de Cristina Cristache
Alergia la soare este reacţia sistemului imunitar la raze, care se manifestă prin mâncărime şi eczeme. Iritaţia acoperă faţa, gâtul, mâinile şi gambele. Uneori, reacţiile pielii pot deveni severe, ducând la apariţia urticariei sau a băşicuţelor, care se pot întinde din cauza frecării pielii de haine. Este a doua problemă de piele cu care se confruntă doctorii, după arsurile solare, şi afectează unul din şapte oameni, femeile tinere fiind predispuse. Foarte sensibili sunt şi copiii cu vârste de până la 12 ani, care au pielea subţire şi mult mai expusă acţiunii ultravioletelor.
Read more: Scăpaţi de alergiile solare cu ajutorul măceşelorde Ana Trifan
Nardul este o plantă din regiunea Asiei, intens utilizată în ayurveda, medicina tradiţională indiană. Mirul de nard era foarte important în ritualurile israeliţilor, care îi atribuiau puteri magice. În ayurveda e considerat şi o plantă „divină” şi e folosită şi ca purificator de aer. E apreciat mai ales pentru capacitatea sa de a stimula memoria şi de a trata instabilitatea mentală.
Read more: Nardul stimulează memoriade Anda Postolache
În această perioadă, pieţele abundă în legume care mai de care mai sănătoase, care pot fi folosite în sucuri delicioase şi pline de vitamine şi minerale. Astfel, dacă vreţi o vedere bună până la adânci bătrâneţi consumaţi suc de morcovi, pentru o digestie care merge ca unsă beţi un suc de sfeclă roşie, iar pentru prevenirea litiazelor renale luaţi suc de ridichi negre.
Read more: Sucul de morcovi apără ficatulde Liliana Simidon
Psoriazisul este o boală de piele care cunoaşte regresia în perioada caldă care acum a început. Expunerea la soare este foarte utilă în asemenea boală în cazul în care nu există nicio contraindicaţie în acest sens. De asemenea, remediile naturiste pot ajuta.
Read more: Masajul cu aloe, util în psoriazisde Elena Şerban
Proaspăt apărute pe crengi, primele cireşe coapte nu sunt doar deosebit de gustoase, ci şi foarte bune pentru sănătate. Ele conţin aproape 70% apă, restul de 30% fiind constituit din complexul de vitamina B şi magneziu. Mulţumită acestor substanţe, consumul de cireşe se poate dovedi un excelent atu dacă vreţi să vă păstraţi o sănătate de fier.
Read more: Detoxificaţi-vă cu cireşede Cristina Cristache
Aftoza este o afecţiune caracterizată prin apariţia unor mici ulceraţii, care arată iniţial ca nişte pustule sau băşicuţe galben-aurii, înconjurate de o zonă roşie. Sunt însoţite de durere, senzaţie de arsură şi gust alterat şi sunt localizate pe mucoase, în special pe cea bucală, rareori la nivelul faringelui sau laringelui şi în sfera genitală. Boala are o frecvenţă destul de mare, peste 20% din populaţie având cel puţin o dată în viaţă un puseu, după acesta afecţiunea devine de cele mai multe ori recidivantă.
Read more: Afinele, duşmanul aftelorde Gabriela Niculescu
Alunul cultivat este reprezentat prin numeroase soiuri, dintre care cele mai valoroase sunt Barcelona, Mari de Piemont, Uriaş de Halle, Cosford, Eugenia şi Lambert roşu. Fructele se coc în lunile august-septembrie, iar beneficiile lor sunt nenumărate. Nu doar miezul-fruct poate fi folosit în scopuri terapeutice, ci şi frunzele şi mugurii. Făina din miez de alune este un aliment foarte hrănitor pentru copii, laptele de alune se utilizează în remedii naturiste, iar uleiul, consumat câte o linguriţă dimineaţa, timp de 15 zile, este unul dintre cele mai bune leacuri contra teniei.
Read more: Alunele uşurează digestiade Anda Postolache
Usturoiţa (Alliaria officinalis) este o plantă înrudită cu usturoiul. Mai are un nume foarte simpatic - vindecuţă, ceea ce spune multe despre ea. Nu trebuie însă confundată cu leurda, care se mai numeşte popular, în unele regiuni, tot usturoiţă. Este un excelent detoxificant şi imunostimulator, dar are şi calitatea de a vindeca dependenţa de nicotină.
Read more: Usturoiţa vă ajută să vă lăsaţi de fumatde Eugenia Golub
Uleiul din seminţe de in are calităţi deosebite, conţinând de două ori mai mulţi acizi graşi Omega 3 decât cel de peşte şi un amestec de acizi esenţiali Omega 3 şi Omega 9. Aceştia din urmă au un rol important în refacerea celulară, fiind utili în diverse afecţiuni. În compoziţia uleiului din seminţe de in mai intră şi lignani, care au proprietăţi antivirale, antibacteriene, antiparazitare şi antitumorale.
Read more: Uleiul de in previne cancerulde Gabriela Niculescu
Întrucât agrişul se cultivă în ţara noastră pe suprafeţe restrânse, fructele lui sunt consumate numai de o mică parte a populaţiei. Ceea ce nu multă lume ştie este faptul că proprietăţile sale ajută persoanele cu diverse afecţiuni, de la cele hepatice până la cele cardiace. Având un aport scăzut de zaharoză, aceste fructe sunt ideale pentru diabetici. Fructele se pot păstra în stare bună între trei şi cinci zile. Ele se consumă proaspete sau prelucrate sub formă de compot, peltea, dulceaţă, suc, cidru sau se pot congela pentru sezonul rece.
Read more: Agrişele stimulează ficatulde Liliana Simidon
Problemele cardiovasculare ocupă un nedorit loc fruntaş în cadrul afecţiunilor ce pot duce la deces, în special în ţările dezvoltate. Dintre acestea, hipertensiunea este o boală tăcută, ce poate să apară fără simptome deosebite. Măsurarea frecventă a valorilor tensiunii şi un regim de viaţă sănătos pot preveni acest dezechilibru.
Read more: Talpa-gâştei scade tensiunea arterială