de Camelia Onciu
Bețișorul de siwak provine dintr-un arbust care trăiește în zone aride. Cunoscut în Africa, Asia și Orientul Mijlociu, este folosit de milenii ca periuță de dinți naturală. Curăță gingiile și dinții la fel ca una de plastic, ba chiar mai bine și e și ecologic. Funcționează perfect fără pastă de dinți. Încă din 2003, s-a dovedit că bețișorul de siwak este nu doar mai ieftin, ci și mai eficient decât periuța de dinți, motiv pentru care este recomandat și de Organizația Mondială a Sănătății.
Read more: Beţişorul care curăţă dinţii, gingiile şi cavitatea bucală Siwak combate parodontozade Ștefania Băcanu şi Sorin Dumitrescu
Verdețurile și ciorbele preparare din legume sunt indicate spre consum cât mai des, indiferent de anotimp, pentru că sunt bogate în vitamine, în nutrienți, iar unele ierburi au și proprietăți vindecătoare. De regulă, se administrează sub formă de ceai, dar există și plante care pot fi bază în preparare diferitelor mâncăruri, cum sunt supele.
Read more: Borşul din ierburi stimulează digestiade Roxana Istudor şi Adrian Barna
Cele peste 500 de soiuri de passiflora continuă să reprezinte un areal imens de cercetare pentru specialiștii care deja au identificat o serie întreagă de beneficii terapeutice ale acestei superbe plante tropicale.
Read more: Passiflora, adjuvant în ulcerde Simona Soare Ghişea şi Mihaela Cotîrnea
Convalescența poate fi definită ca acea fază ce urmează vindecării după o boală, o operaţie sau un accident, în care organismul își mobilizează toate mecanis- mele pentru a reveni la normal. În cazul perioadei după o boală infecţioasă, odată ce agentul patogen a fost învins, are loc refacerea structurilor afectate şi a sistemelor de apărare. Ce remedii din plante sunt eficiente în convalescenţă, aflaţi de la doctorul Larisa Ionescu-Călineşti (medalion), medic primar medicină internă cu competenţă în apifitoterapie.
Read more: Anumite remedii naturiste sunt un ajutor preţios în perioada de convalescenţă Doctor Larisa...de Ștefania Băcanu şi Sorin Dumitrescu
Cervana este o plantă care se utilizează încă din Antichitate în tratarea mai multor afecțiuni, grație conținutului ridicat de acizi organici, componente fenolice, uleiuri eterice și complex de vitamine. În scop terapeutic se foloseşte partea aeriană a plantei, culeasă înainte de a se deschide florile, sub formă de infuzie și tinctură.
Read more: Cervana reglează activitatea glandei tiroidede Roxana-Ioana Ancuța
De mii de ani, culturile și civilizațiile lumii au folosit oțetul ca ingredient esențial la gătit, la curățenie sau la vindecarea anumitor afecțiuni, fiindu-i recunoscute atât calitățile nutriționale, cât și cele medicinale. Iată că întrebuințările și faima lui au rezistat până în ziua de astăzi, oțetul fiind un extraordinar remediu natural.
Read more: Băile cu oţet combat infecţiile fungicede Ștefania Băcanu şi Adrian Pătrăuceanu
Ca și fructele, frunzele de alun au o valoare calorică și nutritivă apropiată de cea a cărnii, dar mult mai digerabile și cu o toxicitate mult mai mică. În plus, sunt foarte bogate în vitamine A, B1, B2 și C, dar și fier, fosfor, potasiu și calciu. Frunzele se recoltează în lunile iunie-iulie, când sunt încă tinere. Se usucă și se consumă sub formă de infuzie, ceai sau cataplasmă.
Read more: Frunzele de alun vindecă varicelede Ștefania Băcanu şi Carmen Bădulescu
Iarba sfântului Ioan este folosită de secole în medicina naturistă pentru tratarea diverselor probleme de sănătate. Planta conţine uleiuri volatile vitamine, substanţe amare, pigmenţi fenolici şi chinoidici, zaharuri, săruri minerale și alți produși benefici organismului. În scop terapeutic, se folosesc frunzele și rizomii, sub formă de infuzie, decoct și tinctură.
Read more: Iarba Sfântului Ioan vă scapă de grăsimea nedorităde Roxana-Ioana Ancuța
Ceapa nu este doar una dintre cele mai populare legume din bucătăria gospodinelor, dar este și un eficient combatant împotriva multiplelor afecțiuni cu care ne confruntăm. Haideți să vedem care sunt beneficiile cepei, mai puțin cunoscute de către consumatorii ei.
Read more: Ceapa, pusă într-o şosetă, curăţă organismul de toxinede Ștefania Băcanu şi Mihaela Cotîrnea
Albăstreaua este o plantă care conține nutrienți esențiali ce includ vitamina B7, calciu, săruri de potasiu, mangan și taninuri, dar și un puternic antioxidant, adică vitamina C, în cantitate generoasă. De aceea, albăstreaua a devenit o plantă medicinală extrem de căutată și folosită, în numeroase afecțiuni. În scop terapeutic se utilizează florile proaspete, uscate sau abia înflorite, sub formă de ceai, infuzie sau tinctură.
Read more: Albăstreaua tratează cistitade Camelia Onciu
Rozmarinul este o plantă des utilizată în tratamente naturiste, dar și în cercetări științifice. Frunzele cu gust înțepător, ușor amar, sunt folosite ca mirodenie.
Read more: Rozmarinul creşte secreţia de bilă