de Elena Şerban
În ultimul timp, tot mai multe persoane încearcă să aibă grijă de sănătate. Un lucru foarte bun, ar putea spune specialiştii, doar că există şi un revers al medaliei. Din dorinţa de a fi perfect sănătoşi, există oameni care ronţăie aproape nonstop fructe. Mere, pere, struguri, citrice, banane… fructe să fie. Numai că, deşi poate părea ciudat, cantitatea consumată nu garantează o sănătate mai bună. Ba dimpotrivă, spun unii specialişti în nutriţie. Principalele probleme ce pot apărea sunt obezitatea şi cariile.
Read more: Excesul de fructe dăunează grav sănătăţii!de Elena Nedelcu
Transpiraţia este un fenomen normal şi necesar pentru menţinerea temperaturii constante a corpului, aşa că nu o blamaţi. Responsabile pentru mirosul neplăcut care ne strică ziua sunt bacteriile aflate pe suprafaţa pielii. Când acestea intră în contact cu transpiraţia, care la origini este inodoră, apar mirosurile respingătoare. Pentru a scăpa de emanaţia supărătoare începeţi cu o bună igienă corporală, iar dacă aceasta nu dă rezultate luaţi-o pe calea remediilor naturiste.
Read more: Scăpaţi de transpiraţie în mod natural- Pentru neplăcerile stomacale, cum ar fi diareea, apelaţi la tinctura de coacăz, care se găseşte în plafare. Această plantă conţine tanine, substanţe cu efect astringent asupra mucoasei intestinelor. Luaţi câte o linguriţă cu tinctură la fiecare patru ore, până când simptomele încep să dispară.
Read more: 3 ponturi pe săptămână (277)de Liliana Simidon
Celulita apare mai ales la femei în zona pulpelor, a coapselor şi pe abdomen, de obicei în perioada pubertăţii. Cu timpul însă, aspectul neplăcut al pielii se accentuează, pot apărea bule subcutanate, înroşire a pielii, umflături şi chiar dureri.
Read more: Compresele cu decoct de arnică „topesc“ celulitade Elena Şerban
Trigliceridele sunt o formă de grăsime în sânge. Nimic neobişnuit. Doar că cei care au un nivel crescut al acestora prezintă, de cele mai multe ori, şi un colesterol mare. De asemenea, conform unor studii clinice, persoanele cu nivelul de trigliceride peste normal (mai mare sau egal cu 200 mg/dl) au un risc sporit de boli cardiovasculare. Persoanele cu diabet sau obeze sunt, de asemenea, susceptibile de a avea trigliceride mari.
Read more: Usturoiul scade grăsimile din sângede Gabriela Niculescu
Zmeura are numeroase întrebuinţări benefice asupra întregului organism. Pe cât este de mic acest fruct cu un gust dulce-acrişor, pe atât este de bogat în substanţe şi elemente necesare bunei funcţionări a organismului. El reuşeşte să acopere necesităţile nutritive ale organismului uman datorită conţinutului mare de vitamine, minerale, pectine şi substanţe de natură flavonoidică.
Read more: Zmeura vă protejează de cancer şi de microbide Ana Trifan
Ştiaţi că simţul mirosului poate identifica mii de arome şi că e de 10.000 de ori mai precis decât simţul gustului? Omul are în nas milioane de receptori. Când aceştia detectează un miros trimit informaţia în bulbii olfactivi din creier, unde semnalele sunt sortate şi eliberate în sistemul limbic. Această parte a creierului este „stăpână” peste anumite amintiri, stări şi cele mai primitive comportamente, cum ar fi cel de foame, de luptă, de fugă, dar şi de senzaţia de excitare, plăcere şi probabil chiar de dependenţă. Aşa se explică faptul că un anumit miros poate reduce nivelul de stres, îmbunătăţi performanţa psihică şi mentală, calma durerea, pune capăt insomniei şi poate ajuta chiar la pierderea în greutate. Iată cum putem folosi anumite arome în avantajul nostru.
Read more: Mirosuri pentru sănătatede Gabriela Niculescu
Viaţa pe Pământ este strâns legată de alge, acestea fiind intens consumate de unii dintre strămoşii noştri pe vremea când alimentaţia nu era atât de diversificată. Şi cum totul în viaţă este ciclic, se pare că în curând ne vom întoarce şi noi către ele, datorită efectelor benefice pe care le au asupra organismului. Astfel, algele ne asigură acizii graşi esenţiali indispensabili şi alte elemente marine bogate în Omega 3. Metodele tehnice moderne asigură condiţiile optime pentru dezvoltarea lor, iar uscarea şi prelucrarea atentă, verificarea permanentă a calităţii permit comercializarea unor produse pe bază de alge, sigure, de calitate superioară şi fără materii poluante. Specialistul „Taifasuri”, terapeutul Liviu Buluş (foto), autorul lucrării „Miracolul microalgelor”, vă spune mai multe despre acestea.
Read more: Microalgele cresc randamentul şi durata de viaţăde Elena Nedelcu
Acidul folic, numit şi folat, este o vitamină (B9) care previne apariţia defectelor din naştere şi contribuie la formarea celulelor sănătoase, fiind recomandat în special femeilor însărcinate. Două studii realizate recent au relevat importanţa lui şi în prevenirea depresiei, dar şi faptul că absenţa din organism influenţează negativ efectul antidepresivelor. Acidul folic se găseşte în vegetalele cu frunze verzi, în special în spanac, şi în anumite fructe şi sucuri naturale, precum cel de portocale sau grâu încolţit. Produsele alimentare fortificate - pâinea sau fulgii de cereale - sunt o altă sursă bogată de folaţi.
Read more: Spanacul, duşmanul depresieide Claudia Stan
Ştevia creaţă (Rumex crispus) este o plantă folosită în scop medicinal, dar şi culinar, având numeroase beneficii asupra organismului. Poate fi găsită în zonele de dealuri şi de câmpii. Pentru a beneficia de proprietăţile sale vă recomandăm să o cultivaţi primăvara.
Read more: Ştevia creaţă combate balonărilede Eugenia Golub
Bogată în fibre, proteine, vitaminele A, B1, B2, B3, B6, C, K şi minerale precum fier, zinc, fosfor, mangan, magneziu şi potasiu, mazărea este o legumă foarte apreciată atât din punct de vedere al gustului, cât şi al elementelor nutritive.
Până în secolul al XVI-lea era consumată sub formă de seminţe uscate, după care s-a reuşit obţinerea unui soi care să poată fi mâncat şi în stare crudă. Această legumă se află printre alimentele cele mai bogate în vitamina B1.