Main menu

header

Farmacia Verde - Cresonul previne bolile infecţioase

   Cresonul - Lepidium sativum - este o plantă erbacee legumicolă anuală din familia cruciferelor, cu flori albe mici. Cresonul este cultivat pentru frunzele sale, ce sunt întrebuinţate ca salată sau drept condiment.  Deşi există aproximativ 40 de specii de creson, cel mai des utilizate sunt cresonul de fântână, condurul-doamnei şi gălbenelele alpestre.

Bun regenerator celular
     Cresonul conţine uleiuri esenţiale sulfurate, substanţe ce acţionează asupra bronşitelor cronice, tusei persistente, catarului pulmonar, dar şi a tusei convulsive. Alte substanţe benefice asupra organismului şi care se regăsesc în compoziţia cresonului sunt: carotenul, sulful şi calciul. Mulţumită compoziţiei sale, planta se dovedeşte a fi şi un tonic, un regenerator celular, redând supleţea pielii şi a părului. Sucul, ce se obţine prin introducerea frunzelor proaspete la centrifugă, poate fi utilizat cu succes în prevenirea bolilor contagioase, a oboselii, a anemiei, dar şi pentru drenarea şi stimularea ficatului, a rinichilor şi a stomacului. Efectele acestui suc sunt excelente, cu condiţia să fie băut imediat.

Read more: Farmacia Verde - Cresonul previne bolile infecţioase

Farmacia verde - Floarea-soarelui - Floarea vieţii

    Irezistibila „doamnă” a verii, floarea-soarelui, folosită cu sute de ani în urmă de vracii indieni în tratarea diferitelor boli, ne este de un real ajutor şi în zilele noastre, puterea vindecătoare pe care o deţine aşezând-o la loc de cinste în topul suratelor cu petale multicolore.

Ajută la creşterea imunităţii
      Vă doare capul? Durerile sunt provocate cel mai adesea de stres? Nimic mai simplu. Totul dispare dacă veţi consuma la nevoie o cană cu ceai obţinut din pălării de floarea-soarelui. Pentru o eficacitate sporită se recomandă să înmuiaţi feşe sterile în ceai, pe care ulterior le aplicaţi pe tâmple. Persoanelor cu sensibilitate mare la răceli şi gripe li se recomandă tinctura de petale de floarea-soarelui, acestea având o putere extraordinară în creşterea imunităţii. Mod de preparare: se taie foarte fin petalele de floarea-soarelui, se pun într-un borcan până se umple trei sferturi şi se toarnă deasupra alcool. Se lasă la macerat două săptămâni, apoi se filtrează. Se recomandă o linguriţă de trei ori pe zi, diluată într-o jumătate de pahar cu apă, timp de trei săptămâni. 
Read more: Farmacia verde - Floarea-soarelui - Floarea vieţii

Farmacia verde - 3 ponturi pe săptămână

- Tinctura din leurdă (frunze sau bulbi) este excelentă în tratarea diareii. Se taie mărunt leurda, se introduce într-o sticlă până la gât, fără a se îndesa, se toarnă deasupra rachiu şi se lasă 14 zile în soare. Se iau de patru ori pe zi câte 10-15 picături în puţină apă;

- Guta şi astmul bronşic se ameliorează simţitor dacă beţi infuzie din flori de nemţişor de câmp; 

- Compresele cu brusture dulce se folosesc în cazul luxaţiilor, entorselor, picioarelor rănite de mult umblat, arsurilor, leziunilor ulceroase, canceroase, plăgilor usturătoare. Frunzele proaspete sunt spălate, zdrobite şi aplicate sub formă de comprese, ce se înnoiesc zilnic.

