul lucru de care trebuie să se ocupe un Leu care doreşte să-şi menţină sănătatea este dozarea efortului. Carnea le fortifică leilor organismul, la fel ca mierea şi orezul, alimente pe care trebuie să le consume constant, la fel ca spanacul, urzicile şi lintea, ce conţin mult fier.
Un efect terapeutic asupra organismului nativilor îl au floarea-soarelui, gălbenelele şi rostopasca, acesta din urmă fiind unul dintre remediile-minune pentru afecţiuni specifice zodiei. Ierburile aromatice recomandate sunt şofranul, rozmarinul, menta şi dafinul. Nativii Lei nu trebuie să uite să-şi refacă energia luând vitaminele A şi D.
Fecioară (23.08-21.09) Pentru nativii din zodia Fecioarei, remediul natural cel mai eficient este aerul curat. De aceea plimbările lungi în aer liber au un efect imediat de calmare asupra temperamentului nervos al nativilor. Mersul cu bicicleta este, de asemenea, recomandat. Fecioarelor le face foarte bine să consume cartofi, gulii şi ţelină.
Utilizat în obezitate
În caz de răceală, gripă sau bronşită, bolnavii pot bea un ceai din flori de soc (două linguriţe cu plantă la o cană cu apă clocotită). Pentru efect maxim, acest ceai trebuie consumat în combinaţie cu ceai de tei. De asemenea, datorită proprietăţilor sale laxative şi de eliminare a apei din ţesuturi, ceaiul este frecvent utilizat în obezitate. În uz extern, acest ceai folosit sub formă de băi face minuni în reumatism, abcese, arsuri şi umflături.
- Ceaiul de busuioc revigorează funcţiile hepatice. Infuzia se face dintr-o linguriţă cu plantă la 200 ml de apă şi se bea în mai multe reprize pe durata unei zile.
- Infuzia de coada-şoricelului (părţile aeriene ale plantei) este benefică pentru dereglări ale menstruaţiei. Se prepară din două linguri cu plantă la 500 ml de apă. Ceaiul se bea în mai multe reprize pe durata unei zile.
Nu degeaba folclorul românesc vorbeşte de cicoare ca de o plantă ce ajută la sănătatea organismului uman. Planta este cultivată încă de pe vremea romanilor, fiind folosită pe post de legumă. Ajungând la o înălţime de aproximativ un metru, cicoarea este o plantă perenă, cu frunze adânc zimţate ce înconjoară tulpinile drepte, înclinându-se spre sol.
De la cicoare se folosesc atât frunzele, cât şi rădăcinile, dar şi florile. Frunzele pot fi recoltate în momentul de înflorire a plantei, iar florile şi rădăcinile se culeg în orice perioadă a anului. Dacă prăjiţi rădăcinile puteţi prepara un excelent substitut pentru cafea. Cicoarea conţine un suc lăptos, al cărui constituent major îl reprezintă inulina. În flori se găseşte acid fenolic, iar în rădăcini lactone sesquiterpenice amare.
Read more: Cicoarea, utilă în bolile de rinichiFemeile care se confruntă cu consecinţele nefaste ale menopauzei trebuie în primul rând să-şi accepte această problemă, să înţeleagă că este o stare fiziologică ce nu le periclitează viaţa socială sau de cuplu. Odată instalată menopauza, femeia trebuie să aibă grijă ce alimentaţie abordează. Aceasta trebuie să nu conţină grăsimi şi prăjeli şi mai ales trebuie să evite excesele de orice fel. Consumul de sare va fi mult diminuat, apoi urmează piperul, ardeiul iute şi condimentele concentrate pentru ciorbe şi mâncăruri, ce conţin glutanaţi şi aditivi sintetici nocivi. Dar iată câteva alimente salvatoare ce pot diminua stările neplăcute ale menopauzei.
Read more: Alimente pentru diminuarea stărilor neplăcute ale menopauzei