Măghiranul este una dintre plantele medicinale cunoscute mai mult drept condiment decât medicament. Pe numele ştiinţific Majorana hortensis, măghiranul provine din Africa şi Asia, unde era folosit în ambele variante. Se ştie că atleţii din Vechea Grecie îşi ungeau trupurile cu ulei de măghiran înainte de marile competiţii.
Medicament şi condiment În Europa, măghiranul a pătruns prin secolul al XVI-lea, oamenii folosindu-l atât în mâncăruri, cât şi ca panaceu pentru câteva afecţiuni. Şi românii îl folosesc de mult timp, numindu-l în diferite zone ale ţării maderan, mighiran, pupi, mărgăran sau sovârv.
Read more: Măghiranul alungă răceala- Pentru a preveni răceala sau îmbolnăvirea de gripă, mestecaţi câte o jumătate de căţel de usturoi dimineaţa, la prânz şi seara.
Dacă răceala v-a prins deja, zdrobiţi şase căţei de usturoi, amestecaţi cu zece linguriţe cu miere şi luaţi din acest preparat câte o linguriţă din jumătate în jumătate de oră; - Propolisul este recunoscut pentru proprietăţile sale bactericide, fiind frecvent utilizat în caz de infecţii urinare: se suge o bobiţă de propolis (5-10 g) zilnic, până la vindecarea completă; - Laptele din nucă de cocos este un remediu excelent pentru durerile şi disconfortul cauzate de gastrită. De la instalarea durerii consumaţi numai lapte de cocos timp de 24 de ore.
Sânziana galbenă este o plantă cu flori galbene, mici şi dese, ce se mai numeşte şi Galium verum sau drăgaică. Planta perenă este o floare comună în Europa şi emană un parfum dulce. În popor, drăgaica este cunoscută mai mult ca plantă magică, având proprietăţi uluitoare de a vindeca şi cele mai grele boli.
Read more: Sânziana galbenă, leac pentru epilepsie