Cunoscuţi şi sub denumirea de bostănei şi folosiţi ca aliment-medicament acum 7.000 de ani, dovleceii îşi păstrează şi în prezent aceleaşi virtuţi terapeutice extraordinare.
Menţin sănătatea ochilor şi a inimii Fraţi buni cu „marele” dovleac, dovleceii proaspeţi şi suculenţi, cu coaja fină ca pielea unui bebeluş, constituie încă din vechime un leac imbatabil în lupta cu numeroase maladii. Bogaţi în apă (aproape 95% din masa lor) şi conţinând din belşug fosfor, potasiu, carbon, magneziu, calciu, dar şi vitaminele A, B, C şi E şi antioxidanţi carotenoizi, aceste legume contribuie la menţinerea sănătăţii ochilor, reduce riscul de infarct şi de accidente vasculare, au rol benefic în scăderea tensiunii arteriale, previn cancerul de colon şi, nu în ultimul rând, ne feresc de astm. Se recomandă copiilor, persoanelor aflate în convalescenţă, dar şi celor care au probleme cu greutatea.
Pentru că majoritatea vitaminelor şi mineralelor se găsesc cu precădere în coaja dovleceilor, este foarte important ca, atunci când îi achiziţionăm, aceştia să aibă o coajă sănătoasă şi intactă, fără imperfecţiuni. Mai mult, înainte de utilizare, legumele trebuie spălate foarte bine, pentru a evita orice urmă de impuritate. Pentru că poate avea ca efecte balonare, diaree sau crampe abdominale, cura cu dovlecei se începe prin a consuma legume în cantităţi mici, urmând ca, pe măsură ce organismul se obişnuieşte cu acest aliment, să fie mărită doza.
Read more: Farmacia Verde - Dovleceii, legumele-medicament