de Gabriela Niculescu
Merişorul este un arbust asemănător cu afinul, care creşte în zone montane, la altitudini de peste 1.300 m. Merişoarele conţin zaharuri (4%-7%), acizi citric, malic, benzoic (circa 2%), provitamina A, vitaminele B1, B2, C, tanin, vaccinin (un glucozid), săruri minerale. Ele se consumă proaspete sau prelucrate sub formă de suc, compot, gem şi ceaiuri. În scopuri terapeutice se folosesc frunzele, fructele şi mugurii de merişor.
Read more: Merişorul, dezinfectant urinar de topde Elena Şerban
Nucul negru (Juglans nigra) e originar din America şi are reale calităţi antiparazitare, datorită substanţei sale active, juglona. Colorantul din coajă conţine iod natural, ce are efecte antiseptice şi distruge paraziţii intestinali.
Read more: Nucul negru elimină paraziţii intestinalide Anda Postolache
Considerată afrodiziacul mayaşilor, deoarece ei au folosit-o primii, damiana (Turnera diffusa) este o plantă originară din America de Sud şi şi-a reconfirmat renumele şi în perioada modernă. Este folosită şi în zilele noastre, pentru efectele sale extraordinare în creşterea performanţelor sexuale, în special la bărbaţi. Damiana este însă un tonic sexual şi pentru femei şi stimulează fertilitatea prin echilibrarea hormonală.
Read more: Damiana, afrodiziacul mayaşilorde Eugenia Golub
Cu un conţinut de 20 de ori mai mare de vitamina C decât portocalele, agrişele sunt nişte fructe de pădure potrivite întregii familii. Ele au rol antioxidant, antibacterian, antiviral, iar specialiştii le consideră „fructele frumuseţii”, având efecte stimulatoare asupra organismului uman.
Read more: Agrişele, scut împotriva bolilorde Liliana Simidon
Modul în care ne hrănim este foarte important pentru prevenirea căderilor de calciu. Unui adult îi trebuie un aport din acest mineral de aproximativ 800 mg pe zi, iar o dată cu înaintarea în vârstă, în special în cazul femeilor aflate în perioada de postmenopauză, nevoia de calciu creşte la 1.500 mg pe zi. În acest sens, produsele din natură pot fi de un real folos.
Read more: Smochinele previn căderile de calciude Cristina Cristache
Zebrina este o plantă decorativă, însă puţini dintre cei care o cumpără ştiu că aduce în casă sănătate pură. Aztecii au fost cei care i-au descoperit pentru prima dată calităţile tămăduitoare, fiind folosită în special la tratarea afecţiunilor tractului digestiv. Cercetările au dovedit că are o compoziţie bogată în microelemente: fier, fosfor, potasiu, magneziu, calciu, cupru, zinc, crom şi seleniu, vitamina C şi o mulţime de substanţe active.
Read more: Zebrina protejează stomaculde Elena Şerban
Unele dintre cele mai gustoase, dar şi sănătoase fructe ale pădurii, afinele se situează în topul produselor naturii cu o puternică acţiune antioxidantă. În plus, ele acţionează benefic asupra creierului, protejează inima şi întârzie instalarea diabetului la persoanele cu predispoziţie la această boală.
Read more: O soluţie pentru obezitate: afinelede Elena Şerban
Mai bogate în antioxidanţi decât afinele, mai pline de Omega 3 decât somonul şi cu un conţinut de fibre, proteine şi calciu mai mare decât al seminţelor de in. Nu este vorba despre un aliment de pe altă planetă, ci despre nişte seminţe minuscule, ce se găsesc şi pe piaţa din România - seminţele de Salvia hispanica, cunoscute mai ales sub numele chia.
Read more: Izvor de fibre şi Omega 3: seminţele de chiade Cristina Cristache
Tusea este un reflex de îndepărtare a corpurilor străine sau a secreţiilor anormale prin abundenţa şi vâscozitatea lor. Deoarece este un instrument de apărare, tusea nu trebuie întotdeauna calmată, ea având rolul ei de curăţare. Cu toate acestea, un episod tusiv poate fi de-a dreptul supărător, mai ales când apare în timpul nopţii şi nu cedeză la remediile uzuale. Pentru astfel de situaţii, terapeuţii homeopaţi recomandă folosirea preparatelor din plop negru. Principiile mugurilor acestuia acţionează astringent, uşor antiinflamator, analgezic, antifebril, calmant şi expectorant.
Read more: Mugurii de plop negru, leac pentru tusede Gabriela Niculescu
Fructele de cătină albă au forma unor bobiţe mici, sferice, galbene sau portocalii. Sunt acide şi astringente înainte de coacere, după aceea pierzând mult din aciditate şi din tanin. Efectele diverselor cure cu aceste fructe sunt nenumărate, constatându-se ameliorări şi vindecări ale unor boli oculare, cardiovasculare, reumatism, ulcer gastric, conjunctivite acute, hipertensiune arterială, nevroze, dermatoze, stări inflamatorii şi multe alte afecţiuni.
Read more: Cătina, campioană la vitamina Cde Eugenia Golub
Pepenele galben (Cucumis melo) este un fruct originar din Asia tropicală, care are adevărate proprietăţi terapeutice, de care e bine să profităm în fiecare vară. Foarte parfumat şi cu un gust deosebit, pepenele galben este răcoritor, hidratant şi energizant, având în compoziţie apă, vitaminele A, B şi C şi oligoelemente.
Read more: Pepenele galben susţine tiroida