de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
De la roşu şi alb la violet, de la varianta fără seminţe la jeleu, gem, suc, vin şi stafide, strugurii pot fi consumaţi într-o varietate de modalităţi şi au multiple beneficii pentru sănătate. Pe lista avantajelor aduse de acest fruct-medicament s-a adăugat recent și capacitatea de a proteja organismul de efectele nocive ale razelor UV.
Read more: Milenare alimente-tratament Strugurii, protecţie comestibilă împotriva cancerului de pielede Ştefania Băcanu şi Adrian Pătrăuceanu
Sulfina este o plantă medicinală cu proprietăţi terapeutice excelente. Se foloseşte ca antidepresiv, remediu pentru insomnii, stres, migrene puternice sau nervozitate excesivă. În scop terapeutic, se folosesc florile și vârfurile înflorite ale tulpinii. În plus, tratează şi afecțiunile hepato-biliare, prin calmarea durerilor abdominale.
Read more: Afecţiunilele neuropsihice trec cu sulfinăde Călin Popa şi Silviu Ghering
Soi de lemn folosit din vremuri imemoriale pentru calitățile de excepție, palo santo este nelipsit din spa-uri, din ritualurile de relaxare și de energizare, dar și foarte apreciat pentru certele beneficii pe care le aduce stării de sănătate.
Read more: Palo santo reduce reacţiile inflamatoriide Ştefania Băcanu şi Daniel Şuta
Floarea miresei sau ipcărigea, așa cum mai este numită, este o plantă care se folosește intern și extern pentru tratarea diferitelor afecțiuni. Are acțiune expectorantă, diuretică, cicatrizantă, tonică și antireumatică. În scop medicinal, se folosesc rizomii și rădăcinile groase, bine uscate.
Read more: Floarea miresei vindecă gutade Călin Popa şi Sorin Dumitrescu
Deși ca structură este un fruct, luffa este consumată ca o legumă prezentă în meniuri din foarte multe părți ale lumii, nu doar pentru gustul său delicios, ci și pentru valoarea sa terapeutică.
Read more: Luffa previne degenerarea macularăde Sorin Dumitrescu şi Adrian Barna
Corpul nostru este o construcţie absolut fabuloasă. În organism se petrec, în același timp, un număr incredibil de procese, iar în cazul în care apare o problemă, veţi simți niște simptome neobișnuite, pe care, dacă le veţi cunoaște ce vor să transmită veţi putea evita o mulțime de afecțiuni. Important este să le urmăriţi cu atenţie, să nu le ignoraţi şi odată ce aţi aflat ce mesaje transmit să nu pierdeţi timpul pentru a remedia deficitul respectiv în aşa fel încât afecţiunea să nu se agraveze.
Read more: Semnele prin care corpul avertizează că există o problemă de sănătatede Călin Popa şi Carmen Bădulescu
Legumă dulce originară din Asia Mică și Asia Centrală, mazărea face parte din alimentația oamenilor de mai bine de 5.000 de ani. Potrivit unor cercetări recente, varietatea „ridată” a acestei legume se poate dovedi un superaliment cu efecte remarcabile împo- triva diabetului de tip II și un „deschizător de drumuri” pentru prevenirea altor boli metabolice.
Read more: Mazărea „ridată“, „minunea“ antidiabetde Călin Popa şi Gabriela Comşa
Rudă cu mazărea, trifoiul roșu este reevaluat în prezent, în cadrul unor cercetări extinse, din perspectiva de vindecător pe care i-au conferit-o de sute de ani tradiții diverse ale medicinei naturiste.
Read more: Trifoiul roşu diminuează bufeurilede Simona Soare Ghișea şi Sorin Dumitrescu
Alergiile sunt reacții exagerate ale organismului, ce se declanșează ca urmare a intrării în contact cu anumite substanțe din atmosferă (alergeni). Sistemul imunitar al celor predispuși la reacții alergice percepe alergenul ca fiind străin și produce un anticorp numit imunoglobulina E (lgE). Prin producția de IgE, organismul încearcă să distrugă alergenul. lgE solicită sistemului imunitar eliberarea de histamină, substanță importantă în procesul de apărare. Însă, o cantitate prea mare de histamină provoacă simptomele alergiei, precum strănutul, nasul înfundat, iritațiile. Cum acționează combinația din plante medicinale în combaterea afecțiunilor alergice, ne explică fitoterapeutul Dănuț Albuț (medalion, 0745.701.884; www.poieniplant.ro).
Read more: Sfaturile fitoterapeutului Dănuţ Albuţ: „Complexul din plante ţine alergiile respiratorii la...de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
Busuiocul este o plantă aromată ce surprinde, studiu după studiu, din perspectiva capacității sale terapeutice. Supranumit „incomparabilul”, acest condiment nelipsit din bucătăria internațională este, în același timp, și un mare vindecător.
Read more: Vindecătorul supranumit „Incomparabilul“ Busuiocul previne sindromul metabolicde Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu
Considerate alimente-minune, ciupercile sunt studiate intens pentru capacitatea de a furniza organismului substanțe prețioase, care susțin metabolismul și previn un mare număr de boli. Una dintre cele mai intense direcții de cercetare este lupta cu cancerul, în care aceste vindecătoare ale naturii vădesc noi proprietăți.
Read more: Ciupercile albe inhibă progresia cancerului de prostată