de Cătălina Tăgârţă
Curmalele sunt bogate în calciu, sulf, fier, potasiu, fosfor, mangan, cupru şi magneziu, drept pentru care au nenumărate beneficii asupra sănătăţii. Dacă sunt consumate regulat, acestea luptă împotriva tulburărilor intestinale, creşterii în greutate, afecţiunilor cardiovasculare, dar şi împotriva cancerului.
Read more: Curmalele au acţiune benefică asupra prostateide Dana Purgaru
Fructele de pădure sunt o foarte bună sursă de vitamine şi fitochimicale, ce reduc probabilitatea apariţiei cancerului de piele, de colon şi a bolilor de inimă.
Read more: Fructele de pădure fortifică organismulde Diana Tudor
Cercetările au demonstrat faptul că nucile ajută la creşterea calităţii spermei la bărbaţi. Conform unui studiu publicat în jurnalul „Biology of Reproduction”, un grup de bărbaţi a fost supus unui test: aceştia au consumat timp de două săptămâni echivalentul a două mâini cu nuci. Rezultatul: îmbunătăţirea formei, mişcării şi a vitalităţii spermatozoizilor.
Read more: Nucile îmbunătăţesc calitatea spermeide Mariana Borloveanu
- leacuri mănăstireşti
Fiecare dintre noi a avut măcar o dată o durere puternică, localizată la nivelul capului, dar la originea căreia au fost întotdeauna alte cauze. Durerile faciale, occipitale sau intercostale sunt legate de cele mai multe ori de afecţiunea unui nerv, motiv pentru care sunt percepute de noi drept nevralgii. Împotriva lor, călugării din Sfântul Munte n-au folosit niciodată medicamente, iar leacurile utilizate de ei au ajuns şi la noi, prin părintele Siluan de la Mănăstirea Secu.
Read more: Vechii călugări îşi tratau nevralgiile cu pojarniţăde Dana Purgaru
Se spune că marii consumatori de ceapă, mai ales crudă, sunt oameni sănătoşi, puternici, de care gripa se atinge foarte rar ori deloc, iar bolile infecţioase îi ocolesc. Şi pe bună dreptate. Cotată astăzi drept a cincea cel mai des folosită legumă din lume, ea este cultivată de aproape 6.000 de ani atât pentru gustul său bun, cât şi pentru faptul că vindecă aproape orice, de la răceli până la cancer.
Read more: Ceapa curăţă gâtul şi căile nazalede Daniela Anton
Plină de vitamine şi de minerale, floarea-soarelui constituie o adevărată sursă de sănătate şi un excelent energizant, având şi multiple proprietăţi curative. Din toate părţile plantei (frunze, seminţe, rădăcină, pălăria florii, petale) se pot prepara leacuri cu efecte benefice în prevenirea şi în tratarea mai multor afecţiuni.
Read more: Remediu contra insolaţiei: floarea-soareluide Dana Purgaru
Una dintre legumele cele mai valoroase din punct de vedere terapeutic, morcovul are un conţinut ridicat de glucide şi de vitamine (B1, B2, C, E, K). De asemenea, are în compoziţia sa dextroză, fier, bor, calciu, cupru, zinc, potasiu, fosfor, pectină, carotină, acid folic, magneziu, sodiu, mangan, seleniu, proteine, lipide, dar şi carbohidraţi, fibre, daucarină (element puternic dilatator, mai ales la nivelul vaselor coronare) şi betacaroten (un preţios compus anticancerigen).
Read more: Morcovul întârzie îmbătrânirea celulelorde Dana Purgaru
Ciroza este o afecţiune ce apare după mulţi ani de inflamare a ţesutului hepatic, atunci când în acesta se dezvoltă fibroza. Aceasta din urmă împiedică organul să funcţioneze normal, blochează ductele biliare - determină refluxul bilei în ficat şi în circulaţia sangvină - şi cauzează creşterea presiunii în sistemul venos - ceea ce duce la acumularea lichidului ascitic în cavitatea abdominală şi la alte complicaţii. Din fericire, natura poate ajuta în astfel de situaţii.
Read more: Rădăcina de dud luptă cu ciroza lichidăde Dana Purgaru
Candidoza bucală este o infecţie cu o ciupercă numită candida. Se localizează în zona mucoaselor - în gură se formează plăci albe de diferite dimensiuni, constituite din filamentele ciupercii, şi acoperă o zonă roşie, presărată cu eroziuni şi plesnituri. De asemenea, în colţurile gurii se poate forma o plesnitură adâncă, dureroasă. Aceste leziuni sunt rezistente la tratament şi recidivează frecvent.
Read more: Afinele combat candidoza bucalăde Cătălina Tăgârţă
Originar din Italia, cardamomul este unul dintre condimentele utilizate din cele mai vechi timpuri. Seminţele de cardamom au culoare verde sau brun-negricioasă, iar aroma lor seamănă cu cea a unui amestec de eucalipt, camfor şi lămâie. Tocmai de aceea, egiptenii le mestecau pentru a-şi parfuma respiraţia şi a-şi curăţa dinţii.
Read more: Cardamomul, „sămânţa dragostei“de Dana Purgaru
Omagul, numit şi aconită, e o plantă foarte bună în preparea frecţiilor pentru suferinzii de artrită şi de reumatism.
Read more: Omagul înlătură durerile artritei şi ale reumatismului