de Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie
Aliment străvechi, care a fost consumat inclusiv de daci, meiul este considerat de milenii „regele cerealelor”. În contextul reîntoarcerii oamenilor la produsele alimentare cu adevărat hrănitoare, acest aliment-minune își recapătă locul binemeritat în dietele contemporane, grație unui conținut nutrițional remarcabil și pentru nenumăratele beneficii pe care le aduce organismului.
Read more: O cereală neschimbată de secole Meiul favorizează eliminarea metalelor grele din organismde Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Sănătatea gingiilor este esențială pentru dinți puternici. Modificările la nivelul gingiilor, cum ar fi înroșirea, inflamația sau sângerarea în timpul periajului, precum și retragerea acestora pot fi semne ale bolii gingiilor, care are efecte dezastruoase asupra stării danturii. Specialiștii oferă sfaturi la îndemâna oricui pentru a menține sănătatea unei părți atât de importante a corpului.
Read more: Grijă pentru „poarta de intrare“ în organism Sfaturi simple şi formule naturale pentru gingii...de Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie
Originară din China, una dintre cele mai populare legume cu frunze verzi de pe piețele locale din Asia, choy sum, a cucerit piețele nu doar prin gustul deosebit, ci și printr-un tezaur de nutrienți care o transformă într-un adevărat vindecător al naturii.
Read more: Choy sum combate deficienţa de folaţide Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu
Legumă cu frunze verzi care crește peste tot și poate fi un excelent adaos la meniurile revitaminizante din fiecare primăvară, portulaca este și o plantă medicinală în toată regula, furnizând organismului nenumărați compuși importanți, care susțin metabolismul în parametri optimi.
Read more: Portulaca protejează membranele celularede Gabriela Comşa şi Adrian Pătrăuceanu
Frunzele de iederă nu sunt doar ornamentale, ci și de natură medicinală. Acestea au fost folosite de-a lungul anilor în medicina tradițională din Europa până în Asia și au un loc foarte important în istorie. În Grecia antică, de exemplu, zeii o foloseau pentru atât pentru tratarea unor boli, cât și pe post de anestezic. Se folosesc sub formă de infuzie, extract sau aplicate direct pe locul dureros.
Read more: Iedera stimulează activitatea ficatuluide Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Plantă cu frunze verzi consumată în gastronomia mediteraneană primăvara, în post, dar nu numai, susaiul este și un terapeut al naturii, care generează un efect tonic asupra organismului și, în același timp, este util în tratarea unor afecțiuni.
Read more: Susaiul calmează pirozade Roxana Istudor şi Adrian Barna
Plantă medicinală cu străveche utilizare, schinelul imprimă verii o notă aparte și, în același timp, vine în lumea oamenilor cu comori de substanțe benefice pentru metabolism. Proprietățile de excepție ale acestui vechi și renumit vindecător au fost confirmate de știința modernă.
Read more: Schinelul reechilibrează sistemul termic al corpuluide Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Herpesul bucal este o leziune generată de un virus și care poate apărea pe și în jurul gurii. Chiar dacă nu este periculoasă, aceasta este nu doar inestetică, ci și foarte supărătoare, întrucât implică mult disconfort, de la mâncărime la usturime. Cu ajutorul câtorva remedii simple, naturale, se poate scurta semnificativ perioada de vindecare.
Read more: Aliaţi naturali eficienţi contra herpesului bucalde Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu
Secole la rând, captalanul a fost considerat un mare aliat na-tural împotriva afecțiunilor celor mai răspândite. Știința modernă i-a confirmat proprietățile, iar astăzi planta este la fel de apreciată pentru beneficiile sale.
Read more: Captalanul potoleşte atacurile de panicăde Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Unul dintre cele mai puternice fructe exotice pe direcția acțiunii terapeutice arată surprinzător - are țepi - și are un gust minunat, dulce-acrișor. În plus, aduce atât de multe beneficii organismului, încât este prezent în medicina tradițională asiatică de secole.
Read more: Rambutan detoxifică rinichiide Mariana Borloveanu
Ghimbirul (Zingiber officinale), are multiple efecte tămăduitoare și asta datorită conținutului de gingerol şi alte uleiuri volatile, care stimulează arderea grăsimilor și eliminarea toxinelor din organism. Pe lângă bunătățile pe care le-am savurat în timp prin mănăstiri, la Mănăstirea Crucea, din inima Dobrogei, am băut cea mai gustoasă ghimbirată (suc de ghimbir). Părintele Ilarion (medalion), duhovnicul acestei sfinte mănăstiri, are mare încredere în puterea terapeutică a ghimbirului, iar maica stareță Teodora se îngrijește ca toată obștea să se poată hrăni și să își tămăduiască bolile, cu ajutorul plantelor de leac. Aici am descoperit nebănuitele efecte benefice ale ghimbiratei, cât și ale uleiurilor și decoctului de ghimbir. Aici am înțeles cât de important este să ne tratăm cu ghimbir împotriva virozelor de sezon.
Read more: Ghimbirul este un leac de preţ împotriva virozelor