de Gabriela Niculescu
Uleiul de rapiţă, numit şi canola, este considerat a avea o mie de virtuţi. După multe manipulări genetice asupra plantei de-a lungul timpului, el a devenit, datorită agronomilor canadieni, un ulei-vedetă, până în momentul în care un altul va propune o combinaţie de acizi graşi superioară. Este chiar mai bun decât uleiul de măsline, afirmă unii specialişti. Cu foarte puţini acizi graşi saturaţi, el conţine un număr foarte mare de acizi graşi mononesaturaţi şi polinesaturaţi. De aceea, consumul său va duce la scăderea nivelului colesterolului rău şi la creşterea celui bun. Pe lângă proprietăţile nutritive, uleiul de rapiţă are şi efecte benefice în domeniul cosmetic.
Read more: Uleiul de rapiţă scade colesterolul răude Elena Şerban
Perioada dificilă din punct de vedere financiar prin care trecem nu trebuie să fie singurul motiv pentru care ar trebui să se apeleze din ce în ce mai des la alternativele naturiste pentru tratarea diverselor afecţiuni. Acestea sunt şi sigure pentru sănătate, deoarece nu au efecte adverse. Vă prezentăm câteva dintre cele mai eficiente.
Read more: Recăpătaţi-vă sănătatea cu leacuri din naturăde Cristina Cristache
Banana este unul dintre cele mai bune fructe, nu numai din punct de vedere al gustului, cât şi al sănătăţii, având un conţinut impresionant de potasiu, dar şi de calciu, magneziu şi zinc.
Read more: Bananele reduc cu 40% riscul de infarctde Elena Şerban
Deşi au un nume italienesc, dovleceii zucchini sunt originari din America Centrală. AMai sunt cunoscuţi sub numele de courgutt sau dovlecei de vară şi sunt foarte populari şi în Europa. Au un înveliş lucios, de culoare verde-închis şi nu au ţepi. De la ei se întrebuinţează fructele foarte tinere, pentru prepararea unor mâncăruri precum supe, sufleuri, dovlecei umpluţi sau musaca. Spre deosebire de specia comună, zucchini se pot consuma şi în stare crudă, ca şi castraveţii.
Read more: Dovleceii zucchini ţin cancerul de colon la distanţăde Cătălina Tăgârţă
Schinduful înfloreşte din luna mai până în iunie şi este cultivat pentru proprietăţile sale medicinale încă din Antichitate. Arabii îl foloseau ca remediu împotriva căderii părului, egiptenii pentru tratarea febrei, în India planta era cunoscută pentru proprietăţile sale tonice, iar chinezii l-au utilizat pe post de arbust scund decorativ.
Read more: Afrodiziac pentru bărbaţi: schindufulde Elena Şerban
Considerată mai ales o buruiană greu de îndepărtat decât o plantă medicinală, scaiul vânat e unul dintre cele mai eficiente leacuri pe care le poate oferi natura.
Read more: Băile cu scai vânăt îmblânzesc artritade Eugenia Golub
Fructul kaki este originar din Japonia (fiind supranumit „piersica japoneză”) şi este cultivat şi în China, Malaiezia, Vietnam, Indonezia, Filipine, Thailanda şi America. Kaki sau sharon, cum mai poate fi găsit în magazine, este un fruct de toamnă, care ajunge la maturitate în perioada septembrie-noiembrie şi conţine betacaroten, vitamina C, potasiu, carbohidraţi, calciu, magneziu şi multe zaharuri (70 calorii/100 g).
Read more: Kaki alungă obosealade Liliana Simidon
Fiecare persoană are celule canceroase în corpul său, însă acestea nu apar la teste deoarece sunt foarte puţine, sub numărul care poate fi detectat prin intermediul analizelor. Atunci când sistemul imunitar este slăbit, astfel încât nu mai poate distruge în mod natural celulele canceroase, acestea din urmă se multiplică excesiv, formând tumori.
Read more: „Ciuperca lui Dumnezeu” luptă cu tumorilede Elena Şerban
O plantă din flora României, dar mai puţin cunoscută în farmacia verde, este iarba degetelor (Potentilla reptans). Numele deosebit i se trage de la faptul că frunzele sale au formă de degete, fiind, de asemenea, compuse din cinci foliole sesile. Această specie târâtoare înfloreşte în perioada mai-august, iar florile au culoarea galben intens.
Read more: Iarba degetelor versus reumatismde Elena Nedelcu
Strămoşii noştri nu beneficiau, pe vremea lor, de multiplele facilităţi ale tratamentelor medicamentoase şi ale medicinei moderne, aşa că au învăţat să aprecieze şi să folosească ceea ce natura le oferea pentru a se menţine sănătoşi şi plini de vitalitate. Ei căutau remedii în orice şi transmiteau mai departe terapiile descoperite, unele dintre ele fiind folosite şi în zilele noastre. Cu toate acestea, totuşi puţini cunosc efectele binefăcătoare ale anumitor plante precum meiul, inul, cânepa sau chimenul.
Read more: O soluţie pentru multe afecţiuni: seminţelede Ana Trifan
Abia reuşiţi să vă ridicaţi din pat dimineaţa, iar primul gând vă e la o cană cu cafea? După-amiaza aveţi nevoie iar de cafea ca să vă puneţi pe picioare şi chiar şi aşa nu mai reuşiţi să scăpaţi de senzaţia de oboseală? Din păcate, foarte multă lume recurge la cofeină fie că e vorba despre cea din cafea, din băuturile de tip cola sau energizante. Aceste variante energizează corpul doar pe termen scurt şi provoacă dependenţă, fluctuaţii ale glicemiei şi afectează glandele suprarenale, determinând organismul să fie mai vulnerabil la stres.
Read more: Energizaţi-vă cu spirulină