de Mariana Borloveanu
Pentru că în această perioadă, de trecere de la iarnă la vară, suntem interesaţi de detoxificare şi de protecţia organelor vitale, este bine să avem în vedere şi acele plante mai puţin aspectuoase, cum este armurariul - cunoscut sub numele de scaiete -, dar care ne pot reda sănătatea. Părintele Ghenadie, de la Mănăstirea Cernica, a păstrat reţete ale leacurilor care, de sute de ani, ajută la tratarea şi vindecarea a numeroase boli. Vă recomandăm câteva reţete de tincturi, de pulberi, de infuzii şi de cataplasme obţinute din planta de armurariu, care au efecte benefice în afecţiunile hepatice şi opresc evoluţia multiplelor forme de cancer.
Read more: Leacuri mănăstireşti: Armurariul stopează evoluţia canceruluide Elena Şerban
Strănutaţi des? Vi se înfundă şi vă curge nasul? Aveţi dureri de cap şi febră uşoară? Dacă da, luaţi în calcul că aţi putea suferi de rinită, nu de o răceală, aşa cum credeţi. Diferenţa dintre cele două este aceea că prima afecţiune este cauzată de diverşi factori care irită mucoasa nazală. Există mai multe tipuri de rinite care au manifestări diferite şi modalităţi specifice de tratament. Este indicat ca, la recomandarea medicilor, să se abordeze şi tratamentul naturist.
Read more: Remediu pentru rinite: inhalaţii cu cimbrişorde Ana Trifan
Înainte de a începe să luaţi medicamente clasice menite să scadă colesterolul, amintiţi-vă că acestea au numeroase efecte adverse, precum dureri de cap sau musculare, irascibilitate şi diaree. Unele alimente sunt cunoscute pentru modul în care ajută la eliminarea colesterolului depus pe artere şi inimă. Acţiunea lor se datorează cantităţilor importante de fibre, acizi agraşi Omega 3, lecitină, vitaminele C şi E şi niacină.
Read more: Fasolea verde scade colesterolulde Anda Postolache
Suntem în plin sezon al spanacului, şi organismul mai sărac în vitamine şi în minerale nu are decât de câştigat din bogăţia acestei legume care face minuni în special în anemii şi convalescenţă.
Read more: Sucul de spanac ajută în convalescenţăde Liliana Simidon
Anemia este o afecţiune caracterizată prin scăderea numărului de celule roşii din organism. Acestea transportă oxigenul de la plămâni către toate ţesuturile organismului şi sunt produse în măduva osoasă, iar când procesul lor de maturizare este complet, sunt eliberate în sânge.
Read more: Sfecla roşie combate anemiade Mariana Borloveanu
Una dintre legumele de leac ale primăverii, usturoiul verde, face minuni în vindecarea unor boli. Această capacitate se datorează, în principal, conţinutului său bogat în vitamine (A, B1, B2 şi C), substanţe minerale (fosfor, sulf, potasiu, iod, calciu şi siliciu), dar şi în alicină, o substanţă cu un puternic efect antibiotic. Dintre minunile pe care usturoiul verde le face, vă propunem cel mai vechi şi eficient leac împotriva cheagurilor şi a trombozei arteriale, aflat de la părintele Karaisaridis, din Atena.
Read more: Leacuri mănăstireşti: cea mai veche doctorie pentru cheaguri: usturoiul verdede Dana Purgaru
Aveţi dificultăţi în a vă aminti date de naştere, numere de telefon, nume de actori ori de filme sau cât au costat anumite produse pe care tocmai le-aţi cumpărat? Problemele de memorie pot fi cauzate de oboseală psihică, anxietate, stres şi, bineînţeles, de vârstă. Nu vă panicaţi însă. Acest simptom poate fi îndepărtat sau „îndulcit” cu ajutorul câtorva leacuri „verzi”, iar efectele se vor observa în doar câteva zile.
Read more: Legumele verzi activează memoriade Mariana Borloveanu
Deşi cei mai mulţi dintre noi ne lăsăm atraşi de comoditatea de a cumpăra siropuri din comerţ, este bine să avem în vedere faptul că nimic nu poate fi mai sigur şi mai natural decât preparatul realizat în casă. Siropurile pe care le facem din fructe proaspete conţin principii uşor asimilabile şi sunt bine suportate de organism. Unul dintre cele mai cunoscute vitaminizante naturale, recomandat în special în tratarea afecţiunilor imunitare şi respiratorii, este siropul de cătină.
Read more: Energizant şi tămăduitor: siropul de cătinăde Ana Trifan
Turmericul, cunoscut şi sub numele de curcuma sau de şofran indian, este o plantă cultivată de sute de ani în Asia, în special în India şi în Indonezia. Este un condiment des întâlnit în bucătăria din acele zone, unde e folosit pentru a da aromă şi culoare mâncărurilor. Portocaliul intens e culoarea specifică acestei plante, iar mirosul şi aroma puternice sunt asemănătoare ghimbirului.
Read more: Turmericul vine de hac afecţiunilor la stomacde Anda Postolache
Scoarţa, mugurii şi frunzele de fag sunt folosite cu succes în fitoterapie, iar pentru tratarea bolilor de rinichi reprezintă o soluţie excepţională.
Read more: Fagul, inamicul bolilor de rinichide Liliana Simidon
Denumită popular „aprindere la plămâni”, pneumonia se manifestă prin inflamaţia căilor respiratorii sau a ţesutului pulmonar. Poate fi de origine virală, bacteriană sau micotică. Foarte rar poate apărea şi pneumonia toxică, aceasta fiind cauzată de inhalarea unor substanţe nocive.
Read more: Remediu cu 13 produse din natură contra pneumoniei