de Cristina Cristache
Tusea este un reflex de îndepărtare a corpurilor străine sau a secreţiilor anormale prin abundenţa şi vâscozitatea lor. Deoarece este un instrument de apărare, tusea nu trebuie întotdeauna calmată, ea având rolul ei de curăţare. Cu toate acestea, un episod tusiv poate fi de-a dreptul supărător, mai ales când apare în timpul nopţii şi nu cedeză la remediile uzuale. Pentru astfel de situaţii, terapeuţii homeopaţi recomandă folosirea preparatelor din plop negru. Principiile mugurilor acestuia acţionează astringent, uşor antiinflamator, analgezic, antifebril, calmant şi expectorant.
Read more: Mugurii de plop negru, leac pentru tusede Gabriela Niculescu
Fructele de cătină albă au forma unor bobiţe mici, sferice, galbene sau portocalii. Sunt acide şi astringente înainte de coacere, după aceea pierzând mult din aciditate şi din tanin. Efectele diverselor cure cu aceste fructe sunt nenumărate, constatându-se ameliorări şi vindecări ale unor boli oculare, cardiovasculare, reumatism, ulcer gastric, conjunctivite acute, hipertensiune arterială, nevroze, dermatoze, stări inflamatorii şi multe alte afecţiuni.
Read more: Cătina, campioană la vitamina Cde Eugenia Golub
Pepenele galben (Cucumis melo) este un fruct originar din Asia tropicală, care are adevărate proprietăţi terapeutice, de care e bine să profităm în fiecare vară. Foarte parfumat şi cu un gust deosebit, pepenele galben este răcoritor, hidratant şi energizant, având în compoziţie apă, vitaminele A, B şi C şi oligoelemente.
Read more: Pepenele galben susţine tiroidade Liliana Simidon
Letargia nu este o boală în sine, ci un simptom al unei dereglări fizice sau emoţionale. Aceasta presupune lipsă de energie, oboseală şi interes scăzut pentru diverse activităţi. De cele mai multe ori este asociată cu o stare intensă de stres sau de depresie. Remediile naturale sunt de ajutor şi în acest caz.
Read more: Lemnul-dulce vă scoate din letargiede Anda Postolache
Există trei plante în flora românească ce deţin locuri fruntaşe în utilizarea lor terapeutică. Toate trei au denumiri asemănătoare: coada-calului, coada-şoricelului şi coada-racului, iar fiecare are un spectru foarte larg de acţiune vindecătoare, fiind folosite atât intern, cât şi extern.
Read more: Cele trei „cozi“ celebre în terapia naturistă: coada-calului, coada-şoricelului şi coada-raculuide Elena Şerban
Fiecare dintre noi are nevoie, din când în când, de o cură de detoxificare, iar acest anotimp este tocmai bun, deoarece pieţele sunt pline cu legume şi cu fructe proaspete. Din acestea se pot prepara sucuri delicioase şi sănătoase, care vă vor curăţa de toxinele acumulate.
Read more: Sănătate într-un pahar cu sucde Ana Trifan
Roşia e cunoscută pentru faptul că poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de boli cardiovasculare, scăderea tensiunii şi micşorarea riscului de apariţie a cancerului. Din punct de vedere nutriţional, este o bună sursă de calciu, fier, fosfor, sulf şi potasiu, foarte necesare corpului. Este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, iar conţinutul acesteia creşte cu cât roşia este mai coaptă. În plus, are cantităţi importante de vitamine A şi B. Pe lângă beneficiile pe care le aduce organismului prin conţinutul său nutriţional, roşia este utilizată ca remediu într-o serie de probleme minore de sănătate.
Read more: 12 remedii cu tomatede Elena Şerban
Chiparosul nu este doar o plantă decorativă, ci şi una medicinală. Numele său ştiinţific, Cupressus sempervirens, indică faptul că este mereu verde. În plus, pe lângă această caracteristică, frunzele sale degajă un miros foarte plăcut.
Read more: Chiparosul elimină senzaţia de „picioare grele“de Dana Purgaru
Bărbaţii care beau mai mult de şase ceşti cu cafea pe zi au un risc de dezvoltare a celei mai letale forme a cancerului de prostată cu 60% mai scăzut. Aceasta este concluzia unui studiu amplu realizat de cercetătorii de la Şcoala Harvard pentru Sănătate Publică din SUA.
Read more: Cafeaua scade riscul de cancer la prostatăde Eugenia Golub
Consumate proaspete sau sub formă de dulceaţă, compot, sirop, suc, în tarte şi alte preparate culinare, vişinele sunt fructe de sezon de care este bine să profităm, datorită gustului lor deosebit, dulce-acrişor, dar şi a proprietăţilor terapeutice. Sunt bogate în apă (88,6%), zaharuri, acizi, pectine, proteine, celuloză, tanini, săruri minerale (potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu, cupru, zinc), vitamine (A, B1, B2, B9, C, E, PP) şi caroten şi au 50 kcal./100 g.
Read more: Reglaţi nivelul colesterolului cu vişinede Liliana Simidon
Rinita este un termen general, folosit pentru a denumi iritaţia sau inflamaţia mucoasei nazale. Principalul simptom al acesteia este reprezentat de faptul că nasul începe să curgă. În plus, mai pot apărea congestie nazală, mâncărime la nivelul ochilor, al urechilor, gâtului şi nasului, lăcrimare, diminuarea simţului olfactiv şi, eventual, senzaţia de înfundare a urechilor. Remediile din surse naturale pot face minuni în acest caz.
Read more: Compresele cu hrean vă scapă de rinită