de Călin Popa şi Carmen Bădulescu
Ghimbirul este un adevărat aliat în lupta cu diverşi agenţi patogeni, de aceea beneficiile sale sunt remarcabile. De altfel, acestea au determinat realizarea multor studii clinice iniţiate atât de universităţi, cât şi de clinici specializate în nutriţie, care susţin importanța şi puterea acestui aliment.
Read more: Ghimbirul relaxează musculatura abdominalăde Ştefania Băcanu şi Adrian Pătrăuceanu
Astragalus, care mai este numit şi „căpetenia galbenă”, „rădăcină de lapte”, sau „rădăcina vieţii”, este o plantă binecunoscută pentru întărirea sistemului imunitar şi un aliat de nădejde în lupta cu bolile. De mii de ani, este utilizată în medicina tradiţională chineză, ca fundament în tratarea tumorilor şi protejarea inimii.
Read more: Astragalus, planta-minune care preîntâmpină cancerulde Călin Popa şi Adrian Barna
Apreciat pentru gustul său deosebit încă din Antichitate, kiwi a cucerit și piața occidentală, și lumea cercetărilor medicale, întrucât este nu doar savuros, delicios și versatil, ci și plin de nutrienți și de substanțe care întrețin buna funcționare a organismului.
Read more: Kiwi ameliorează simptomele autismuluide Călin Popa şi Gabriela Comşa
Fruct de pădure originar din America de Sud, maqui este considerat un superaliment, grație prezenței în acest deliciu a unei comori de substanțe importante pentru metabolismul uman. Numeroase cercetări ale oamenilor de știință au evidențiat multiplele direcții de acțiune terapeutică ale acestui fruct care crește liber în păduri.
Read more: Maqui, remediu împotriva sindromului ochilor uscaţide Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Având excelente proprietăți expectorante, antiasmatice, sudorifice, antiinflamatoare și antivirale, lumânărica este numită și ceaiul iernii, fiind indicată pentru bolnavii de plămâni.
Read more: Maceratul de lumânărică încetineşte infecţia intestinului subţirede Călin Popa şi Daniel Şuta
Binecunoscut nutriționist și fitoterapeut din Regina, Noua Zeelandă, Emily Boese (foto), membru al Asociației Fitoterapeuților din Canada, recomandă plantele de leac pentru numeroase afecțiuni, date fiind proprietăți remarcabile și o capacitate uimitoare de a vindeca, pe care le detaliază în cadrul unui interviu.
Read more: Emily Boese, nutriţionist şi fitoterapeut, Noua Zeelandă: „Frunzele de mentă mestecate crude...de Călin Popa şi Florica Pintea
În medicina tradiţională chineză, alimentele cu gust amar sunt folosite din cele mai vechi timpuri pentru beneficiile asupra ficatului. Din această categorie face parte și castravetele amar, un fruct de excepție, pe care cercetările moderne l-au confirmat ca fiind un medicament al naturii.
Read more: Castravetele amar scade colesterolulde Călin Popa şi Adrian Barna
Plantă aromatică înrudită cu pătrunjelul, asmățuiul este foarte eficient împotriva unui mare număr de afecțiuni, fiind apreciat din timpuri străvechi pentru gustul excelent și pentru beneficiile pe care le aduce organismului.
Read more: Asmăţuiul tratează blefaritade Călin Popa şi Carmen Bădulescu
Apreciat în toată lumea gastronomică pentru gustul său distinct, bogat, special, coriandrul este, în același timp, și un vindecător redutabil al lumii naturale, contribuind la buna funcționare a organismului, la prevenirea și chiar la tratarea unui mare număr de afecțiuni.
Read more: Coriandrul, stimulator al sistemului nervosde Ștefania Băcanu şi Gabriela Comşa
În Evul Mediu, piperul călugărului, care se mai numește și fructul castității, era folosit pentru creșterea libidoului, mai ales la bărbați, iar în medicina tradițională turcă era considerată o plantă antifungică și anxiolitică. În zilele noastre, piperul călugărului și-a câștigat locul printre cele mai bune remedii care tratează problemele hormonale și menstruale ale femeilor. În scop terapeutic, se folosesc frunzele și fructele.
Read more: Piperul călugărului sporeşte fertilitateade Călin Popa şi Florica Pintea
Dulci, zemoase, extrem de aromate, căpșunile par să fie fructul preferat al tuturor. Pentru că sunt efemere și un tezaur de nutrienți, sunt consumate cu frenezie în sezonul lor și nu întâmplător - beneficiile pe care le aduc organismului sunt remarcabile.
Read more: Căpşunile combat diverticulita