- Dacă aveţi o senzaţie de greaţă, un ceai din frunze de roiniţă va rezolva această problemă într-un timp scurt.
de Liliana Simidon
Primăvara şi-a intrat în drepturi, toată natura s-a trezit la viaţă. Acest fapt este un motiv de mare bucurie, dar nu poate fi „gustat” din plin de persoanele cu alergii. Statisticile atestă faptul că un sfert dintre români suferă sau au suferit măcar o dată în viaţă o criză alergică. Acestea se aseamănă de multe ori cu astmul.
Read more: Inhalaţiile cu ceai de muşeţel luptă cu alergiilede Ana-Maria Cocea
Brânca-ursului (Heraclea sphondylium) are frunzele mari de un verde închis, flori albe şi seminţe late, cu un miros foarte pătrunzător şi un gust picant. Planta preferă pădurile luminoase şi umede şi se dezvoltă pe marginea apelor, în locuri foarte curate, având proprietăţi revigorante şi tonice. Pe lângă faptul că au o aromă delicată, seminţele au o putere curativă, asemănătoare cu a ginsengului, pentru că redau tinereţea biologică şi fertilitatea, reglează activitatea sistemului nervos şi ajută la refacerea capacităţii funcţionale a rinichilor.
Read more: Seminţele de brânca-ursului redau fertilitateade Elena Şerban
Virozele, răcelile şi gripele ar putea fi ţinute la distanţă de micuţi dacă părinţii ar întrebuinţa şi preparate pe bază de plante. Este chiar păcat să folosim produsele naturale doar în cazul adulţilor, când şi pentru copii sunt la fel de importante. E chiar mai indicat să îi învăţăm pe cei mici să nu ia medicamente pentru orice boală.
Read more: Vindecaţi copiii de răceală cu produse naturalede Elena Nedelcu
Remediile naturiste au mare căutare în zilele noastre. Sunt mult mai ieftine şi mai practice faţă de produsele gata preparate şi îmbuteliate, dar şi mult mai ecologice şi mai sigur de folosit. De exemplu, ce s-ar putea întâmpla dacă folosiţi oţet din cidru de mere? Nimic rău, în schimb veţi avea o multitudine de beneficii atât de ordin cosmetic, cât şi de sănătate. Ceea ce trebuie precizat este faptul că oţetul este un produs complet natural, pe care îl puteţi realiza şi în casă. Pentru a şti cum să îl utilizaţi, vă dăm câteva sfaturi utile.
Read more: Oţetul din cidru de mere versus petele de bătrâneţede Ana-Maria Cocea
Coaja de ulm se recoltează de pe lujeri la începutul lui aprilie, înainte ca frunzele să ajungă la maturitate. La câteva minute după recoltare, coaja se mărunţeşte cât mai bine şi apoi se lasă la înmuiat (timp de 12 ore) într-un pahar cu apă, la care se adaugă 100 mililitri de alcool medicinal de 90 de grade. Din preparatul de coajă de ulm se ia câte o linguriţă de patru ori pe zi, în cure de 30 de zile.
Read more: Scoarţa de ulm curăţă sângele în luna lui Prierde Claudia Stan
Quinoa este o plantă ce a stârnit controverse în rândul specialiştilor în diete alimentare. Aceasta se află la graniţa dintre cereale şi ierburi, deci pseudocereală, dar conţine proteine mai valoroase decât cele din carne. A fost un aliment primordial pentru incaşi, ei numind-o „cereala-mamă”.
Read more: Întăriţi-vă sistemul imunitar cu quinoade Ana Trifan
Chimionul, cu mirosul şi gustul său puternice, este unul dintre condimentele de bază în multe dintre bucătării. Puţini ştiu însă că are şi numeroase calităţi curative. De sute de ani, seminţele şi pudra sunt folosite pentru a trata o întreagă serie de boli.
Read more: Chimionul, antidotul anemieide Anda Postolache
Nalba mare este o plantă medicinală cu proprietăţi terapeutice dintre cele mai diverse. Este utilă în durerile de dinţi, în afecţiunile digestive, refăcând mucoasa stomacală, înlătură halena (mirosul urât al gurii), împiedică dezvoltarea infecţiilor urinare, combate diareea şi are multe efecte benefice.
Read more: Nalba mare are proprietăţi antiinflamatoriide Claudia Stan
Negrilica (negruşca de cultură) este o plantă ierboasă. Atinge o înălţime de 55 cm, este originară din Europa, Africa şi Asia. În România poate fi găsită în zonele de câmpie, unde temperatura este mai ridicată. Aceasta este folosită de ani buni în scopuri curative, graţie substanţelor conţinute, dar totodată poate fi cultivată şi ca plantă ornamentală.
Read more: Negrilica vă scapă de asteniede Elena Şerban
Nucile sunt bune pentru sănătate, chiar dacă au multe calorii. Se ştie despre ele că au un conţinut ridicat de vitamine şi de minerale, fapt ce le face utile în diverse afecţiuni, printre care se numără cele digestive, reumatismele, dar şi anemiile.
Read more: Nucile ţin departe cancerul de prostată