de Elena Şerban
Când auzim de hamei ne gândim inevitabil la bere. Şi totuşi, hameiul nu este doar o componentă a acestei băuturi alcoolice, ci este o adevărată plantă medicinală. În România, planta este destul de des întâlnită, însă, pentru că nu i se cunosc beneficiile terapeutice, este frecvent ignorată. Read more: Hameiul întăreşte vasele de sângede Elena Şerban
Stresul, alimentaţia deficitară sau compusă din preparate ce fac rău organismului, consumul de cafea, tutun, alcool, prăjeli distrug încet-încet ficatul. Şi cum acest organ este indispensabil bunei funcţionări a organismului uman, trebuie să avem grijă de el. Read more: Sfecla de zahăr curăţă ficatulde Anda Postolache
Riscul de contaminare cu paraziţi intestinali este mai mare la copiii mici, deoarece micuţii ating aproape orice lucru şi duc în mod repetat mâna la gură. Profilaxia este foarte importantă în aceste cazuri, dar, de cele mai multe ori, se întâmplă să nu fie de ajuns. Ce este de făcut când s-a produs contaminarea? Read more: Parazitozele intestinale, învinse cu hreande Cristina Tache
Temperatura de afară ne taie pofta de mâncare şi ne îmbie să consumăm mai degrabă alimente uşoare şi reci. Pentru a face faţă caniculei, este bine să ne hrănim cu cât mai multe fructe şi legume. Iată câteva fructe care răcoresc şi aduc şi un aport important de vitamine. Read more: Fructe care ne iubescde Claudia Stan
Limba-mielului, Borago officinalis, este o plantă originară din Europa, ale cărei flori mici, albastre şi roz, în formă de stea, atrag albinele, datorită nectarului. În România este cunoscută sub diferite denumiri populare: alior, mierea-ursului, limba-boului, otrăţel etc. şi a fost folosită mai ales pentru influenţa pozitivă pe care o are asupra stării de spirit, alungând depresiile. Read more: Limba-mielului, depozitul de adrenalinăde Anda Postolache
Coada-racului, iarba-gâştei, argentină, prescură şi scrântitoare sunt tot atâtea nume pentru planta medicinală ce poartă numele ştiinţific Potentilla anserina, din familia Rosaceae. Răspândită mai ales în zona de câmpie, dar şi la altitudine, coada-racului înfloreşte din luna mai până toamna târziu. Read more: Coada-racului opreşte sângerărilede Claudia Stan
Sparceta sau Onobrychis viciifolia este o plantă furajeră şi meliferă întâlnită în Dobrogea, Bărăgan, sudul Moldovei, Oltenia, dar şi în zonele colinare, fiind utilizată mai ales în mediul rural în scop terapeutic. Planta conţine proteine, lipide, substanţe minerale, celuloză şi substanţe extractive neazotate. Read more: Sparceta vs transpiraţia abundentăde Anda Postolache
Cimbrişorul este o plantă de talie mică, ce se găseşte mai ales în zonele de deal şi de munte, prin poieni, dar şi pe marginea drumurilor. În medicina naturistă se întrebuinţează două specii: cimbrişorul de câmp (Thymus serpyllum) şi cel de cultură (Thymus vulgaris). Se foloseşte toată partea aeriană a plantei în perioada de înflorire. Ambele specii conţin substanţe asemănătoare: ulei volatil, acid cafeic şi acid rosmarinic, tanin. Read more: Cimbrişorul, ajutor pentru rinichide Anda Postolache
Balonările pot fi înlăturate cu ajutorul mai multor remedii din medicina naturistă. Prepararea unor ceaiuri contra flatulenţei (gaze la stomac) nu ne ia mai mult de câteva minute, iar efectele sunt spectaculoase. Ceaiul din foi de dafin este foarte bun în a preveni apariţia flatulenţei. Puneţi la fiert timp de cinci minute o lingură cu frunze tocate mărunt într-o jumătate de litru de apă, apoi lăsaţi să se limpezească zece minute, cu vasul acoperit. Se strecoară şi se beau câteva înghiţituri înainte de mesele principale ale zilei. Nu se bea ceaiul de pe o zi pe alta!