de Diana Georgescu
Măceşul (Rosa Canina), cunoscut în popor şi sub numele de trandafir sălbatic, rug, rujă, ciucuri de mărăcine sau zgorghin, este un arbust lemnos care poate ajunge la o înălţime de 2-3 m. În România se găseşte specia de măceş ce conţine cea mai mare cantitate de vitamina C din natură. „Rosa pendulina” creşte în Carpaţi, la altitudini de 600-2.000 m.
Read more: Măceşele previn apariţia crizelor reumaticede Carmen Ciripoiu
Frate sălbatic al socului, bozul, cunoscut şi sub denumirea de boz mic sau scai mărunt, şi-a câştigat locul printre cele mai puternice detoxificante şi purgative ale organismului, efectul său în curele de slăbit fiind de neegalat.
Read more: Bozul luptă cu obezitateade Carmen Ciripoiu
Cunoscută de peste 2.000 de ani în China pentru proprietăţile sale terapeutice incredibile, schizandra combină toate cele cinci gusturi, dulce, sărat, iute, acru şi amar, ce stau la baza medicinei tradiţionale asiatice.
Read more: Schizandra măreşte potenţade Cătălina Tăgârţă
Bătăturile pot apărea pe talpă, pe palme sau pe coate. Fie că sunt sau nu la vedere, chiar şi numai gândul că există e supărător, aşa că e cazul ca persoana afectată să ia măsuri.
Read more: Remediu pentru bătături: ceapa coaptăde Liliana Simidon
Când starea de oboseală durează mai mult de şase luni este, cu siguranţă, vorba despre boală. Ritmul trepidant al vieţii îi face pe unii să clacheze, de multe ori psihic. Astfel, persoanele care muncesc într-un mediu alert e bine să mai pună şi frână, să descopere cauza acestei oboseli şi să încerce să o elimine.
Read more: Cura cu germeni de grâu luptă cu oboseala cronicăde Gabriela Bunea
Priboiul, cunoscut şi sub denumirea de floarea Raiului, este o plantă medicinală din flora spontană din Europa, iar la noi în ţară este întâlnită în zonele uscate, umbroase şi răcoroase, pe soluri din zona montană şi subalpină. Se găseşte şi în bazine compacte, mai ales pe Valea Cernei, Baia de Aramă şi Tismana.
Read more: Priboiul, iarba anticancerde Cătălina Tăgârţă
Un condiment picant şi un ingredient excelent pentru o limonadă savuroasă, ghimbirul e recunoscut de asiatici din timpuri străvechi, pentru efectele sale medicale extraordinare. Acest produs e ideal în caz de febră, are efect puternic analgezic, consumat cu regularitate distruge paraziţii intestinali şi… are efect de Viagra. În plus, dacă e consumat cu regularitate va ţine răcelile la distanţă.
Read more: Ghimbirul face minuni în bronşităde Carmen Ciripoiu
Plantele aromate sunt delicioase, dar şi preţioase pentru sănătate. „Micul dragon”, cum este numit tarhonul în limba latină, pentru că ajută la tratarea muşcăturilor veninoase de şarpe, reglează şi stimulează funcţia gastrică, ajută la asimilarea substanţelor nutritive şi este totodată o plantă-minune în cazul balonărilor, constipaţiei sau al insomniilor.
Read more: Tarhonul alungă senzaţia de balonarede Cătălina Tăgârţă
În trecut, multe dintre medicamentele din farmacii aveau, şi încă au, corespondent în farmacia „verde”. De exemplu, în loc de somnifere sau alte pastile ce asigură un somn liniştit, femeile de la ţară fie făceau baie în apă cu flori de salcâm copiilor agitaţi şi care nu dormeau bine, fie le aduceau în cameră un buchet cu flori proaspete sau le puneau un săculeţ cu flori uscate sub pernă, acesta având efect sedativ asupra sistemului nervos pe termen îndelungat şi asigurând un somn odihnitor.
Read more: Dormiţi mai bine cu ajutorul florilor de salcâmde Carmen Ciripoiu
Siropul de arţar apare în scrierile istoricului roman Plinius Secundus, dar este menţionat şi în papirusuri, ca unul dintre cele mai importante remedii folosite în medicina Egiptului antic. Arţarul, devenit în timp o adevărată vedetă în curele de slăbire, este un bun aliat împotriva răcelilor, benefic în problemele digestive şi un excelent adjuvant în tratarea cancerului şi a nemilosului Alzheimer.
Read more: Siropul de arţar protejează imunitateade Liliana Simidon
Senzaţia de arsură la stomac începe să se manifeste în epigastru (adâncitura de sub stern ce corespunde porţiunii superioare a stomacului) şi care se ridică până în spatele sternului, dar uneori se întâmplă să se ridice până la nivelul gâtului. Această senzaţie de arsură apare, de regulă, după o masă copioasă şi, de multe ori, conţinutul acid al stomacului se întoarce până în cavitatea bucală.
Read more: Ceaiul de mentă vă scapă de arsurile la stomac