de Raluca Grințescu
Chimenul negru este o plantă ierboasă anuală, din familia Ranunculaceae, care creşte în regiunile cu climat mai cald din Europa, Africa de Nord şi sud-vestul Asiei. Seminţele de chimen negru conţin trigliceride, proteine, uleiuri volatile, Omega 3 şi 6, acizi graşi esenţiali şi sunt folosite pentru condimentarea diferitelor mâncăruri şi pentru proprietăţile curative. Cu mii şi mii de ani în urmă, datorită efectelor sale curative, egiptenii numeau chimenul negru „habbatu al-baraka”, adică „sămânţa binecuvântată”.
Read more: Uleiul de chimen negru, antibiotic naturalde Raluca Grințescu
Kava (Piper methysticum) este originară din Pacificul de Sud, unde oamenii foloseau ceaiul de kava pentru a-i ajuta să se relaxeze. Astfel, kava relaxează şi îmbunătăţeşte funcţia mentală.
Read more: Kava reduce crampele menstrualede Carmen Ciripoiu
Bolile stomacului, gastrita și ulcerul, au devenit, în ultima perioadă, un fel de sport național. Iar primăvara statisticile arată că aceste maladii recidivează la cel puțin una din cinci persoane. Care sunt motivele? Schimbarea alimentației? Insomniile? Stresul? La toate aceste întrebări, dar și ce mijloace cu efecte benefice de vindecare ne oferă natura, ne răspunde terapeutul Beatrice Niculiță (medalion).
Read more: Terapeut Beatrice Niculiţă:„Recomand obligeana macerată la rece în afecţiunile digestive“de Alexandra Rotărescu
Un adevărat superaliment, lăptişorul de matcă a fost denumit „elixirul tinereţii”, datorită proprietăţilor sale de a regenera organismul şi de a preveni îmbolnăvirile. Efectele sale miraculoase nu se opresc aici: industria cosmetică exploatează din plin calităţile acestui produs apicol de excepţie!
Read more: Lăptişorul de matcă inhibă cancerulde Cristina Ghiţă
Fie că avem de-a face cu un bebeluş care suferă de colici sau cu un copil cu vârsta mai mică de 12 ani, căruia îi sunt contraindicate tratamentele medicamentoase chimice, avem la îndemână o multitudine de produse naturale, care le vor ameliora sau chiar vindeca suferinţa. Multe dintre ele sunt mai la îndemână decât vă imaginaţi, de aceea vă vom sugera cum şi când să le folosiţi pentru efectul lor curativ.
Read more: Cele mai eficiente remedii naturiste pentru bolile copiilorde Raluca Grințescu
Dacă v-aţi săturat să folosiţi chimicale pentru a vă curăţa casa, puteţi să luaţi în considerare câteva alternative naturale pe bază de plante. A fost o vreme în care substanțele precum oțetul au fost folosite pentru a dezinfecta bucătăriile, în loc de înălbitoare. Extractele din plante medicinale și din fructe s-au dovedit a fi eficace împotriva germenilor, virusurilor și a mucegaiului, iar unele companii au început să le introducă în produsele lor.
Read more: Plante cu proprietăţi antifungicede Dana Purgaru
Unul dintre cele mai iubite condimente, scorţişoara, nu este numai gustoasă, ci are şi numeroase beneficii pentru sănătate. Printre acestea se numără şi rolul său de reglare a nivelului de zahăr din sânge.
Read more: Scorţişoara reglează nivelul de zahăr din sângede Carmen Ciripoiu
Statisticile arată că fiecare dintre noi cunoaște pe cineva cu o suferință reumatică, unul din cinci europeni are o boală reumatică, având consecințe majore. Cum să învingem artrita folosind cele mai bune remedii naturiste ne învață fitoterapeutul Adrian Udrea (medalion).
Read more: Fitoterapeut Adrian Udrea: „Yucca ajută în artrita psoriazică“de Carmen Ciripoiu
În anii 1900, părintele curei cu sucuri de rădăcinoase, medicul austriac Rudolf Breuss, a revoluționat medicina prin puterea exemplului său și a pacienților pe care i-a tratat. De atunci, an de an, știința a confirmat faptul că rădăcinile legumelor sunt adevărate minuni pentru sănătatea noastră.
Read more: Sucurile de rădăcinoase, bombe vitaminice primăvarade Carmen Ciripoiu
Iarba Sfântului Gheorghe, un remediu imbatabil pentru durerile de cap. Sfioase și delicate, lăcrămioarele au excelente proprietăți cardiotonice, diuretice, sedative, hemolitice și revigorante, constituind un ajutor de nădejde pentru vindecarea multor maladii.
Read more: Lăcrămioarele... Maicii Domnuluide Raluca Grințescu
Coriandrul este cunoscut în toată lumea ca fiind un condiment, însă în spatele acestuia se ascund beneficii ale sănătăţii fizice, psihice şi emoţionale. Egiptenii îl foloseau, la început, în scop medical, iar pe parcurs i-au descoperit şi proprietăţile afrodiziace, numindu-l „iarba fericirii”, pentru că trezeşte şi creşte libidoul, este adjuvant în impotenţa temporară, înlătură frigiditatea atât la bărbaţi, cât şi la femei. Indienii l-au folosit, la început, în arta culinară, după care i-au descoperit proprietăţile medicale, pentru ca apoi să-l folosească în tratarea constipaţiei, a guturaiului şi a insomniei.
Read more: „Iarba fericirii“: coriandrul