Farmacia verde - Chimenul poate vindeca bolile de colon

     Chimenul este printre puţinele condimente originare din România, fiind utilizat la scară largă în trecut în tratarea diverselor afecţiuni. Decoctul şi ceaiul din seminţe de chimen se dădeau pe vremuri copiilor, mici pentru a scăpa de bube şi pentru a estompa durerile de burtă. De asemenea, fetele se spălau cu zeamă de chimen călduţă, pentru a avea faţa curată. Chimenul fiert în lapte sau în apă se lua pentru bolile de inimă, iar pisat şi pus cu puţin unt pe burtă era considerat remediul excelent contra durerilor de stomac. Ceaiul din chimen era eficient şi împotriva răcelilor. Studii recente reflectă eficienţa chimenului în ceea ce priveşte colonul iritabil, astenia, colita şi mirosul neplăcut al respiraţiei.

Echilibrează flora intestinală
     „Moartea vine din colon”, afirmă unii medici. Astfel, sindromul colonului iritabil se întâlneşte la unu din cinci oameni, din cauza alimentaţiei proaste. Pentru a reabilita starea colonului se beau zilnic două-trei căni cu infuzie, combinată cu seminţe de chimen. Tratamentul se face vreme de patru săptămâni, cu cinci-şapte zile de pauză, şi are efecte antiinflamatoare intestinale puternice, ajutând la echilibrarea florei intestinale. 
Read more: Farmacia verde - Chimenul poate vindeca bolile de colon

Farmacia verde - Scăpaţi de frigiditate cu brânca-ursului!

   Lipsa totală a apetitului sexual la femei, cunoscută sub numele de frigiditate, îşi găseşte rezolvarea folosind metodele naturiste. Având drept cauze principale factori psihici, cum ar fi raporturi sexuale inadecvate, stresul sau oboseala cronică, boli ale organelor genitale şi, nu în ultimul rând, teama de sarcină, frigiditatea afectează, în acest moment, trei femei din zece. Lipsa libidoului poate fi prevenită printr-o viaţă cât mai echilibrată, evitarea pe cât posibil a stresului şi crearea unei bune dispoziţii, precum şi respectarea regulilor de igienă intimă. Se recomandă consumul a cât mai multor legume (usturoi, ceapă, morcovi, spanac, ovăz, grâu, ardei, ouă, roşii, salată verde), dar şi a fructelor şi a tărâţelor.

Cardamonul, sămânţa dragostei
      Un rol important în tratarea frigidităţii îl are infuzia de sunătoare. Mod de preparare: 20 g de flori se infuzează pentru zece minute într-un litru de apă. Se consumă o cană în fiecare seară. Acelaşi efect benefic îl are şi infuzia de rozmarin (20 g de flori la un litru de apă clocotită). Folosit mai ales în condimentarea cafelei, cardamonul, condiment tradiţional arab, este cunoscut sub denumirea de sămânţa dragostei, datorită proprietăţilor sale antifrigiditate. Preparatul-minune se prepară astfel: peste două gălbenuşuri de ou se pun două vârfuri de cuţit de cardamon şi două linguriţe cu miere, apoi se amestecă bine şi se consumă cu înghiţituri mici. Efectele elixirului obţinut din cardamon, plantă ce poate fi achiziţionată de la orice magazin naturist, sunt uimitoare. 
Read more: Farmacia verde - Scăpaţi de frigiditate cu brânca-ursului!

Farmacia verde - Cicoarea, un bun stimulent digestiv

    Cicoarea, pe numele ei ştiinţific Chihorium intybus, este o plantă pe cât de frumosă la aspect, pe atât de folositoare în medicina naturistă. Creşte pe pajişti şi fâneţe, pe marginea drumurilor, dar şi în grădini şi se pretează chiar la cultivarea în scopuri terapeutice. Principalele boli în care este indicată sunt: furunculoză şi acnee (administrată sub formă de ceai, în asociaţie cu rădăcină de brusture şi trei-fraţi-pătaţi), în angiocolite, deschinezii biliare, constipaţii cronice, tuse, insuficienţă cardiacă, seboree.  Extern este folosită în vindecarea rănilor şi tăieturilor.

