Main menu

header

Afinele combat candidoza bucală

de Dana Purgaru

Candidoza bucală este o infecţie cu o ciupercă numită candida. Se localizează în zona mucoaselor - în gură se formează plăci albe de diferite dimensiuni, constituite din filamentele ciupercii, şi acoperă o zonă roşie, presărată cu eroziuni şi plesnituri. De asemenea, în colţurile gurii se poate forma o plesnitură adâncă, dureroasă. Aceste leziuni sunt rezistente la tratament şi recidivează frecvent.

Read more: Afinele combat candidoza bucală

Cardamomul, „sămânţa dragostei“

de Cătălina Tăgârţă

Originar din Italia, cardamomul este unul dintre condimentele utilizate din cele mai vechi timpuri. Seminţele de cardamom au culoare verde sau brun-negricioasă, iar aroma lor seamănă cu cea a unui amestec de eucalipt, camfor şi lămâie. Tocmai de aceea, egiptenii le mestecau pentru a-şi parfuma respiraţia şi a-şi curăţa dinţii.

Read more: Cardamomul, „sămânţa dragostei“

Omagul înlătură durerile artritei şi ale reumatismului

de Dana Purgaru

Omagul, numit şi aconită, e o plantă foarte bună în preparea frecţiilor pentru suferinzii de artrită şi de reumatism.

Read more: Omagul înlătură durerile artritei şi ale reumatismului

Iarba care alungă frica: sulfina

de Cătălina Tăgârţă

Sulfina este una dintre plantele medicinale cel mai cunoscute în medicina populară românească. Numită şi iarbă de piatră sau molotru galben, aceasta a fost folosită încă din timpuri străvechi de bătrânele de la sat, pentru a feri copiii de deochi sau de sperietură. În plus, atunci când le puneau sub batic le ferea chiar şi pe ele de durerile de cap şi de insolaţie. Însă planta este foarte utilizată şi în prezent, în special pentru calitatea sa de calmant psihic şi de reglator al activităţii nervoase, care este confirmată chiar şi de studiile moderne.

Read more: Iarba care alungă frica: sulfina

Sănătate... la pahar!

de Dana Purgaru

- Sucurile proaspete sunt o binecuvântare pentru corp

Corpul nostru conţine 80% apă şi are nevoie să primească nu numai un aport ridicat de lichide, ci acestea trebuie să fie pline de nutrienţi. Cel mai bun exemplu în acest sens sunt sucurile obţinute din fructe şi legume.

Read more: Sănătate... la pahar!

Silimarina reface celulele hepatice

de Cristina Cristache

Organ de care depinde întregul organism, deoarece participă la digestie, ficatul se ocupă de eliminarea substanţelor nocive pătrunse în organism prin ingerare sau prin metabolism; de asemenea, produce proteine, colesterol şi furnizează energie. În timpul procesului metabolic, celulele hepatice pot fi afectate, iar în unele cazuri se poate ajunge la ciroză sau la cancer. Ficatul are însă şi cea mai mare putere de regenerare. Doar un sfert de ţesut hepatic sănătos poate creşte până la 100%, având funcţii perfecte.

Read more: Silimarina reface celulele hepatice

Cicoarea, energizant natural subevaluat

de Diana Georgescu

Cunoscută în popor şi sub denumirea de doruleţ, spoiş, scai voinicesc sau floarea-secetei, cicoarea este înaltă de până la un metru, cu flori albastre, inconfundabile. Creşte în locuri deschise, cum ar fi fâneţele, pajiştile şi terenurile virane. Are o rădăcină cu un gust amar puternic, în care se depozitează substanţe cu calităţi nutritive şi vindecătoare extrem de eficiente, fiind totodată energizantul preferat în multe gospodării tradiţionale, în absenţa cafelei.

Read more: Cicoarea, energizant natural subevaluat

Tensiune normală cu dovlecel crud

de Cătălina Tăgârţă

Datorită compoziţiei lor, dovleceii sunt foarte importanţi în terapia naturistă. Aceştia sunt bogaţi în apă, în proporţie de circa 95%, iar pulpa, şi mai ales coaja lor, conţine mari cantităţi de vitamine A şi B9, precum şi magneziu, fosfor, potasiu şi fibre alimentare. Dovleceii pot fi consumaţi cât sunt tineri, atât la gătit, cât şi în scop terapeutic -, caz în care e ideal să fie folosiţi în stare crudă.

Read more: Tensiune normală cu dovlecel crud

Porumbul salvează inima

de Mariana Borloveanu

- leacuri mănăstireşti

Cunoscut şi sub denumirea de cucuruz, păpuşoi sau grinişor, porumbul este un remediu naturist bogat în numeroase substanţe hrănitoare, săruri şi vitamine (A, B, C, E şi K). Consumat fiert sau copt, este un adevărat deliciu, iar mătasea şi pulberea obţinută din aceasta tratează şi vindecă numeroase afecţiuni cardiace, renale şi limfatice. Aceste remedii naturiste ni le-a dăruit monahul Cosma de la Mănăstirea Cozia.

Read more: Porumbul salvează inima

Condimentele înlocuiesc cu succes sarea

de Daniela Anton

Aveţi probleme cu inima, iar medicul v-a sfătuit să reduceţi consumul de sare, ca să ţineţi boala în frâu? Nu vă întristaţi, puteţi da gust mâncărurilor cu alte condimente. Vă spunem noi ce să folosiţi ca să aveţi mereu pe masă preparate gustoase.

Read more: Condimentele înlocuiesc cu succes sarea

Sucul de ananas, un bun pansament gastric

de Cristina Cristache

Ananasul este originar din America şi nu este nimic altceva decât un conglomerat de fructe produs din mai multe flori alăturate. Conţine bromelină, acid cinamic, pectine, polizaharide, vitamina C, triptofan, serotonină , minerale şi vitamine. Din punct de vedere medicinal, bromelina este cel mai preţios compus al acestui fruct delicios. Datorită acestei substanţe, fructul de ananas este foarte util în buna funcţionare a tractului gastrointestinal, putând chiar înlocui sucul gastric. Totuşi, în scop fitoterapeutic se utilizează atât frunzele tinere şi fructele, cât şi tulpina.

Read more: Sucul de ananas, un bun pansament gastric