de Călin Popa şi Alexandru Filcu
Porumbul are nenumărate beneficii pentru sănătate, unele unice, care-l recomandă printre alimentele-vedetă ale toamnei și nu numai.
Read more: Porumbul protejează mucoasele tractului respiratorde Carmen Ciripoiu şi Gabriela Comşa
Unul dintre preparatele folosite în urmă cu mii de ani de egipteni, face minuni și în secolul al XXI-lea. Este vorba despre uleiul de jojoba, o bogăție de acizi grași, de săruri minerale, dar și de vitamina E, care reușește să stimuleze regenerarea celulelor și să prevină apariția ridurilor.
Read more: Uleiul de jojoba elimină mătreaţade Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu
Proprietățile terapeutice ale gălbioarei sunt cunoscute de secole. Plantă decorativă foarte apreciată, această specie este renumită pentru capacitățile sale vindecătoare, de la sistemul digestiv la boli ale pielii.
Read more: Galbioara decongestionează căile respiratoriide Călin Popa şi Florica Pintea
Guaiac este un arbore care crește în America de Sud și care furnizează un ulei de excepție, folosit de sute de ani pentru o serie de beneficii pentru sănătatea locuitorilor din această parte a lumii și ale cărui proprietăți îi sporesc faima în fiecare zi.
Read more: Uleiul esenţial de guaiac susţine circulaţia limfaticăde Carmen Ciripoiu şi Gabriela Comşa
Puține plante au o forță vindecătoare atât de mare ca a sa. Și asta pentru că ienupărul este foarte bogat în substanţe antimicrobiene şi are un efect dezintoxicant foarte puternic, fiind eficient în toate bolile produse de intoxicarea lentă a organismului, dar şi în obezitate sau retenţie de lichide produsă de bolile cardiovasculare. Efectele sale sunt puternice şi uluitor de rapide în infecţiile renale şi urinare şi în cazurile de reumatism. Iată la ce vă poate fi de folos această plantă cu adevărat uimitoare.
Read more: Infuzia de ienupăr, efecte excelente în anorexiede Călin Popa şi Alexandru Filcu
Plantă comestibilă ale cărei frunze dau un gust deosebit, de anason, oricărei salate, piciorul-caprei are o istorie îndelungată de utilizări medicinale. Beneficiile tratamentelor naturiste cu picio- rul-caprei sunt numeroase și diverse.
Read more: Piciorul-caprei, adjuvant în gutăde Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
Ceaiul verde este de mult timp recunoscut ca un susținător al organismului. Potrivit rezultatelor unui studiu recent, trei cești cu ceai verde pe săptămână au capacitatea de a prelungi viața și de a preveni atacul de cord.
Read more: Ceaiul verde previne atacul vascular cerebralde Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna
Dacă până nu demult, oțetul de mere a fost cel mai lăudat pentru virtuțiile sale speciale asupra sănătății, acesta a fost detronat de ceva vreme de oțetul de cocos, considerat drept unul dintre extraordinarele probiotice naturale care luptă cu diareea, dar și cu intoleranța la lactoză. Și beneficiile sale nu se opresc aici. Iată care sunt afecțiunile unde oțetul de cocos vă este un prieten de nădejde.
Read more: Oţetul de cocos luptă cu infecţiilede Ştefania Băcanu şi Carmen Bădulescu
Boala ulceroasă afectează 10%-15% din populaţia planetei, existând dovezi ştiinţifice că această maladie este provocată, pe lângă predispoziţia familială, de infectarea cu Helicobacter Pylori, o bacterie sub formă de spirală care supravieţuieşte în sucul gastric. Pe lângă tratamentul clasic, o soluţie terapeutică, susține medicul de familie Carmen Badea (medalion), specialist în fitoterapie, constă în folosirea plantelor medicinale.
Read more: Ulcerul, boala omului modern Fitoterapeut Carmen Badea: „Decoctul de tătăneasă reface rapid...de Călin Popa şi Gabriela Comşa
În anotimpul preparatelor la grătar, muștarul este nelipsit din meniu. Cu gustul său de excepție, acest condiment este, deopotrivă și un medicament care însoțește omul pe tot parcursul evoluției civilizației și pare departe de a-și fi epuizat atracția gustativă și pleiada de beneficii pentru organism.
Read more: Muştarul, antidepresiv de topde Ştefania Băcanu şi Gabriela Comşa
Aceste „fructe” sunt, de fapt, semințele nucului brazilian, unul dintre cei mai mari arbori din Amazon, care poate ajunge până la 50 de metri înălţime şi care face parte din familia Lecythidaceae, alături de afin, curmal japonez şi azalee. Pe lângă faptul că sunt foarte gustoase, nucile de Brazilia sunt necesare organismului graţie conţinutului ridicat de seleniu, care este de aproximativ 2.500 de ori mai mare decât în compoziţia celorlalte tipuri de nuci şi de alune. Pot fi consumate crude sau prăjite, sărate sau nesărate, cu coajă sau fără, dar şi în prăjituri sau în îngheţată.
Read more: Nucile de Brazilia reglează funcţia tiroidei