Restabileşte funcţia hepatică
     Cu o eficienţă crescută în tratarea anumitor afecţiuni, decoctul de cicoare este uşor de preparat acasă. Luaţi două linguriţe cu rădăcină mărunţită şi 200 ml apă rece, fierbeţi-le cinci minute, iar produsul rezultat beţi-l călduţ, în trei reprize, înainte de mesele principale. Urmând două săptămâni de tratament cu ceai de cicoare veţi constata că aveţi o digestie mai uşoară, prin creşterea secreţiei de bilă, a celulelor hepatice diminuate. Este indicată şi consumatorilor de alcool, pentru a li se restabili activitatea hepatică. 
Read more: Farmacia verde - Cicoarea, un bun stimulent digestiv

Farmacia verde - Mărarul, tonic sexual

    Mărarul, cunoscut de marele public doar pentru virtuţile lui culinare, este şi un medicament extrem de eficient, pus la dispoziţie de generoasa mamă natură. Pe numele ştiinţific Anethum graveolens, mărarul este o plantă anuală, ce înfloreşte spre sfârşitul lunii iulie până la începutul lui septembrie. 

Combate insomniile
     Poate fi cultivat chiar şi pe balcon, în ghivece, deoarece nu este prea pretenţios. În scop terapeutic se folosesc planta proaspătă şi seminţele. Mărarul are numeroase întrebuinţări, cele mai importante fiind în sfera reglării hormonale a sexualităţii feminine. După o perioadă de la începerea tratamentului cu tinctură de mărar, femeile au constatat reglarea ciclului menstrual, iar dacă alăptau, creşterea secreţiei de lapte, precum şi efecte benefice în direcţia sexualităţii.
Read more: Farmacia verde - Mărarul, tonic sexual

Farmacia verde - Castreveţii scad tensiunea

    În această perioadă de vară, cu temperaturi de peste 35 de grade, trebuie să ne hidratăm bine şi acest lucru se face şi prin consumarea unor legume şi fructe bogate în apă. Unul dintre aceste alimente este castravetele. Castraveţii sunt originari din îndepărtata Indie şi există atestări documentare despre folosirea lor în alimentaţie încă de peste 3.000 de ani. Primii de pe continentul european care au consumat castraveţi au fost grecii, iar apoi romanii. 

Dizolvă acidul uric
     Castravetele este un excelent diuretic, este benefic pentru organism atât în calitate de aliment, cât şi de medicament, administrat intern sau pentru folosire externă. Pentru bolnavii de reumatism se recomandă sucul de castravete combinat cu cel de morcov. Acesta ajută organismul să dizolve acidul uric.  Castravetele are un conţinut ridicat de potasiu, ceea ce îl recomandă pentru tratarea hipertensiunii arteriale. Se va bea dimineaţa o ceşcuţă cu suc de castraveţi, pe stomacul gol, înainte de masă. 
Read more: Farmacia verde - Castreveţii scad tensiunea

Farmacia Verde - Nu ocoliţi osul-iepurelui!

    Osul-iepurelui este o pantă pe jumătate ierboasă, pe jumătate lemnoasă, spinoasă, ramificată, înaltă de 20-60 cm şi are o rădăcină ce ajunge lesne la 60 cm. Florile sunt foarte decorative, de culoare roz-purpuriu, şi sunt aşezate câte una sau două imediat sub frunze. Fructul acestei plante este o păstaie de formă ovală, ce are trei seminţe. 

    Osul-iepurelui creşte spontan prin păşuni şi fâneţe sau pe marginea drumurilor şi înfloreşte din iunie până în septembrie. De la această plantă se utilizează doar rădăcina, ce se recoltează primăvara, în perioada martie-aprilie, sau toamna, în septembrie-noiembrie.   Rădăcina are în compoziţie: glucozide, onopsină, onocerină, fitosteroli, tanin, ulei gras şi acid citric.  Printre preparatele ce se pot realiza având la bază osul-iepurelui sunt: infuzia la rece, decoctul şi infuzia prin opărire.

