de Călin Popa şi Daniel Şuta
Delicioase, ideale pe post de gustare, pline de beneficii pentru organism, nucile vădesc, cu fiecare nouă cercetare, proprietăți uimitoare și o capacitate tot mai extinsă de a sprijini sănătatea umană.
Read more: Nucile sporesc fertilitatea masculinăde Călin Popa şi Adrian Barna
Lumea ciupercilor este o sursă uimitoare de descoperiri științifice legate de prevenirea și tratarea bolilor. Una dintre cele mai recente „intrări” pe lista marilor vindecători naturali este ciuperca numită coama-leului, pe cât de deosebită ca formă, pe atât de puternică la capitolul compuși benefici.
Read more: Coama-leului reface celule şi nervii corpuluide Dana Buzăianu
Una dintre substanțele mai puțin cunoscute, dar cu un rol important în funcționarea și apărarea organismului, este quercitina. Numele ei a fost menționat, în ultimul timp, și în prevenția și tratamentul coronavirusului.
Read more: Se regăseşte în mod natural în anumiţi pigmenţi ai fructelor şi legumelor Quercitina - un aliat...de Sorin Dumitrescu şi Adrian Pătrăuceanu
Măceșele sunt una dintre cele mai bune surse de vitamina C și alți antioxidanți cu proprietăți antiinflamatoare, precum polifenoli, izoflavone și antocianini. Conțin şi o doză mare de magneziu. Însă efectul antiinflamator și antiartritic al măceșelor este atribuit în special unor substanțe galactolipide. Galactolipidele sunt principalele tipuri de grăsimi din membranele celulare. Studiile au arătat că extractul de măceșe reduce inflamația articulară și previne deteriorarea articulațiilor. Totodată, diminuează producția unor enzime care descompun cartilajul.
Read more: Măceşele au efect antiinflamator mai puternic decât paracetamolulde Camelia Onciu
Ashitaba (Angelica keiskei) este o plantă verde din familia morcovului (Apiaceae). Se mai numește „frunza de mâine” datorită creșterii sale rapide și a proprietăților regenerative. Toate părțile plantei, inclusiv rădăcinile, sunt comestibile. Cultivată de peste 2.000 de ani în Japonia, planta este cunoscută în special pentru beneficiile sale asupra sănătății și longevității.
Read more: Ashitaba vă scapă de intoleranţa la lactozăde Călin Popa şi Daniel Şuta
Arbore foarte răspândit din sudul Europei până în Himalaya, spectaculos prin culoarea purpurie a fruzelor în perioada de toamnă, scumpia este și un vindecător de renume, utilizat prin tradiție împotriva unor afecțiuni interne și externe.
Read more: Scumpia, leacul pentru inflamaţiile cavităţii oralede Camelia Onciu
Febră, dureri corporale, senzație de oboseală, acestea sunt semne că nu ați scăpat de gripă. Iată câteva uleiuri esențiale antivirale și antiinfecțioase pentru a vă ajuta să vă puneți mai repede pe picioare și pentru a evita răspândirea virusului în întreaga familie.
Read more: Învingeţi virusul gripei cu uleiuri esenţiale din plante!de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
Numeroase cercetări internaționale derulate deopotrivă de experți universitari și de specialiști în nutriție au pus în evidență faptul că ghimbirul este unul dintre cele mai puternice alimente în lupta cu agenții patogeni, dar nu numai.
Read more: Ghimbirul relaxează musculatura stomaculuide Camelia Onciu
Dacă cea mai dragă dorință a dumneavoastră este să aveți un copil în 2021, acum este momentul să alegeți plantele care sporesc fertilitatea. Unele vă pot ajuta restabilind echilibrul estrogen-progesteron și calmând sistemul nervos. Unele mimează acțiunea unui anumit hormon, iar altele acționează direct asupra organelor de reproducere.
Read more: „Medicamente“ naturiste care stimulează fertilitateade Simona Soare Ghișea şi Daniel Alexandrescu
Un compus din sfecla roșie ar putea avea efecte benefice în anumite afecțiuni inflamatorii, cum ar fi cele neurodegenerative și autoimune. La această concluzie a ajuns un grup de cercetători de la Institutul de Farmacologie din cadrul Universității de Medicină din Viena, în frunte cu omul de știință Christian Gruber. Descoperirile lor au fost prezentate într-un studiu recent, publicat în Journal of Natural Products.
Read more: Sfecla roşie, posibil medicament pentru boli autoimune cu efect devastatorde Ştefania Băcanu şi Claudia Mîţoi
Din cele mai vechi timpuri, vinul a fost considerat medicament natural pentru organism, datorită substanţelor pe care le conţine, vitamina B, potasiu, fier, acizi, glucide şi altele. Chiar şi medicii recomandă un pahar cu vin, de preferat, roşu, în fiecare seară, la cină. Iar dacă este preparat în casă, este şi mai bine. Cu cât mai natural, cu atât mai sănătos. Andreea Popîrdă (foto), doctorand viticultură şi oenologie, ne-a vorbit despre etapele procesului de vinificare, ce implică şi ce reguli trebuie urmate, astfel încât să se obţină o licoare aromată şi parfumată, numai bună de consumat.
Read more: „Ajută la încălzirea trupului şi a sufletului“ - Platon Alexandra Popîrdă: „Vinul de casă reduce...