Deşi foarte eficientă pentru arsuri stomacale, hiperaciditate sau anaciditate, genţiana nu este prea utilizată, pentru că se întâlneşte în zona alpină.
Greu de procurat Genţiana este de neînlocuit pentru cei care suferă de sindrom dispeptic. Această afecţiune se manifestă mai ales la suferinzii de etilism şi de nicotinism, prin tulburări digestive însoţite de greutate în capul pieptului, greaţă, arsuri stomacale, hiperaciditate sau anaciditate, cu balonări urmate de eliminare rapidă prin flatulenţă. Boala evoluează spre colici abdominali violenţi şi pierderea poftei de mâncare.
Stimulează pofta de mâncare Rădăcina de genţiană se foloseşte pentru stimularea poftei de mâncare, creşterea secreţiilor gastrice şi a rezistenţei organismului. Suferindul trebuie să ia 20-30 de picături de extract într-un pahar cu şase, opt linguri cu apă, într-o cură de maximum zece zile. Tinctura o preparaţi din 20 g de rădăcină, tăiată cubuleţe şi pusă la macerat în 100 ml de rachiu alb.
Read more: Genţiana vine de hac dispepsiilor