Ameliorează simptomele gutei
     Infuzia din osul-iepurelui este utilizată pentru ameliorarea gutei, dar şi a dermatitelor cronice. Consumată zilnic, înainte de mese, infuzia este eficientă şi în tratarea stărilor inflamatorii ale căilor urinare. Iată şi reţeta: puneţi o mână cu rădăcini tocate mărunt într-un litru de apă clocotită şi lăsaţi la infuzat cinci minute. Beţi câte o lingură înainte de mesele principale. 
Read more: Farmacia Verde - Nu ocoliţi osul-iepurelui!

Farmacia verde - Boala Crohn vs coada-şoricelului

   Boala Crohn este o afecţiune inflamatorie intestinală, ce cauzează inflamaţia şi ulceraţia tractului digestiv. Poate afecta orice porţiune a tubului digestiv, dar are predilecţie pentru partea terminală a intestinului subţire (ileon) şi a intestinului gros (colon). Boala este deseori întâlnită la mai mulţi membri ai aceleiaşi familii (transmitere genetică). 

Cauzele rămân necunoscute
     Printre simptomele acestei afecţiuni se numără crampele abdominale dureroase, diaree (uneori cu eliminare de sânge) şi scăderea în greutate. Deşi nu se cunosc până în prezent cauzele acestei boli, se ştie că ea poate fi declanşată de o reacţie alergică la cereale sau la produsele pe bază de lapte ori la bacterii sau virusuri din intestin. În afara unor măsuri ce calmează simptomele bolii - urmarea unui regim echilibrat, consumul abundent de lichide şi administrarea de ulei de peşte - trebuie să ştiţi că există plante foarte eficiente în aceste situaţii. Printre aceste plante se numără: muşeţelul, coada-şoricelului, nalba mare şi lumânărica.
Read more: Farmacia verde - Boala Crohn vs coada-şoricelului

Farmacia Verde - Dovleceii, legumele-medicament

Cunoscuţi şi sub denumirea de bostănei şi folosiţi ca aliment-medicament acum 7.000 de ani, dovleceii îşi păstrează şi în prezent aceleaşi virtuţi terapeutice extraordinare. 

Menţin sănătatea ochilor şi a inimii
     Fraţi buni cu „marele” dovleac, dovleceii proaspeţi şi suculenţi, cu coaja fină ca pielea unui bebeluş, constituie încă din vechime un leac imbatabil în lupta cu numeroase maladii. Bogaţi în apă (aproape 95% din masa lor) şi conţinând din belşug fosfor, potasiu, carbon, magneziu, calciu, dar şi vitaminele A, B, C şi E şi antioxidanţi carotenoizi, aceste legume contribuie la menţinerea sănătăţii ochilor, reduce riscul de infarct şi de accidente vasculare, au rol benefic în scăderea tensiunii arteriale, previn cancerul de colon şi, nu în ultimul rând, ne feresc de astm. Se recomandă copiilor, persoanelor aflate în convalescenţă, dar şi celor care au probleme cu greutatea.
     Pentru că majoritatea vitaminelor şi mineralelor se găsesc cu precădere în coaja dovleceilor, este foarte important ca, atunci când îi achiziţionăm, aceştia să aibă o coajă sănătoasă şi intactă, fără imperfecţiuni. Mai mult, înainte de utilizare, legumele trebuie spălate foarte bine, pentru a evita orice urmă de impuritate. Pentru că poate avea ca efecte balonare, diaree sau crampe abdominale, cura cu dovlecei se începe prin a consuma legume în cantităţi mici, urmând ca, pe măsură ce organismul se obişnuieşte cu acest aliment, să fie mărită doza.
Read more: Farmacia Verde - Dovleceii, legumele-medicament